Læsetid: 1 min.

Kim Jong-un håber på Kinas hjælp til sanktionslempelse

For tredje gang i år mødtes Nordkoreas og Kinas ledere i denne uge. For Kim Jong-un var ærindet at orientere præsident Xi om forløbet af sidste uges topmøde med Trump – og ikke mindst at søge kinesisk hjælp til at inkassere gevinsten for at have udvist velvilje i form af lempede internationale sanktioner
23. juni 2018

Ugen efter sit topmøde med USA’s præsident, Donald Trump, mødtes Nordkoreas leder, Kim Jong-un, så i denne uge med Kinas præsident, Xi Jinping – det var tredje gang siden marts.

Tirsdag viste det kinesiske statstv, CCTV, optagelser af Kim og Xi, der førte samtaler i Folkets Store Hal i Beijing, som Kina anvender ved statsbesøg. Analytikere vurderer, at Kim kom til Kina for at briefe Xi om forløbet af topmødet med Trump, for at anmode om mere økonomisk bistand og ikke mindst for at udvise agtelse over for Beijing, der har været ivrig for at understrege sin egen rolle i forhandlingerne mellem Nordkorea, USA og Sydkorea.

»Vi håber, at besøget kan bidrage til yderligere at styrke relationerne mellem Kina og Nordkorea, herunder den strategiske kommunikation mellem begge lande om væsentlige anliggender, så stabilitet og fred i regionen fremmes,« udtalte en kinesisk regeringstalsmand, Geng Shuang, efterfølgende.

Ved Kims ’historiske topmøde’ i Singapore underskrev han og Trump en fælleserklæring om at arbejde hen imod komplet atomvåbenafrustning på halvøen. Til gengæld for tilsagnet har USA afblæst alle militærøvelser sammen med Sydkorea – et skridt, der kendes som freeze for freeze-initativet, og som Beijing hævder at have foreslået.

Kim menes at have bedt Xi om hjælp til at få lempet de internationale sanktioner imod sit land. Kina er Nordkoreas største handelspartner, men sanktioner har forarmet Nordkoreas økonomi yderligere og drænet dets reserver af udenlandsk valuta. Efter mødet med Kim signalerede Kina da også ny vilje til at lempe sanktionerne imod Pyongyang.

Så sent som i sidste uge udtalte den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, ellers, at Kina havde forpligtet sig til at fastholde sanktionerne, indtil Pyongyang havde gennemført en fuld ’denuklearisering’. Men tirsdag erklærede Geng, at »sanktionerne er ikke et mål i sig selv«. Om dette signal markerer begyndelsen til en opblødning, er dog endnu uklart. 

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Problemet er, at det historiske øjeblik er tomt. Donald Trump og Kim Jong-un har ikke lavet en ny forpligtende aftale, de har ikke leveret gensidigt forpligtende indrømmelser. Det er en slags postmoderne historie, hvor der ikke er nogen realitet neden under de store ord og den spektakulære scene.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu