Læsetid: 3 min.

EU lander kompromis om 2030-mål for vedvarende energi

Mens det mislykkedes EU-Parlamentet og Ministerrådet at blive enige om et 2030-mål for energieffektivisering, landede man et kompromis om at øge den vedvarende energis andel fra 17 til 32 pct. Energibranchen er glad, ngo’er vil have mere
16. juni 2018

Trætte forhandlere gav hinanden håndtryk, energisektorens brancheorganisationer sagde tillykke og grønne ngo’er luftede skuffelse.

Sådan var reaktionerne, da det såkaldte trialogmøde mellem EU-Parlamentet, EU’s Ministerråd og EU-Kommissionen kl. 3.30 torsdag morgen endte med et kompromis om EU’s 2030-mål for vedvarende energi.

Hvor nogle af EU’s østeuropæiske medlemslande havde foretrukket et mål på blot 27 pct. vedvarende energi i EU’s energisystem i 2030, og et enigt EU-Parlament havde ønsket 35 pct., landede det natlige kompromis på 32 pct. I dag dækker den vedvarende energi godt 17 pct. af EU’s energiforbrug.

»Vi startede tilbage i 2014 med en række medlemslande, som slet ikke ønskede et europæisk mål for vedvarende energi, og i det lys er nattens aftale en sejr,« siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

»Det er utroligt positivt, at man nu i Europa er blevet enige om en ambitiøs målsætning for den grønne omstilling,« siger Christian Kjær tilsvarende, direktør i Danmarks Vindmølleforening.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Jakobs

"klimapåvirkningen fra palmeolie"

, er 3 gange den fra fossil, dvs alm. diesel!?
Dette udsagn kræver uddybning . Er det regnskovsfældning man indregner og et det det tilknyttede maskinbrug, fragt og raffinering? Jamen det et jo det rene vandvid hvis det er tilladt at komme i et køretøj! Jeg er forarget over at det kan få lov at fortsætte mange år fremover : Fy for Fanden ☠

David Joelsen

De klimamål EU sætter svarer til man lover at gå på slankekur om 7 år. Hvis det skal have nogen virkning er det her og nu. Og så må det gøre gøre lidt ondt. Der gøres for mange forbehold, ligesom med palmeolien til transport. Ud med den!

Nils Lauritzen

At øge andelen af vedvarende energi med en utilstrækkelig faktor svarer til at reducere den fart, hvormed du rammer en person med din bil til en hastighed, der ganske vist stadig vil medføre døden, men dog med mindre energi. For hvem er det en sejr ?

Samtidig er regnestykket endda tvivlsomt, hvis energiforbruget fortsat vokser og så meget desto mere, så længe energiforbruget er så tæt koblet til kravet om fortsat eksponentiel økonomisk vækst.

Men bare rolig, vi finder på et tech-fix.
Måske som i den gamle historie om molboerne, der, efter at have gravet et hul, havde fået en bunke jord til overs. De besluttede at grave et nyt, der skulle være så stort, at der var plads til både jorden fra det første og det andet hul.