Læsetid: 11 min.

EU har to dage til at løse seks enorme problemer

Medlemslandene har aldrig stået længere fra hinanden, og dagsordenen har aldrig været større, når EU-statslederne mødes torsdag og fredag. Der er overhængende fare for sammenblanding af de mange politikområder. Første offer for fiasko kan blive Angela Merkel og den tyske regering
EU-topmødets mest presserende emne er migration og asyl. Italien presser på for europæisk solidaritet, mens den tyske regering er i krise over indenrigsministerens forslag om at lukke de tyske grænser. Her asylansøgere i Dortmund, Tyskland. 

EU-topmødets mest presserende emne er migration og asyl. Italien presser på for europæisk solidaritet, mens den tyske regering er i krise over indenrigsministerens forslag om at lukke de tyske grænser. Her asylansøgere i Dortmund, Tyskland. 

Gordon Welters

28. juni 2018

Asylkrise, Brexit og en euro under pres. Læg dertil handelskrig med unionens nærmeste allierede, Polens retsstatslige deroute og det omstridte syvårsbudget på op mod 9.000 mia. kroner.

Det er ikke småting, de europæiske ledere i Det Europæiske Råd har at tygge på ved de kommende dages EU-topmøde. Det er derfor ingen overdrivelse, når det europæiske magasin Politico udråber det til at være »alle EU-topmøders moder«.

Det mener Josef Janning, leder af tænketanken European Council on Foreign Relations i Berlin. Han tilføjer dog et »hidtil«.

»Der kommer altid et EU-topmøde til. Men man kan roligt se det som et helt usædvanligt topmøde,« siger han til Information og uddyber:

»Det skyldes ikke kun, at EU er under så stærkt pres udefra og indefra med den italienske regering, men også fordi Angela Merkel er tvunget til at fremvise tydelige fremskridt og få klare positive signaler i flygtningespørgsmålet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Parum
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Parum og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Der er tilsyneladende en tyrkertro på i EU-eliten - at hvis man venter længe nok vil alt falde i hak.
At "merkle" er tydeligvis yt og buen er spændt så højt at det knager i alle fugerne. Den store koalition krakelerer - det stabile Tyskland der er forudsætningen for den fransk-tyske akse og dermed argumentet for Macron´s arbejdsmarkedsreformer synes at forsvinde i skyggen af Italiens problemer med immigration,arbejdsløshed og en økonomisk spændetrøje der er på vej til at blive sprængt af den nye regering. For at forstå den indre krise i EU skal man forstå den tyske og den klarer du jo fremragede Mattias Sonne. Tak for det.

Tak for meget fin artikel. Det vil være dejligt hvis du fremover, måske bare som faktaboks eller i noter tilsidst i artikel, kort beskriver de personer/ institutioner som citeres i artikel. Når man skal vurdere disse citaters relevans, er det vigtigt at kende deres finansiering/ interesser, og jeg er desværre ikke så godt kørende indenfor tyske forhold at jeg kender disse institutioner. Men tak for god artikel

Torben K L Jensen, Claus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Af alle de dumheder, neoliberalismen har forårsaget, var optagelsen af de gamle østbloklande dog den værste. Måske er de modne om 20 år, måske 50; men i dag trækker de os ned. Ikke så meget økonomisk som moralsk: de tilhører en anden tankegang, som Vesteuropa heldigvis var i færd med hastigt at distancere sig fra. Og nu sidder vi i sumpen igen.

John Andersen, Britta Hansen, C Munk og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Migration og asyl kan vesten takke sig selv for.

Flemming Berger, Hans Aagaard, Britta Hansen og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar
Bjarne Frederiksen

@ Steffen Gliese
Har du tænkt over, hvorfor der ikke betonklodser som terrorsikring i bybilledet i Krakow, mens det er tilfældet i København? Østblokkene viser vejen med deres nej til islamisk indvandring og migration.

Per Torbensen, Claus Nielsen, Hans Aagaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

”EU har to dage til at løse seks enorme problemer”, og ”medlemslandene har aldrig stået længere fra hinanden”.

Er løsningen, at de, der ligner hinanden, finder sammen, eller måske snarere, at man skiller dem ad?

Da Kleisthenes i 507 f.Kr. indførte ”demokrati” i Athen, der omfattede hele Attika, havde der gennem lang tid været uoverensstemmelser mellem byboerne, kystboerne og dem inde i landet. Kleisthenes inddelte derfor Athen i 10 nye enheder (fyler), der var geografisk spredte og gik på tværs af uenighederne. Han delte byen i 10 dele, kysten i 10 dele og indlandet i 10 dele. Derefter slog han ved lodtrækning disse enkeltdele sammen, så hver ny enhed bestod af en del fra byen, en del fra kystlandet og en del fra indlandet. Disse enheder havde vigtige militære, politiske, retslige, kulturelle og religiøse funktioner. De fungerede. De holdt længe. De var med til at overvinde uenighederne og ryste athenerne sammen.

Kunne det være en idé at slå EU’s lande sammen tre og tre ved lodtrækning, så der kun bliver ni enheder, der skal være enige i arbejdet i EU? Man kunne dele EU i ni lande i Nordeuropa, ni i Sydeuropa, ni i Østeuropa og så foretage en lodtrækning.

Eksempel:
Nordeuropa: Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Østrig, Luxembourg, Holland, Belgien og Irland.
Sydeuropa: Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Malta, Cypern, Slovenien og Kroatien.
Østeuropa: Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien og Bulgarien.

Lodtrækning:
Danmark, Cypern, Letland.
Sverige, Kroatien, Rumænien.
Finland, Portugal, Bulgarien.
Tyskland, Slovenien, Litauen.
Østrig, Spanien, Polen.
Luxembourg, Italien, Slovakiet.
Holland, Grækenland, Tjekkiet.
Belgien, Frankrig, Ungarn.
Irland, Malta, Estland.

Selvfølgelig skal man være enige om at foretage en lodtrækning, der skal respekteres, før man trækker lod. Hvis man ikke kan blive enige om opdelingen af lande i tre grupper, må man blive enige om at uddelegere opdelingen til en eller flere betroede personer.

I lighed med de gamle grækere kunne man lægge en række samarbejder og politiske funktioner ud i disse enheder. Enhederne skulle have navne. Kleisthenes’ ti fyler blev opkaldt efter ti helte.

Måske kunne de ni enheder til bestemte formål sluttes sammen tre og tre i tre storenheder. Man kunne før lodtrækningen aftale, at disse store enheder skal sluttes sammen på en sådan måde, at de kommer tættest muligt på at have samme indbyggertal. I eksemplet ville det vist komme til at se sådan her ud:

1) Danmark, Cypern, Letland, Sverige, Kroatien, Rumænien, Østrig, Spanien, Polen (137 mio. indb.)

2) Tyskland, Slovenien, Litauen, Luxembourg, Italien, Slovakiet, Irland, Malta, Estland (161 mio. indb.)

3) Holland, Grækenland, Tjekkiet, Finland, Portugal, Bulgarien, Belgien, Frankrig, Ungarn (149 mio. indb.)

?

Flemming Berger, Steffen Gliese og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Det er som om der er nemmere for det danske og europæiske meningsdannere at løse det amerikanske migrationsproblem end det er at løse vores eget....

Torben Lindegaard, Flemming Berger og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Bjarne Frederiksen,

Nu ved jeg ikke, hvad du mere specifikt mener med din påstand om; "at der ikke er betonklodser som terrorsikring i bybilledet i Krakow", og måske mener du noget helt andet i overført betydning.

Men siden 1991 og frem til 2016 har jeg været i Krakow 1-2 gange om året. Og vel har jeg kun set nogle relativt få såkaldte "beton-barrierer". Men jeg ar altid undrer mig over disse "hindringer" i form af støbte og patinerede beton-figurer i den indre bydel ved Wisla, der har været der hele tiden. Men måske er det ikke dem, du mener.

Touhami Bennour

Jeg tror at" Europa" er gået ned at bakke.. at prøve at løse en gåde fra 507 f.kr.ved at narre hinanden, for at løse en så simpel problem. som flygtningene. løsningen kræver andre kombinationer, ulige kombinationer. Værdi at land A kan være 3 gange land B. Det er mytologi at dividerer det man ser, Her det drejer sig om skjulte regnstykke ( om ubekendte som man siger i matematik). Det drejer sig om at kommer med et nyt billed af Europa, en anden Europa.