Læsetid: 9 min.

Generation Corbyn

Unge britiske aktivister i titusindvis har stået i spidsen for en bemærkelsesværdig revitalisering af Storbritanniens store gamle socialdemokratiske parti – ved at dreje det skarpt mod venstre. Nu er spørgsmålet, om det såkaldte ’ungdomsskælv’ kan føre Jeremy Corbyns Labour hele vejen ind i Downing Street 10
Den overrumplende opbakning fra unge til Corbyn blev i britisk presse kaldt et ’youthquake’, og ordet slog så kraftigt an, at det blev kåret til årets ord 2017. Millenium-generationen var for alvor trådt ind på Storbritanniens politiske scene.

Den overrumplende opbakning fra unge til Corbyn blev i britisk presse kaldt et ’youthquake’, og ordet slog så kraftigt an, at det blev kåret til årets ord 2017. Millenium-generationen var for alvor trådt ind på Storbritanniens politiske scene.

Ritzau Scanpix

15. juni 2018

Sidste sommer skyllede en uventet bølge ind over Storbritannien. En lydbølge, kan man måske sige, for til koncerter i Newcastle, i Leeds, i Liverpool, foran den store scene ved Glastonbury-festivalen, uden for pubber, når de lukkede for natten, kunne man høre flokke af hoppende unge synge den samme taktfaste linje igen og igen:

»Oh, Je-re-my Corbyn. Oh, Je-re-my Corbyn.«

Ved gadefester, på dansegulve i det centrale London, blandt smokingklædte studerende ved Cambridge Universitys afslutningsfest lød det i kor:

»Oh, Je-re-my Corbyn. Oh, Je-re-my Corbyn.«

Årsagen til det akutte udbrud af corbynmania var, at premierminister May havde forregnet sig.

Få uger før sidste års parlamentsvalg 8. juni havde ’et vægtet gennemsnit af meningsmålinger’ varslet, at Labour ville miste 56 mandater og de konservative vinde et længe forudsagt massivt flertal ved et jordskredsvalg. Mays kalkule var at få styrket sit mandat til de vanskelige Brexit-forhandlinger med Bruxelles og at bane vej for en ny konservativ epoke i britisk politik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Per Klüver
  • Mikael Velschow-Rasmussen
Torben K L Jensen, Per Klüver og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Nu håber jeg sandelig at det danske socialdemokrati læser denne fremragende artikel om en en succes. De har jo fulgt Tony Blair og New Labour og taget fejl - den kan de rette op på ved at følge Labours eksempel. Ærgerligt er det med Brexit - Corbyn og hans tropper kunne være en stor opmuntring for den trængte venstrefløj i neo-liberalt EU.

Torben K L Jensen

Hvis labour siger at de vil stoppe brexit-processen hvis han bliver valgt er de 100 % sikre på 10 Downing Street.