Læsetid: 3 min.

Kina advarer USA mod at optrappe handelskrig

For at lægge pres på Kina og få landet til at importere flere amerikanske varer, har USA truet med at indføre straftold på kinesiske varer for 50 mia. dollar. Det får nu Kina til at advare USA mod en handelskrig, hvis amerikanerne gennemfører de bebudede handelssanktioner
4. juni 2018

I flere måneder har en mulig handelskrig mellem USA og Kina truet. Søndag sluttede et møde mellem de to lande uden at resultere i nye handelsaftaler.

Kina afviste at forpligte sig til at købe flere amerikanske varer mod at få Trump-regeringen til at afstå fra at indføre yderligere handelssanktioner mod landet, skriver CNN.

Tirsdag lagde USA ellers op til at indføre en toldafgift på 25 procent på kinesiske eksportvarer til en værdi af 50 mia. dollar, hvis ikke Kina øger importen af amerikanske varer.

Det fik Kina til at advare USA mod at indføre yderligere handelssanktioner. Det kan få handelskrigen mellem verdens to største økonomier til at blusse op.

»Hvis USA indfører handelssanktioner inklusive tariffer, vil alle økonomiske og handelsmæssige resultater, der er forhandlet mellem de to parter, være ugyldige,« lød meldingen fra Kina i en erklæring bragt i det statslige nyhedsbureau Xinhua søndag, skriver BBC.

Erklæringen, hvori Kina advarer mod en handelskrig, blev offentliggjort, kort efter at den amerikanske handelsminister Wilbur Ross og Kinas vicepremierminister Liu Hen afsluttede deres møde i Beijing.

Mødet var et led i forsøget på at nedbringe det bilaterale handelsunderskud, som er stridens omdrejningspunkt. USA importerer omkring fire gange så meget fra Kina, som Kina importerer fra USA, og det er blandt andet den ubalance, USA vil have ændret på.

Sidst i maj bebudede de to lande imidlertid, at handelskrigen var afblæst, og at der ikke ville blive indført straftold.

Straftold

Det er ikke kun Kina, som USA vil ramme med handelssanktioner.

Torsdag lå det fast, at USA indfører straftold på 25 procent på stål og ti procent på aluminium fra EU, Canada og Mexico med virkning fra 1. juni. Landene har indtil nu været undtaget fra straftolden.

Baggrunden er, at Donald Trump i starten af marts annoncerede, at USA fremover ville pålægge straftold for stål og aluminium for alle lande, der ikke var omfattet af undtagelsen, med virkning fra 23. marts. 

Allerede 1. maj indførte USA de nye toldsatser og gav de undtagende lande en måned til at forhandle en forlængelse på plads. Men altså uden held.

Det betyder, at den undtagelse på tolden, der indtil nu har omfattet EU-landene, Canada og Mexico ikke bliver forlænget.

Det fik EU, Canada og Mexico til fredag at varsle, at man til gengæld vil indføre told på udvalgte amerikanske varer. 

I modsætning til EU slipper Australien, Argentina og Brasilien for straftold, fordi de har accepteret USA’s krav om at holde deres eksport af stål og aluminium under et fastlagt loft.

Blandt andet amerikanske motorcykler, cowboybukser, juice og bourbon kan blive ramt af en europæisk told på 25 procent. Det meldte EU’s handelskommissær, Cecilia Malmström ud fredag. Hun afviste, at EU og USA er ude i en handelskrig, men pegede på, at situationen kan eskalere. Den europæiske told ventes at ramme udvalgte amerikanske varer fra 20. juni.

Kritik fra G7-lande

Lørdag deltog den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, i G7-landenes finansministermøde. På mødet udtrykte Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien, Japan og Canada i skarpe vendinger deres utilfredshed med den amerikanske regerings beslutning om at indføre straftold.

De seks lande mener, at præsident Donald Trump fører en »vild politik« over for USA’s allierede, når det reelt handler om at stoppe kinesisk dumping af stålpriser.

»Finansministrene og guvernørerne fra centralbankerne bad USA’s finansminister om at kommunikere deres enstemmige bekymring og skuffelse,« lød det i en fælles erklæring.

Spørgsmålet skal efter planen tages op på det planlagte G7-topmøde i Quebec, Canada, næste weekend.

Både EU og Canada vil have verdenshandelsorganisationen WTO til at erklære den amerikanske straftold ulovlig. Kina har tidligere opfordret alle medlemmer i WTO til at gå imod USA’s unilaterale tiltag.

USA’s told på aluminium og stål vil ramme den europæiske eksport, der i 2017 udgjorde en værdi på 6,4 milliarder euro. Det svarer til 48 milliarder kroner. EU meddelte 18. maj til WTO, at EU i givet fald er klar til at svare igen med ny told på amerikanske varer til en værdi af 2,8 milliarder euro eller 21 milliarder kroner, skriver Ritzau.

De amerikanske landmænd som disse fra Texas er nogle af præsident Trumps kernevælgere og blandt dem, der kan blive ramt af EU’s modreaktion på Trumps straftold. 
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Kåre Wagener
Toke Kåre Wagener anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu