Læsetid: 2 min.

Demokraternes nye stjerne, Alexandria Ocasio-Cortez, troede, at politik kun var for dem med penge

En 28-årig latinamerikansk kvinde har besejret et veletableret demokratisk kongresmedlem i en kreds i New York og skabt røre i partiets rækker. Unge vælgere gør oprør mod et gammelmandsvælde i partiets lederskab
Timeglasset er således ved at løbe ud for gammelmandsvældet i Det Demokratiske Parti. Senest besejrede Alexandria Ocasio-Cortez et veletableret demokratisk kongresmedlem i en kreds i New York og skabte røre i partiets rækker.

Timeglasset er således ved at løbe ud for gammelmandsvældet i Det Demokratiske Parti. Senest besejrede Alexandria Ocasio-Cortez et veletableret demokratisk kongresmedlem i en kreds i New York og skabte røre i partiets rækker.

Annie Tritt

30. juni 2018

Selv Alexandria Ocasio-Cortez, 28, var forbløffet over at besejre den fjerdemægtigste demokrat i Repræsentanternes Hus i et primærvalg i en valgkreds i New York tidligere i denne uge.

Sidste weekend var den nyslåede latinamerikanske politiker et smut forbi Texas for at møde mellemamerikanske immigranter, som af Trump-regeringen er blevet adskilt fra deres børn.

Tirsdag aften blev hun med et slag verdensberømt og præsenteret i medierne som en ny stjerne i en ung generation af progressive demokrater, der er vokset frem under tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders vinger.

I et interview med New York Magazine i maj fortalte Ocasio-Cortez, at hun aldrig havde forestillet sig at blive politiker. »Det er noget, man kan stræbe efter, hvis man kan skaffe masser af penge, nyder social prestige eller kommer fra et dynasti. Og intet af det passer på mig.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Viggo Okholm
 • Nike Forsander Lorentsen
 • Hans Larsen
 • Ruth Gjesing
 • Anders Graae
 • ingemaje lange
 • lars søgaard-jensen
 • Alvin Jensen
 • David Breuer
 • Carsten Munk
 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Steffen Gliese
 • Erik Karlsen
Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Viggo Okholm, Nike Forsander Lorentsen, Hans Larsen, Ruth Gjesing, Anders Graae, ingemaje lange, lars søgaard-jensen, Alvin Jensen, David Breuer, Carsten Munk, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Steffen Gliese og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Fantastisk - der er håb forude.

Tue Romanow, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Ruth Gjesing, Søs Dalgaard Jensen, Anders Graae, Alvin Jensen, David Breuer, Torben Bruhn Andersen, morten rosendahl larsen, Mogens Holme, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

Hvorfor bliver hun egentlig kaldt "latinamerikansk" i artiklen? Godt nok har hun puertoricanske rødder, men hun er født i USA og dermed lige så US-amerikansk som alle andre, der er født i USA.
Joseph Crowley bliver jo heller ikke kaldt "europæer". ;-)

Tue Romanow, Allan Stampe Kristiansen, Viggo Okholm, Claus Nielsen, Mette Poulsen, ingemaje lange, lars søgaard-jensen, Alvin Jensen, David Breuer, Torben Bruhn Andersen, Christina Petterson, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Erik Karlsen, ikke nok med det: Puerto Rico er jo USA lige så vel, som Hawaii er det.

Tue Romanow, Allan Stampe Kristiansen, Claus Nielsen, Henrik L Nielsen, lars søgaard-jensen, Alvin Jensen, David Breuer, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Alexandria Ocasio-Cortez stillede med vilje op uden penge fra demokraternes ynglings-lobbyer fra Wall St, silicon valley, Våbenlobbyen osv. Men fører demokraterne andet end lobby-politik?

De har lige hævet Trumps militær-budget med mere end hele det russiske militær-budget. Men over 50 % af den amerikansk befolkning er fattige eller lavinkomstgrupper..

Hillary Clinton kaldte under valgkampen Sanders forslag om et offentligt sundheds-system for alle for "ponies", dvs. sådan noget kælede børn plager deres forældre om. Hillary modtog masser af lobby-penge fra forsikringsselskaber, medicinalvirksonheder osv. de brancher som profiterer fra ObamaCare eller som det hed før ObamaCare: RomneyCare.

Så Alexandria Ocasio-Cortez, få lobby-pengene ud af politik og red verden....

Tue Romanow, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Diego Krogstrup, Claus Nielsen, Niels Duus Nielsen, Henrik L Nielsen, Anders Graae, Eskil Nielsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, David Breuer, Torben Bruhn Andersen, morten rosendahl larsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
niels astrup

Karlsen: Jeg har boet længe i Syd- og Mellemamerika. Jeg er ikke i tvivl om, at hun ser sig selv som Latina. Hos de spansk-talende har ordet socialist en anden betydning end hos mange angloer.

Hendes retorik, hendes måde at organisere sig på - hendes biografi er heller ikke til at tage fejl af - hvis den her valgfilm ikke siger Latin@ til alle,

https://twitter.com/Ocasio2018/status/1001795660524457985?ref_src=twsrc^tfw&ref_url=https%3A%2F%2Ftheintercept.com%2F2018%2F06%2F05%2Focasio-cortez-new-york-14th-district-democratic-primary-campaign-video%2F

. (Hun bruger endda det omvendte udråbstegn på sine plakater.)

Trond Meiring, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Alvin Jensen og David Breuer anbefalede denne kommentar
David Breuer

Go Alexandria! Hun er en frisk pust i politik i USA.

"En 28-årig latinamerikansk kvinde ..."

Der er forskel mellem at have latinamerikansk rødder og at være latinamerikansk, især når hun er født i USA. Det er derfor man bruger latina, latino eller gender-neutral latinx.

Alvin Jensen

Sådan, Bernie! Her er et bevis på at du har gjort et godt arbejde! Nu manler du kun at få modaniseret valgsystemmet.

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Søs Dalgaard Jensen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
niels astrup

Steen - tak for linket. Jeg kom med det samme til at tænke på en snak med en god amerikansk veninde, der i mange år var aktiv for Fronten i Nicaragua.

Hun havde på et tidspunkt støttet en latina, der stillede op i Oregon. Kvinden havde på et af sine første møder sagt: "Jeg blev født fattig - og jeg vil dø fattig". Enhver Latino ville forstå den sætning på een måde: - Jeg er ikke i politik for at blive rig.

Angloerne hørte de ord og tænkte: Kæft, for en loser. Det var der, min veninde forstod, at det her...det var op ad bakke.

Men når det er sagt, så har jeg mødt hundreder af den her slags latinas. De er jordens salt. Det er dem, som arrangerer skolemadprogrammer i krisetider, sørger for, at der ligger orale rehydreingssæts i ethvert ordentligt medborgerhus, går i flæsket på de fordrukne fædre, der ikke liiige når hjem med lønningsposen eller banker voldtægtsmænd så gule og blå, at de ligner Sjöbo på nationaldagen.

Og de kan, retorisk, sende enhver anglo til tælling. Som Alexandria.

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Bo Stefan Nielsen, Diego Krogstrup og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
niels astrup

I øvrigt - den store latino-nyhed fra USA i denne uge er vist snarere, at en progressiv demokrat har vundet valget i Miamis distrikt 5.

Jeg gentager: Republikanerne har tabt i Little Havana. Åbenbart forudser folk i distriktet, at Little Havana fremover bliver repræsenteret i kongressen af en.........demokrat!.

Erik Karlsen

astrup,
jeg tror godt på, at hun ser sig selv som latina, men min kritik retter sig også mest mod det prædikat, vi giver dem "fra sidelinjen". Her er hun nemlig langt fra det eneste eksempel.

Nu mangler Alexandria Ocasio-Cortez, og Bernie for den sags skyld, bare en udenrigspolitisk progressiv platform, hvor hun klart udtaler kritik af f.eks. Israels undertrykkelse af palæstinenserne, angrebskrige og droner.....

Jan Weber Fritsbøger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

"Alexandria Ocasio-Cortez, troede, at politik kun var for dem med penge"

Det er det også. Hun er endnu ikke kommet højt nok op i hierarkiet til at møde de jakkesætsbeklædte mænd som fortæller præsidenten hvordan tingene skal gøres.

Bo Stefan Nielsen

Ocasio-Cortez er den ene ud af to unge minoritetskvinder, som er begge medlemmer af den selverklærede antikapitalistiske venstrefløjsorganisation Democratic Socialists of America, og som igår blev valgt ind i Kongressen. DSA nævner de skandinaviske velfærdsmodeller som eksempler på arbejderbevægelsens historiske progressive sejre, men er samtidig kritisk overfor de europæiske S-partier, som har omfavnet neoliberalismen, hvorfor organisationen sidste år forlod Socialistisk Internationale (m. Mette Frederiksen & Co.) https://www.dsausa.org

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Fedt, fedt, fedt - De unge har altid været fremtiden. Og de har aldrig i historien været mere veluddannet og oplyst som nu. Hvilket er de vigtigste forudsætninger for ikke bare et demokrati, men for et ordentligt demokrati.

Jørgen Clausen

Wau, wau, wau - Og så oven i købet en socialistisk demokrat og Bernie Sanders tilhænger i USA. Et lyst skydække trækker stille og roligt ind over de mørke Trump tordenskyer.

"Jeg er foedt fattig, jeg vil doe fattig". Vist nok en god ide at laegge revolutionsretorikken paa hylden, Alexandria Ocasio-Cortez is going to Washington, og her vil hun hurtigt blive konfronteret med de barske realiteter. Latina, jovist, med roedder til Boricua, og det kan i sig selv blive en ganske kompliseret affaerde. Te deseo mucho suerte, cariña!