Nyhed
Læsetid: 2 min.

Golf-lande kommer Jordan til økonomisk undsætning efter uro

Både Saudi-Arabien og Qatar har annonceret økonomiske hjælpepakker til Jordan, hvor premierministeren er gået af efter omfattende demonstrationer mod øgede skatter
Både Saudi-Arabien og Qatar har annonceret økonomiske hjælpepakker til Jordan, hvor premierministeren er gået af efter omfattende demonstrationer mod øgede skatter

Ahmad Gharabli

Udland
16. juni 2018

Det er nok de færreste, der stiltiende ville acceptere, at indkomstskatten steg fem procentpoint, benzinen 5,5 procent og elpriserne 19 procent. På én gang. Særligt hvis man bor i et korruptionsplaget land med uklare økonomiske forhold. Det er da heller ikke gået stille for sig i Jordan, efter regeringen den 31. maj præsenterede sin skattereform.

Jordan har i flere år kæmpet med en økonomi, der er presset af korruption, arbejdsløshed og de 740.000 flygtninge, der over årene er kommet til fra nabolandet Syrien. Økonomien blev tidligere båret af bistand fra Saudi-Arabien, men efter saudiernes nye kronprins Mohammed Bin Salman kom til, er hjælpen blevet skåret over de sidste år. Resultatet er en offentlig gæld på 94 procent af BNP, der har tvunget regeringen til at indgå en låneaftale med den Internationale Valutafond (IMF) – som har det med at kræve reformer som modydelse.

Demonstrationer

Da den jordanske regering med den nu tidligere premierminister Hani Mulki ved roret præsenterede sin plan, var det den fjerde skattereform på blot otte år, og fagforeninger og grupper af unge fik hurtigt arrangeret både store demonstrationer og en landsdækkende strejke.

Demonstranterne krævede både, at reformen blev trukket tilbage, og at regeringen begyndte at offentliggøre de offentlige budgetter, så befolkningen kan følge med i forbruget af offentlige midler og dermed opdage og kritisere landets korruption.

Hani Mulki trådte tilbage knap en uge efter demonstrationerne begyndte, og undervisningsministeren Omar Razzaz har taget hans plads. Samtidig trak Razzaz skattereformen tilbage, og jordanerne har dermed fået deres ene ønske opfyldt.

Ny premierminister, ny politik?

Jordans nye premierminister er mere vellidt i den jordanske befolkning end sin forgænger. Razzaz har en ph.d. fra Harvard University og er tidligere direktør for Verdensbanken i Libanon, hvilket gør, at den jordanske befolkning har stor tiltro til hans evner.

Men for demonstranterne i Jordan er det ikke et spørgsmål om, hvem der sidder på magten, men om hvordan de forvalter den.

»Folket ønsker en ændring i fremgangsmåden og ikke folkene [i regeringen] som sådan,« sagde Hiba Quntar, medlem af Jordans pressefagforening, til Al-Jazeera om demonstrationerne.

Søndag meddelte Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Kuwait, at de vil støtte Jordan økonomisk med 2,5 milliarder dollar over de næste fem år. Og onsdag fulgte Qatar trop med en halv milliard til investeringer i infrastruktur.

Nogle frygter i den forbindelse, at Razzaz vil forsøge at undvige demonstranternes krav om at åbne de offentlige budgetter for at komme korruptionen til livs. Med den økonomiske støtte behøver den nye premierminister nemlig ikke at finde penge i de korruptionsbelastede offentlige budgetter for at undgå akutte økonomiske problemer. Han står dog stadig over for at skulle afvikle den store statsgæld og få sænket arbejdsløsheden.

Men demonstranterne er klare i mæglet om, at de offentlige budgetter skal åbnes og korruptionskulturen ændres.

Demonstranterne er gået hjem for nu, mens Razzaz forsøger at forklare fagforbundene, at det bliver et langt sejt træk at redde økonomien. Men de kan hurtigt komme igen, hvis Razzaz stiller sig tilfreds med midlerne fra den Persiske Golf:

»Hvis vores krav ikke indfries, kan vi altid vende tilbage til den Fjerde Cirkel,« siger demonstranten Odai Nofal til Al-Jazeera med reference til den plads i Jordans hovedstad Amman, hvor demonstrationerne har fundet sted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Det er demonstrativt en gendrivelse af de påstande at demokratiet er ikke egnet til Mellemøsten. Kongen har også kunnet tvinge regering at tage hensyn til folkets krav. Det har været hverken borger krig, eller uro omkring den krise i Jordan. Jeg tror at det "arabiske forår lever stadig og det bekymrer "modrevolutionen". desuden trods afhængighed af hjælp udefra stod Jordan fast i spørgsmål om Øst- Jerusalem, og det har givet Jordan yderligere problemer.