Læsetid: 6 min.

I dag går EU til eksamen om Parisaftalen. Og der er lagt op til et højspændt drama

For femte og sidste gang skal Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen forhandle EU’s 2030-mål for vedvarende energi og energieffektivisering. Parlamentet har høje ambitioner, men bl.a. Tyskland, Polen og Ungarn bremser
Polen er blandt de lande, der bremser Europa-Parlamentets klimaambitioner. Her er det kulminearbejdere i Zofiówka-kulminen i den sydlige del af landet.

Polen er blandt de lande, der bremser Europa-Parlamentets klimaambitioner. Her er det kulminearbejdere i Zofiówka-kulminen i den sydlige del af landet.

Peter Andrews

13. juni 2018

Motivationen burde være helt i top, når EU’s Ministerråd, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen i dag mødes til den femte og afgørende ’trialog-forhandling’ om 2030-målene for EU’s grønne energiomstilling.

På den ene side fortæller de seneste data fra Eurostat, at CO2-udledningerne fra EU’s energisektor i 2017 steg med 1,8 procent i forhold til året før – et resultat af fornyet økonomisk vækst og et ildevarslende tegn efter en lang årrække med faldende udledninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Møller Jensen
  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Trond Meiring
Niels Møller Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

I Paris-aftalen indgår de enkelte landes CO2-reduktionsmål (INDC) frem til 2030. Disse reduktionsmål viser en samlet stigning til 55 gigaton CO2eq i 2030 mod nuværende årlig udledning på 50 gigaton. Dvs en stigning i årlig udledning på 5 gigaton CO2eq, hvor verden i 2030 skal ned på årlig udledning på 25 gigaton CO2eq, hvis vi skal overholde 2-graders målet.
(Een gigaton CO2eq svarer til Tysklands totale årlige udledning).

Men er verden så på vej i den retning?
Svaret ef desværre et stort rungende “Nej, tværtimod”.
Ikke engang de indmeldte reduktionsmål på 55 gigaton ser ud til at holde.
De store landes udvikling i CO2-udledning siden Parisaftalen i 2015 ser sort ud:
USA har valgt Trump. Flere troede Kina havde toppet udledningerne, men stiger med hele 4 pct i 1. kvartal 2018. Canada’s Trudeau-regering opkøber KinderMorgan pipelinen og hele den kolossale tjæresandsforekomst sikres dermed afbrænding. EU skærper ikke 40 pct-målet i 2030. Tværtimod snyder man på vægten: Mange kraftværker omlægges fra kul til træ, som udleder lige så meget CO2 som kul, men CO2 fra træ tæller ikke i CO2-regnskabet.
Fly og skibstrafik holdes udenfor landenes reduktionsmål, men ekspanderer kraftigt frem til 2030.

Konklusion: Der er kun 12 år til 2030, hvor verden skal have reduceret den årlige udledning svarende til 25 Tysklande. Men lige nu er verden på stik modsat kurs hen mod en årlig stigning på mere end 5 Tysklande i 2030.

Niels Møller Jensen, Bent Gregersen, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Marianne Bjerg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det bliver aldrig politikerne eller EU eller FN eller NGOerne, der redder vores klima. Det bliver hardcore videnskabelig forskning, hvis vi reallokerer midlerne ja, og så bliver det dig og mig. Alt andet er narreværk.