Analyse
Læsetid: 5 min.

Indignationen vokser over migrantbørns skæbne. Trump løber stor politisk risiko

Protesterne fra politikere og civilsamfund mod tvungen familieadskillelse af migranter nåede nye højder i et følelsemæssigt drama, der udspillede sig tirsdag. Efter massiv kritik underskrev Trump onsdag et direktiv, der skal forhindre, at migrantfamilier bliver adskilt ved den amerikansk-mexicanske grænse
»Hvis præsidenten fortsætter den umenneskelige behandling af migrantbørn, kan billeder og lydbånd af de uskyldige ofre – og der vil med sikkerhed komme flere – blive begyndelsen på enden på en kometagtig politisk karriere.« skriver Martin Burcharth.

»Hvis præsidenten fortsætter den umenneskelige behandling af migrantbørn, kan billeder og lydbånd af de uskyldige ofre – og der vil med sikkerhed komme flere – blive begyndelsen på enden på en kometagtig politisk karriere.« skriver Martin Burcharth.

JIM LO SCALZO / Ritzau Scanpix

Udland
21. juni 2018

BOSTON – Præsident Donald Trump virker mere og mere isoleret i takt med, at indignationen over regeringens tvungne adskillelse af migrantbørn fra deres forældre ved landegrænsen til Mexico vokser fra dag til dag.

Amerika befinder sig i et følelsesmæssigt drama. Nyhedsbureauet AP offentliggjorde tirsdag aften en artikel, hvori det hedder, at Trump-regeringen har opført tre nye opholdscentre for spædbørn og småbørn nær grænsen i det sydlige Texas og planlægger et fjerde i Houston. Læger, der har besøgt centrene, beskriver »grædende børn i krise«.

AP citerede vicedirektøren for Lutheran Immigration and Refugee Service, Kay Bellor, for at sige: »Vi finder det ubegribeligt. De tilbageholder småbørn!«

Houstons borgmester, Sylvester Turner, gjorde det klart, at hans by ikke vil være vært for et center: »På et eller andet tidspunkt må man trække en streg i sandet, og det sker med disse børn.«

Den landskendte nyhedsvært Rachel Maddow sluttede sit aftennyhedsprogram på MSNBC af med at læse højt fra AP’s telegram, men undervejs brød hun sammen i gråd.

Fox News har været i tvivl om, hvordan man skal dække historien. Mandagen igennem blev den nedprioriteret til fordel for andre nyheder. Tirsdag aften dukkede Trumps eksterne rådgiver Coreay Lewandowski op på skærmen i en debat med den demokratiske partikonsulent Zac Petkanas. Sidstnævnte fortalte om en 10-årig pige med Downs syndrom, der er blevet taget fra sine forældre ved grænsen. Lewandowski afbrød Petkanas med det skadefro udtryk »womp! womp!« og Petkanas begyndte at råbe og skrige.

Altimens havde sikkerhedsminister Kirstjen Nielsen og hendes stab sat sig til bords på en dyr mexicansk restaurant i Washington, D.C. Det er Nielsen, der via twitter og pressekonference gang på gang mod bedre vidende har benægtet, at det er regeringens politik at adskille børn fra forældre.

Flere unge gæster på restauranten genkendte hende og satte gang i en spontan protest.

»Hvor vover du at spise på en mexicansk restaurant med den behandling af mexicanske immigranter,« råbte en ung kvinde.

Tjenere sluttede sig til protesten. Nielsen og hendes stab måtte forlade restauranten.

Samme aften afholdt en tilsyneladende glad og fro præsident en fundraiser på Trump International Hotel i Washington, hvor middagen kostede 100.000 dollar pr. næse. Trump var ankommet direkte fra Kongressen, hvor han til de republikanske lovgivere skal have sagt, at Ivanka har bønfaldet ham om at stoppe familieadskillelsen af migranter. Men præsidenten fortalte ikke, hvad han havde svaret sin datter.

Nye fronter

Således geråder Amerika i en dyb emotionel krise over, hvad FN’s menneskeretskommissær kalder »statssanktioneret børnemishandling«. Men i denne pinefulde sag om børn, der bliver revet fra mor og far, er vandene ikke nær så skarpt skilte, som de plejer mellem demokrater og republikanere.

Der er rykket rundt på fronterne.

På den ene side står Trump og en gruppe hardlinere i regeringen anført af den indvandrerfjendtlige rådgiver Stephen Miller, stabschef John Kelly, justitsminister Jeff Sessions og sikkerhedsminister Kirstjen Nielsen.

De kan regne med opbakning fra præsidentens mest trofaste vælgere – dem, der ifølge Trump aldrig ville bebrejde ham, hvis han trak en pistol og skød en tilfældig person på Fifth Avenue i New York.

CNN har interviewet Trump-vælgere i Arizona, der er over 45 år og har børn. Alle støtter familieadskillelse. Yngre Trump-vælgere – mange af dem uden børn – lægger derimod afstand.

På den anden side finder man resten af Amerika. Alle demokrater og næsten alle partiuafhængige vælgere. Alle landets kirkesamfund, med få undtagelser. Alle store og mellemstore koncerner og de førende industriråd. Skoler og højere læreranstalter. Medierne (undtagen Fox News).

De fleste amerikanske præsidenter er gennem tiden blevet beskyldt for at føre en politik, der er i strid med de humanistiske principper, som uafhængighedserklæringen fra 1776 og forfatningen fra 1787 hviler på.

For Barack Obama gjaldt det væbnede droner. For George W. Bush var det afsløringen af soldaters tortur af irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet. Der var også Bushs inkompetente håndtering af orkanen Katrina, hvor New Orleans’ sorte befolkning blev efterladt i stikken under oversvømmelserne, mens hvide indbyggere slap næsten uskadt.

Obamas popularitet blandt unge og progressive demokrater faldt. Mange blev hjemme ved midtvejsvalget i 2014. Bushs popularitet begyndte at vige efter Abu Ghraib i 2003, og kurven led et knæk efter Katrina i 2005. Han kom sig aldrig.

Efter halvandet års præsidentskab har Trump konsekvent stået fast på sine beslutninger. Af princip indrømmer han aldrig en fejldisposition. Hvis præsidenten fortsætter den umenneskelige behandling af migrantbørn, kan billeder og lydbånd af de uskyldige ofre – og der vil med sikkerhed komme flere – blive begyndelsen på enden på en kometagtig politisk karriere. Donald Trumps Golgata.

AJOUR: Trump giver efter for pres i krise om adskilte migrantfamilier

Efter at have være udsat for massiv kritik underskrev præsident Donald Trump onsdag et direktiv, som skal forhindre, at migrantfamilier bliver adskilt ved den amerikansk-mexicanske grænse.

- Vi underskriver et direktiv, som jeg anser for at være meget vigtigt, mens vi på samme tid er sikre på, at vi har en meget stærk grænse, siger Trump.

Præsidentens ændrede kurs kommer efter et intenst pres fra hele det politiske spektrum i USA og megen kritik fra udenlandske regeringer af en praksis med at adskille børn fra deres forældre, når familier er kommet illegalt ind i USA.

Videooptagelser af børn i store bure og lydoptagelser af grædende børn har udløst vrede hos mange grupper i USA - både i erhvervslivet, hos præster og menigheder og i borgerretsgrupper. Desuden har der været mange skarpe reaktioner i udlandet.

Også den amerikanske førstedame har åbent kritiseret situationen ved grænsen, og Trumps direktiv onsdag er et sjældent eksempel på, at præsidenten har givet efter for pres og ændret kurs.

- Vi ønsker at holde familier sammen, sagde Trump, som forud for underskrivelsesceremonien i Det Hvide Hus havde ført intense drøftelser med sin indenrigsminister, Kirstjen Nielsen, og en række rådgivere og embedsmænd i hans administration om den politiske krise.

Trumps ordre vil betyde, at tilbageholdte familier, som krydser grænsen illegalt, vil blive tilbageholdt sammen. Det er dog ikke klart, hvor længe. Desuden vil den give forældre med børn ret til at få deres sag behandlet først.

Præsidenten har tidligere givet Demokraterne skylden for familieadskillelserne ved grænsen, som Trump er blevet voldsomt kritiseret i og uden for USA i de seneste dage.

Luftfartsselskabet American Air har i en henvendelse til den føderale regering bedt om, at børn, som er adskilt fra deres forældre, ikke bliver sat på selskabets fly. Det skriver Reuters.

/ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trumps nye dekret om ikke at skille børn fra forældrene, hjælper ikke de tusindvis af børn, der allerede er indespærret i bure.
Og desuden taler vi jo stadig om fængslede børn, selv om de er sammen med deres forældre.

David Breuer, Poul Genefke-Thye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar