Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 22: Salget af elbiler sætter rekord, men få lande trækker læsset

Fredag er det ét år siden, Trump trak USA ud af Parisaftalen
Udland
2. juni 2018

Rekordsalg af elbiler

I 2017 blev der globalt solgt mere end en mio. elbiler, hvilket er det højeste antal på et år nogensinde. Dermed er antallet af elbiler på vejene globalt oppe på mere end tre mio., hvilket er 50 procent flere end i 2016. Det skriver Det Internationale Energiagentur, IEA, i deres seneste analyse af elbilmarkedet Global EV Outlook 2018.

Af analysen fremgår det, at det stadigt er ganske få lande, der trækker salget af elbiler. Kina er førende med 580.000 solgte elbiler i 2017, mens USA var det næststørste marked med 280.000 solgte elbiler.

Målt på markedsandel er Norge størst med en andel til elbiler på 39,2 procent i 2017. I Island var 11,7 procent af alle solgte biler sidste år elbiler, mens markedsandelen i Sverige var 6,3 procent. I Kina og USA var markedsandelen for elbiler henholdsvis 2,2 og 1,2 procent i 2017.

Agenturet skønner videre, at der i 2030 vil være mellem 125 mio. og 220 mio. elbiler på vejene globalt. Tallet afhænger af, i hvor høj grad klodens beslutningstagere lever op til bæredygtighedsmålene og de internationale klimaaftaler, skriver IEA.

Nyt klimamagasin

Erik Rasmussen, Ugebrevet Mandag Morgens stifter og tidligere ejer, der mere end nogen anden dansk publicist har sat sig for at gøre noget for klimaet, søsætter et nyt internationalt klimamagasin.

The Sustainian, som ugemagasinet hedder, er primært tiltænkt forretningsledere og får den tidligere CNN-nyhedsvært Ralitsa Vassileva som chefredaktør. The Sustainian bringer nyheder om nye klimaideer, markedstrends og løsninger. Information ønsker hr. Rasmussen og holdet bag held og lykke med udgivelsen.

Trump og Paris-aftalen

Fredag den 1. juni var det et år siden, USA’s præsident Donald Trump meddelte, at han trækker USA ud af Parisaftalen fra 2015.

Meddelelsen blev mødt af massiv international kritik, og i USA lød reaktionen fra en lang række delstater og byer, at de ville blæse på Trump og fortsætte indsatsen for klimaet og bestræbelserne på at opfylde Parisaftalens målsætning om at holde klodens temperaturstigning til maksimalt to grader celsius og så tæt på 1,5 grader som muligt.

Således har 405 kommuner i USA repræsenterende mere end 70 mio. mennesker underskrevet en målsætning om, at de vil efterleve Parisaftalen – ligesom 80 større byer i USA arbejder med et mål om at blive drevet af 100 procent grøn energi.

»Det er stort at se, hvordan byer og delstater øger indsatsen. Den globale opvarmning er den mest voldsomme ting, mennesket har skabt, og i en rationel verden ville vi alle stå sammen om at løse udfordringen. Men vi lever ikke i en rationel verden, så det er de mindre spillere, der må løfte opgaven,« siger klimaaktivist og medstifter af klimaorganisationen 350.org, Bill McKibben, til dagbladet The Guardian.

USA’s udledninger af CO2 fra energisektoren er på det laveste niveau i 25 år, blandt andet som følge af mindre kulafbrænding og energieffektiviseringer.

Mere kinesisk CO2

Udledningen af CO2 steg i Kina med fire procent i årets første tre måneder sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser analyser foretaget af Greenpeace, der har gennemgået officiel statistik fra de kinesiske myndigheder.

Fortsætter accelerationen med højere forbrug af kul, olie og gas er Kina på vej mod den højeste stigning i udledningen af CO2 siden 2011. Og det er dårligt nyt for den globale klimaindsats, skriver klimamediet UNEARTHED, der udgives af Greenpeace i Storbritannien:

»Er Kina på vej tilbage til høj vækst i deres udledning, betyder det, at resten af verden er nødt til at sætte tempoet op for at undgå, at udledningerne globalt stiger. Målet om et hurtigt og vedblivende fald i de globale udledninger bliver i praksis uopnåeligt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Thomsen

Vi danskere er nogle "kulsvin": https://finans.dk/artikel/ECE4009252/Danmark-et-af-verdens-st%C3%B8rste-... og udleder enorme mængder CO2.
Frankrig er et mønsterland: https://www.b.dk/globalt/fransk-kernekraft-til-europa
Klimaer ville have godt af, om vi importerede el fra Frankrig atomkraftværker i stedet for at importere kul: https://ing.dk/artikel/frankrig-melder-ud-ja-til-atomenergi-173468.
Derfra videre til fuld energiforsyning fra sol, vind og vand, og derfra endnu videre til mindre energi- og forbrugsgrådighed ; - )

Arne Thomsen

Noget synes at tyde på. at dette:
https://www.b.dk/kommentarer/vi-skal-have-atomkraft-i-danmark
er gået helt hen over hovedet på Information's læsere og redaktører ; - (

Jørgen Wind-Willassen

Elafgiften er på vej ned.
Uha uha.
Så kan det nok være miljø fantasterne kom på banen.
Elbiler sælges der for få af i DK -hævder de i samme vending.
Hvordan kan det nu hænge sammen i argumentationen?
Det kan det heller ikke.
Elafgiften skal sænkes, så vi kan få omlagt varmeforsyning og transport til Elbaseret energi.
Bare en lille sænkning så El-energien ikke koster TRE gange så meget som naturgas og olie, men måske kun det dobbelte.
Det er jo naturgassen, olien og kullet der skal udfases, og så er det hul i hovedet at brandbeskatte EL som er den eneste energiform vi kan fremstille bæredygtigt, måske bortset fra lidt biomasse.
Det øger selvfølgelig elforbruget, og måske(er der regnet rigtigt?) også CO-2 udledningen for en periode, indtil elforsyningen er omstillet og fossildelen er udfaset.
Det tager jo tid, men Rom blev jo ikke bygget på en dag.
Men det går rigtigt hurtigt med omstillingen, meget hurtigere end de fleste er klar over.
Nye El-målerer installeres over hele landet, bl.a for at kunne tilpasse forbruget til et voksende bidrag fra vindenergi.
10 år og så er den hjemme.
Elnettet udbygges også kraftigt for at kunne benytte det store vandkraftlager i Norge, som er helt nødvendigt at have adgang til når der indfases mere og mere vindenergi i Elforsyningen.
Og meget mere som desværre ikke finder vej til Informations spalter.
Men det kan jo komme fremover???