Læsetid: 7 min.

Det kurdiske parti kan koste Erdogan flertallet i en valgkamp forbudt for børn

De færreste tvivler på, at Erdogan vinder præsidentvalget, men der er spænding om udfaldet af det samtidige parlamentsvalg. Her kan det kurdiske HDP i et nyt parlament koste præsidentpartiet det flertal, der har regeret med uindskrænket magt i mere end 15 år – så Erdogan skyr ingen midler i intimideringen af det kurdiske parti
Det kurdiske parti HDP’s faktiske politiske leder og præsidentkandidat, Selahattin Demirtas, har efter sin varetægtsfængsling siden november 2016 været nødt til at træde tilbage som partiformand og parlamentarisk leder. Han er sigtet for »opfordring til terror og vandalisme« ved i taler at have støttet de kurdiske protester i oktober 2014, da regeringen afviste at tillade PKK.

Det kurdiske parti HDP’s faktiske politiske leder og præsidentkandidat, Selahattin Demirtas, har efter sin varetægtsfængsling siden november 2016 været nødt til at træde tilbage som partiformand og parlamentarisk leder. Han er sigtet for »opfordring til terror og vandalisme« ved i taler at have støttet de kurdiske protester i oktober 2014, da regeringen afviste at tillade PKK.

Yasin Akgul

20. juni 2018

Den tyrkiske valgkamp handler om Erdogan. Først derefter debatterer partilederne økonomi, socialpolitik, uddannelsespolitik og udenrigspolitik. Selv de kurdiske kandidater for HDP, hvis krav om politisk-kulturelle rettigheder står højt på deres dagsorden, taler kun om Erdogan.

Som partiets faktiske politiske leder og præsidentkandidat, Selahattin Demirtas, da han søndag i sine ti tilmålte minutter på den nationale tv-kanal bevidst nedtonede de etnisk-kulturelle forskelle, der afgørende adskiller HDP fra de øvrige partier. I stedet beroligede han seerne med en forsikring om, at han er fortrøstningsfuld: »Når I bliver fri for præsidenten, bliver jeg fri igen.«

Kurderne udgør 15-20 procent af landets 80 millioner og er spredt ud over hele landet – en populær vits går på, at Istanbul er den største kurdiske provins. HDP arbejder da også på at fremstå som et tyrkisk, mere end et kurdisk, parti med appel til det urbane, liberale segment. Således er den prominente og flere gange fængslede tyrkiske journalist, Ahmet Sik, kandidat for partiet ved dette valg.  

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu