Nyhed
Læsetid: 2 min.

Israel og Gaza i de hårdeste kampe siden 2014

I en hidtidig kulmination på de seneste måneders uroligheder udvekslede Hamas og Israel tirsdag mortérgranater og flybomber
Udland
2. juni 2018

JERUSALEM – Israels hær stødte tirsdag sammen med militssoldater i Gaza i de hårdeste kampe siden 2014-krigen. Eskaleringen af konflikten kommer oven på flere ugers blodsudgydelse i forbindelse med de palæstinensiske protester langs grænsen.

Tirsdag affyrede militssoldater op mod 70 mortérgranater og raketter ind i det sydlige Israel. Israelske jagerfly reagerede ved at bombe mindst 55 mål, der angiveligt tilhørte Hamas og gruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad.

Israels forsvarsstyrker oplyser, at tre soldater er blevet såret i angrebet tirsdag. Ifølge en talsmand har Israels Iron Dome missilforsvarssystem nedskudt op mod 25 projektiler. Der har ikke været nogen meldinger om palæstinensiske tab.

Hamas og Islamisk Jihad tog i en sjælden fælles erklæring ansvaret for mortérangrebet. De beskyldte Israel for at begynde »denne eskalering« af konflikten ved at gå efter deres fasciliteter de seneste to dage. Det var første gang siden 2014-krigen, at den bevæbnede gren af Hamas tog ansvar for sådanne angreb ud af Gaza.

Der har været spændinger i grænseområdet de sidste to måneder, siden demonstranter i Gaza begyndte at samles langs grænsen for at protestere mod blokader indført af Israel og Egypten og åbningen af den amerikanske ambassade i Jerusalem. De kræver også rettigheder for palæstinensiske flygtninge og deres efterkommere til at vende tilbage til deres jorde i Israel.

Israels hær har dræbt 116 mennesker, de fleste er blevet skudt af snigskytter under demonstrationerne, men nogle er også omkommet i flyangreb og kampvognsild. Tusinder er blevet skudt i benene, siger sygepersonale.

Den israelske regering har afvist gentagne opfordringer til uafhængige undersøgelser af blodsudgydelserne og beskylder Hamas for at bruge demonstrationerne som dække for at bryde igennem grænsehegnet.

I løbet af demonstrationerne har Israels hær rapporteret om skud fra maskingevær i Gaza, der har ramt bygninger i Israel, og militssoldater har plantet hjemmelavede sprængladninger langs grænsen. Israels militær har gentagne gange beskudt Gaza med kampvogne og fly efter sådanne hændelser.

Hamas, der har udkæmpet tre krige med Israel og støtter op om grænsedemonstrationerne, havde ikke affyret raketter, siden protesterne begyndte 30. marts, og ingen israelere er blevet dræbt i perioden.

Onsdag meddelte Hamas, at de bevæbnede grupper i Gaza havde indgået en våbenhvile, så længe Israel afholdt sig fra yderligere fjendtligheder.

© The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her