Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Fossilfrit plast
IKEA meddeler, at møbelvirksomheden fra efteråret vil begynde at producere plastik helt fri af fossile brændsler ved at anvende genbrugsmaterialer som gammel madolie eller bæredygtigt produceret vegetabilsk olie som råvarer.
Produktionen er et pilotprojekt i samarbejde med Neste, en virksomhed specialiseret i bæredygtige løsninger, og skal bidrage til Ikeas mål om udelukkende at bruge plastik af genbrugs- eller genanvendelige materialer senest år 2030.
»Det her nye materiale er et meget vigtigt skridt frem mod en fossilfri fremtid. Ud over laboratorieforsøg er det aldrig lykkedes at lave PP-plastik (polypropylen-plastik, der er en af de mest udbredte termoplasttyper, red.) ud af fossilfrie materialer, men sammen med Neste sørger vi for at lave en storskalaproduktion af det her materiale,« lyder det fra Erik Ljungblad, ansvarlig for plastikprodukter i IKEA Sverige.

Til sidste dråbe
Tirsdag åbnede Energistyrelsen for den 8. udbudsrunde for interesserede olie- og gasselskaber, der ønsker at søge om tilladelse til nye olie- og gaskoncessioner i den danske del af Nordsøen.
»Energistyrelsens vurderinger peger på, at der stadig er væsentlige mængder olie og gas at finde i de danske områder,« står der i pressemeddelelsen fra Energistyrelsen, der lover de interesserede selskaber stabile rammer for olie- og gasproduktion i Danmark, så langt øjet rækker.
»Det forventes, at der fremover bliver afholdt regelmæssige udbudsrunder for at skabe større forudsigelighed for olieselskaberne i tråd med regeringens strategi for ’Fremtidens olie- og gassektor i Danmark’,« skriver de.
At der overhovedet pumpes mere olie og gas op af den danske del af Nordsøen skyldes den nye aftale om udvikling af Nordsøen, som regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgik i marts 2017.
Flybranchen tøver
Onsdag blev man inden for FN’s agentur for flytransport, ICAO, enige om rammerne for den klimaaftale, der fra 2021 skal være med til at sikre en grøn omstilling af flytransporten.
Aftalen, der kaldes CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation), indebærer, at alle fly inklusive private jetfly, som udleder mere end 10.000 ton CO2 om året, skal betale for CO2-kreditter. Målet med aftalen er at forsøge at holde de samlede globale udledninger fra luftfarten på 2020-niveau (vi har ikke engang toppet), men aftalen er frivillig de første år. Først fra 2027 bliver det et krav at følge standarderne.
Men de aftalte rammer for aftalen er én stor skuffelse, lyder det fra de grønne organisationer.
Blandt andet kan luftfartselskaber opnå kreditter ved at bruge flybrændstof, der udleder mindre CO2 end standardbrændstof. Det bliver også muligt at opnå kreditter for at købe flybrændstof, hvis raffinaderiet, der producerer brændstoffet, bruger grøn el til at køre produktionen.
Det skriver netmediet BusinessGreen, der har talt med Verdensnaturfondens transportekspert, James Beard, som mener, at meddelelsen om, at flyselskaberne kan få kreditter for at bruge fossile brændsler er kommet »som en bombe« og kalder aftalen for »ekstremt skuffende«.
Fortsat massiv skovrydning
Ifølge tal fra Global Forest Watch under World Resources Institute (WRI), der siden 2001 har overvåget den globale skovrydning, så fortsatte den negative tendens fra 2016 ind i 2017. Således blev der sidste år globalt ryddet 293.000 kvadratkilometer skov, mens der i 2016 blev ryddet 479.000 kvadratkilometer skov.
Det meste skov, der ryddes, er for at give plads til plantagedrift og intensivt landsbrug, og langt de største arealer, der ryddes, er i Amazonas, Congo-bassinet, Indonesien og Malaysia. Overordnet set er skovrydningen globalt fordoblet siden 2003, mens rydningen af tropisk regnskov er fordoblet siden 2008, skriver det britiske dagblad The Independent.
»Der forsvandt, hvad der svarer til omkring 40 fodboldbaner tropisk skov hvert minut i 2017,« siger Frances Seymour fra WRI.
Deprimerende.
Hvad er forskellen på den ene produktionsmetode til den anden når det hele ender i verdens fødekæde som mikro-plastik eller endnu være som flydende plastik-øer på størrelse med Madagascar ? Det er ikke bare deprimerende - det er skide farligt.