Læsetid: 4 min.

Forsker: Singapore-erklæring en stor symbolsk sejr for Nordkorea

Donald Trump og Kim Jong-un underskrev tirsdag en aftale om atomnedrustning på Den Koreanske Halvø. Erklæringen kan ende som en sejr for Nordkorea og Trump, men et nederlag for USA
Donald Trump fortalte på det efterfølgende pressemøde, at aftalen med Kim Jong-Un ikke betyder, at USA på den korte bane vil reducere sin militære tilstedeværelse på Den Koreanske Halvø. Men den luftige formulering af sikkerhedsgarantierne i dokumentet kan ende med at bide USA i halen, mener Ole Wæver.

Donald Trump fortalte på det efterfølgende pressemøde, at aftalen med Kim Jong-Un ikke betyder, at USA på den korte bane vil reducere sin militære tilstedeværelse på Den Koreanske Halvø. Men den luftige formulering af sikkerhedsgarantierne i dokumentet kan ende med at bide USA i halen, mener Ole Wæver.

Anthony Wallace

13. juni 2018

Natten til i går dansk tid blev Donald Trump den første amerikanske præsident nogensinde til at trykke hånd med en nordkoreansk leder, da han under stor mediebevågenhed mødtes med Kim Jong-un i Singapore. Efter nogle timers møde kunne de to statsledere foran en samlet verdenspresse underskrive en fælles erklæring, hvori Trump lovede Nordkorea »sikkerhedsgarantier«, mens Kim Jong-un for sin del »bekræftede sin faste og urokkelige forpligtigelse til fuldstændig atomafrustning på Den Koreanske Halvø«.

Trump var ikke sen til selv at døbe aftalen »historisk«. Men trods de nordkoreanske løfter om atomafrustning er det alligevel Pyongyang, der har trukket det længste strå i forhandlingerne. Det vurderer Ole Wæver, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Kim er Trump alvorlig overlegen, men Trump kan ikke se det for eget ego.
Nordkorea sår allerede tvivl om aftalen.
Måske det er starten på Trumps deroute?