Baggrund
Læsetid: 4 min.

Med sine lukkede havne presser Italien resten af EU

Italiens indenrigsminister Matteo Salvini vil fortsætte med at nægte flygtningebåde adgang til italienske havne. Dermed lægger han maksimalt pres på resten af EU for at finde en fælles flygtningeaftale. Samtidig anklager han andre europæiske lande for at være hykleriske i deres kritik af Italiens »kyniske og uansvarlige« politik
Cirka 600 flygtninge ankom søndag med skib til Valencia, efter at den italienske indenrigsminister Matteo Salvini for lidt over en uge siden nægtede flygtningeskibet Aquarius at lægge til på Sicilien og dermed tvang »hæren af falske flygtninge«, som han har kaldt dem, ud på en længere mere farefuld omvej til Spanien.

Cirka 600 flygtninge ankom søndag med skib til Valencia, efter at den italienske indenrigsminister Matteo Salvini for lidt over en uge siden nægtede flygtningeskibet Aquarius at lægge til på Sicilien og dermed tvang »hæren af falske flygtninge«, som han har kaldt dem, ud på en længere mere farefuld omvej til Spanien.

Pau Barrena

Udland
19. juni 2018

UDINE – Da de over 600 bådflygtninge søndag endelig nåede i sikkerhed i den spanske havneby Valencia, fejrede de, at de fortsat var i live efter at have gennemført den dødsensfarlige færd over Middelhavet fra Libyen.

Samtidig udtrykte den italienske indenrigsminister Matteo Salvini også begejstring. Han havde lidt over en uge tidligere nægtet flygtningenes skib, Aquarius, at lægge til på Sicilien og dermed tvunget »hæren af falske flygtninge«, som han har kaldt dem, ud på en længere, mere farefuld omvej til Spanien.

Mens NGO’er, FN og andre europæiske regeringer reagerede med harme over Salvinis beslutning, der ifølge FN’s højkommissær for flygtninge forbrød sig mod et fundamentalt princip om at redde mennesker i havsnød, så anså Salvini det som en politisk sejr, at flygtningene ikke kom i land i Italien.

»Det er første gang, at en båd, der er sat ud fra Libyen med Italien som mål, ender i et andet land. Det er et tegn på, at vi er ved at ændre situationen; at vi ikke længere er Europas dørmåtte,« skrev han på Twitter.

Og det er en linje, Salvini tydeligvis har i sinde at fortsætte.

Hen over weekenden navngav han to andre flygtningeskibe, som han ikke vil tillade adgang til italienske havne, og samtidig har regeringen givet den italienske kystvagt besked på at holde sig nærmere Italiens kyst for dermed at overlade indsatsen for at redde flygtninge til andre lande.

Matteo Salvinis højrenationale parti Lega gik i marts til valg på at udvise hundredtusindvis af migranter og blokere for, at nye ankommer. Og under en måned efter han blev svoret ind som minister i en regering bestående af Lega og protestpartiet Femstjernebevægelsen, er Salvini skredet hastigt til værks for at sætte resten af EU under maksimalt pres for at finde en fælles løsning på flygtningekrisen forud for et stort EU-møde i slutningen af juni.

Salvini mener, at resten af EU har ladt Italien i stikken med en alt for tung byrde med et stort antal flygtninge og migranter.

Ny melodi

Han har helt åbent erklæret sig tilfreds med, at bestyrtelsen omkring flygtningeskibet Aquarius har været med til at understrege de dybe skel, der er mellem EU-landene på flygtningeområdet. Han siger, at det er nødvendigt for de andre lande at forstå, at »der nu spilles en anden melodi her.«

Ifølge avisen Corriere della Sera er Salvinis mål at stoppe for ankomsten af migranter, og at få oprettet fælleseuropæiske opsamlings- og asylcentre i Afrika. Samtidig vil han have andre europæiske lande til at påtage sig en større andel af byrden.

»Vi beder vores flåde og kystvagt om at sejle tættere på den italienske kyst, da der i Middelhavet er masser af andre lande, der kan gøre en indsats,« siger han ifølge Corriere della Sera om opgaven med at opsamle flygtninge til havs, og han fortsætter:

»Vi kan ikke tillade, at halvdelen af Afrika bliver bragt her til Italien.«

Italienske skibe gør dog stadig en indsats – så sent som onsdag i sidste uge bragte kystvagten næsten 1.000 personer på flugt fra fattigdom og krig til Sicilien.

Men Salvini vil sætte en stopper for at skibe som Aquarius, der tilhører den franske hjælpeorganisation SOS Mediterranee og Læger uden Grænser, samler flygtninge op i Middelhavet og bringer dem til Italien. Salvini anser dem for at være i ledtog med menneskesmuglerne, og lørdag navngav han to andre skibe, Lifeline og Seefuchs, der ejes af NGO’er, som ikke længere vil få adgang til italienske havne.

Ifølge Salvini venter disse skibe på, »at deres last af mennesker efterlades af smuglerne.«

»Disse personer skal vide, at Italien ikke længere ønsker at være del af deres illegale immigrationsforretning, og at de skal lede efter andre havne at tage til,« siger han.

Brækfornemmelser og hykleri

Frankrigs præsident Emmanuel Macron beskrev i sidste uge Italiens afvisning af flygtningebåde som »kynisk og uansvarlig«. Og talsmanden for Macrons parti gik så langt som til at sige, at Salvinis politik »giver mig brækfornemmelser«.

Fra Læger uden Grænser er den italienske indenrigsministers fremgangsmåde blevet beskrevet som »skamfuld«, og FN’s højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi, kritiserer også i stærke vendinger og siger, at det »at redde mennesker i havsnød er et princip, som er alt for vigtigt til, at det kan sættes på spil.«

Specielt reaktionen fra Paris har fået Salvini til at anklage Macron for at være hykler, da Frankrig ifølge Salvini fysisk har blokeret for de tusindvis af flygtninge, som forsøger at krydse grænsen mellem Italien og Frankrig.

Salvini har desuden yderst ironisk kommenteret det, som han mener er en lang række europæiske landes manglende indsats på flygtningeområdet.

»Jeg er sikker på, at præsident Macron, der åbenbart har så stort et hjerte, vil tage imod flere migranter. Det er Frankrigs tur til at gøre en indsats. Og også Spanien. Hvis de tager imod yderligere 66.000 migranter, så vil vi ikke blive fornærmede,« siger Salvini ifølge Corriere della Sera.

Opinionsmålinger viser, at selv om Salvini bliver kritiseret uden for Italiens grænser, så nyder han stor opbakning i befolkningen. Avisen Il Fatto Quotidiano rapporterer, at 67,5 pct. af de adspurgte italienere går ind for at lukke havnene for flygtningebådene. Blandt Legas og Femstjernebevægelsen er støtten overvældende, med henholdsvis 99 pct. og 83 pct.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mihail Larsen

Begrebet ‘havsnød’ må redefineres

- når tusindvis af mennesker hel bevidst og systematisk anbringer sig i situationen i en åbenlys og velbegrundet forventning om at blive samlet op. Det kan ikke have været de internationale konventioners mening. I stedet er der tale om en ny industri, der urilsløret udnytter og misbruger ‘humanistiske’ principper. Der er brug for en nietzsceansk analyse af denne ‘godhed’.

Den ender med at skade de reelt og personligt forfulgte, for langt de fleste af de ‘nødstedte’ er ulovlige immigranter, som aldrig burde lukkes ind. Når de opdager, at de bliver afvist ved grænsen eller sendt retur i ekspresfart (når deres sag er administrativt behandlet ved anløbsstedet), så vil interessen for at vove den ‘nødstedtes’ lykke nok falde drastisk.

June Pedersen, Bjørn Pedersen, Bjarne Frederiksen, Christian de Thurah, Jørgen Kærbro Jensen, Michael Friis, Claus Nielsen, Torben K L Jensen, Per Torbensen, ulrik mortensen, Torben Lindegaard og John Christensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Du skriver om en farefuld omvej for Aquarius til Spanien.

Det er noget vrøvl.
Det er ikke en omvej - passagererne vil ind i EU, og det kom de.
Det er ikke farefuldt at sejle til Spanien om bord på Aquarius - den farlige sejlads ud af 10 milezonen er overstået, uanset hvor Aquarius måtte sejle hen i Middelhavet.

Bjarne Frederiksen, Michael Friis, Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, P.G. Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Tragiske menneskeskæbner. Tænk engang at ville risikere så meget for at komme væk fra et liv i sit hjemland:
Den farlige rejse igennem Sahara.
Ophold i borgerkrigshærgede Libyen
Sejlads over Middelhavet
Uønsket i Europa
Barskt liv i flygtningelejre
Væk fra familien

Stakkels mennesker. Deres alternativ må ganske enkelte være frygteligt.

Man kan undre sig over at der stadig bliver født (for) mange i afrikanske lande.