Nyhed
Læsetid: 2 min.

FN’s demokrati-projekt i Cambodja er blevet et diktatur

Der var knyttet store demokratiske håb til det blomstrende demokrati i Cambodja, men nu ses landets leder som en diktator
Cambodjas premierminister, Hun Sen, beskrives af Human Rights Watch som »en fuldbyrdet diktator«, der ved hjælp af landets generaler brutalt har undertrykt kritiske røster.

Cambodjas premierminister, Hun Sen, beskrives af Human Rights Watch som »en fuldbyrdet diktator«, der ved hjælp af landets generaler brutalt har undertrykt kritiske røster.

Adrees Latif

Udland
30. juni 2018

Cambodja var hele verdens demokratiske prestigeprojekt, men gode intentioner og milliarder af dollar ser nu ud til at være spildt. Forud for et parlamentsvalg i slutningen af juli beskrives landets premierminister, Hun Sen, af Human Rights Watch som »en fuldbyrdet diktator«, der ved hjælp af landets generaler brutalt har undertrykt kritiske røster.

Indtil for få år siden var Cambodja et af Sydøstasiens mest åbne samfund, men specielt inden for det sidste år er det gået hastigt ned ad bakke. Af frygt for at miste magten ved det forestående valg gik Hun Sen i totalangreb på landets demokratiske institutioner og sine modstandere. Det førende oppositionsparti er blevet tvangsopløst, dets ledere fængslet, mens mange andre er flygtet i eksil. Samtidig er ngo’er blevet smidt ud af landet, og de frie medier er blevet lukket ned.

Udviklingen udlægges i en ny rapport fra Human Rights Watch, der betegner Cambodjas styre som et »undertrykkende og autoritært politisk regime«. Menneskerettighedsorganisationen fortæller, at Hun Sen er omgivet af en ring af generaler, der har ansvaret for mord, tortur og voldelig undertrykkelse af protester. Mange af generalerne har – ligesom Hun Sen – en fortid i De Røde Khmerer, der anført af Pol Pot var ansvarlige for op mod to millioner døde under et brutalt styre fra 1975 til 1979.

Demokratiske håb

I starten af 1990’erne sendte FN en massiv fredsbevarende styrke til Cambodja, og for første gang overtog verdensorganisationen styringen med et helt land. Målet var at demokratisere Cambodja og redde landet fra vold og elendighed, og samtidig vise, hvor store resultater verdenssamfundet kunne præstere i tiden efter Den Kolde Krig.

Indsatsen kulminerede med landets første demokratiske valg i 1993. Siden har FN, vestlige donorer og ngo’er spenderet milliarder af dollar på at styrke demokratiet, men hele vejen har premierminister Hun Sen undermineret indsatsen, og efter han nu har udryddet oppositionen, forventes han at vinde stort ved det kommende valg den 29. juli.

Inden sin tvangsopløsning i november blev oppositionspartiet Cambodia National Rescue Party, CNRP, spået store chancer for at overtage magten ved valget, da det allerede nær havde vundet valget i 2013, og gik yderligere frem ved lokalvalg i juni sidste år.

Human Rights Watch skriver, at Hun Sen var i stand til at forhindre den udvikling ved at slå hårdt ned ved hjælp af sin kontrol over militæret. Samtidig har han været i stand til at stramme grebet uden frygt for at blive straffet af det internationale samfund. Tidligere er Hun Sen blevet presset af vestlige lande til at opgive sine autokratiske ambitioner, men nu er Kina klar til at holde hånden over Hun Sen og har med sine milliardinvesteringer i landet købt Cambodja delvist fri fra den tidligere finansielle afhængighed af Vesten, der kom med krav om respekt for menneskerettigheder og demokrati.

I stedet for at kritisere Hun Sen roser Beijing i stedet hans indsats for at være garant for sikkerhed og stabilitet, og kineserne har allerede på forhånd erklæret, at næste måneds valg vil blive »frit og fair«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"Garant for sikkerhed og stabilitet". Det var disse to ord der også gik igen og igen, dengang de kinesiske delegerede fra Kommunistpartiet genindførte muligheden for at formanden kunne være leder på ubestemt tid.

Et BBC dokumentar kaldet "Hyper-Normalisation" kan i den forbindelse anbefales, da denne måde at glorificere stabilitet og sikkerhed jo desværre ikke er unik for kineserne.