Læsetid: 10 min.

Manden bag flygtningeaftalen med Tyrkiet: »I politik findes der ingen humanisme uden pragmatisme«

Danmark deltager i et ræs mod bunden om at behandle asylansøgere så dårligt som muligt for at få dem til at søge andre steder hen. Det er ikke et udtryk for realisme, men for fornægtelse, der blot skubber problemet rundt i Europa, mener Gerald Knaus, arkitekten bag EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet. Selv holder han fast i, at flertallet i Europa stadig ønsker humane løsninger, der på én gang dæmmer op for masseindvandring og opretholder retten til asyl
EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet er ikke populær – men den har faktisk hjulpet flygtningene, mener planens arkitekt.

EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet er ikke populær – men den har faktisk hjulpet flygtningene, mener planens arkitekt.

Ritzau Scanpix

22. juni 2018

Slidte jeans, et stort smil og en forvasket T-shirt med alle EU’s nationale flag. Umiddelbart ligner Gerald Knaus ikke en mand, der i flere år har stået i centrum af europæisk politik. Han er da heller ikke hverken politiker, embedsmand eller et kendt navn. Men som leder og medstifter af tænketanken European Stability Initiative fik han en enkel ide, da den europæiske flygtningekrise toppede for godt to år siden:

Alle de titusindvis af flygtninge, der kom i land i Grækenland, skulle under ordnede forhold sendes tilbage til Tyrkiet. Til gengæld skulle EU aftage tilsvarende mange syriske flygtninge direkte fra Tyrkiet og samtidig give økonomisk milliardstøtte til nabolandet, der huser flere flygtninge end noget andet land i verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Torben K L Jensen
  • Mihail Larsen
  • David Zennaro
ulrik mortensen, Torben K L Jensen, Mihail Larsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er jo noget vås - som i alt i livet findes der kun stræben efter at gøre det absolut bedste, hvilket dog må forblive en drøm: det kan altid blive bedre; men opportunisme bringer os ingen vegne andet end i grøften.

Mihail Larsen

Steffen - det kan du selv være

Når man KUN kan stræbe efter det absolut bedste, handler man uansvarligt på det konkrete, der meget sjældent kan gøres ultimativt op i et enten-eller.

Knaus har jo fuldkommen ret i, at de mange frelste ngo'er, ikke har andre bud på en løsning af migrationsbølgens problemer end at åbne alle sluser - ikke kun for asylansøgere (der er personligt forfulgte og derfor har ret til asyl), men også for en syndflod af velstandsmigranter (der ikke har krav på asyl, men som det efterfølgende kan være vanskeligt at sende tilbage).

Du har heller ikke selv - hverken i Information eller Politiken - kunnet angive andre 'løsninger' end blot at åbne grænserne på vid gab, for du nægter også at skelne mellem migranter og flygtninge.

Jens J. Pedersen

Mihail Larsen
Du skyder til højre og venstre.
Hvad vil du gøre ved problemet med mennesker, der ikke kan finde plads i eget land?
Det er et politisk, etisk og menneskeligt problem.

Touhami Bennour

Velstandmigranter, hvad er det? er det en myte.Migranter er en vare, som man kan erstatte med en anden vare, for ex. tomater. Det spiller det samme funktion i oprindelseslandes økonomi, det er at skabe "valuta". En indvandre sender penge hver måned til familien, og det er valuta der kommer til landet; med det valuta, siger vi Euroen, skal købes en bus med til transport af arbejder i landet. Uden de penge sendt fra indvandrer ingen bus, og måske ingen fabrik. Så hvis man vil mindske eller afskaffe migranter skal der skabe fri handel således de lokale varer, som regel landbrugsvare, får fri adgang, og de er på den måde købt for valuta. Det skal en anden handel mellem landene. De udviklingslande har at tilbyde specielt landbrugs varer, som giver mulighed for indkøb sf industri varer. Der har været tidligere i 80 erne diskuteret meget om at flytte tekstil industri til ulande, jeg husker der var stor modstand fra danskere dengang, med det er sket alligvel flytning af den tekstil industri til u-lande.Det tales om velstandmigranter, hvor i realiteten drejer sig om verdens økonomi. Lanbugs sektoren er stor, det går fra friske varer til fremstillings produkter( forskellige juice) Det er et forslag i stedet for at lale om de kommer for (at stjæle vores velstand) Den dag u-land bliver industrilande, slutter behov for valuta, og situationen bliver måske omvendt.

Mihail Larsen

@ Jens J. Pedersen

Lad mig starte med at anbefale en kinesisk løsning: etbarnspolitikken i en årrække. Det er fuldkommen skørt, at de sårbare lande i Mellemøsten og Afrika har en befolkningstilvækst, der fordobler befolkningstallet med stadig kortere intervaller. Det kan kun gå galt, og det er urimeligt, at vi i Europa skal opsuge dette befolkningsoverskud. Det kan vores eget velstandssystem ikke holde til.

Touhami Bennour

"det er urimeligt, at Vi(sic) i Europa skal opsuge dette befolkningsoverskud". Men det kan hverken mig eller dig gøre noget mod at" til overskud svarer et underskud". Sagen er om Vesten kan lukke den underskud der har i følge lave eller nul fødselstal. Vesten vil mangle (80 milliioner mand i de næste 30 år. Europa har også et broblem af nedsat fødselstal. Men i Mellemøsten fødsels tal er ikke høj; i nord Afrika er er lige til at erstatte forældre, og det er også i "golf området,hvor fremmed arbejdskraft er 5 gange antal indbyggere. Det er kun Egypten overbefolket ( men her som Kina grundet er politisk) som Egyptere har Isreal ved siden af.Det er svært for informationslæsere at forstå det. Altså generelt Mellemøsten og nord africa er ikke overbefolket. når 350 millioner mennesker bor i et område på 13000 km2 areal, 3 edje verden størst efter Rusland og USA.. Men den reelle overbefolkning findes i forbindelse med "ressoucesforbrug". I vesten forbruger en person 88 kg kød og 450 liter vand hvert år. mens tilsvarende tal er på 10,2 kg kød og 20 liter vand in gennemsnit i Mellemøsten og nord africa. Altså Eurpopa er over befolket. idet de forbruger mange gange mere end folk i Mellemøsten og nord Afrika; OK kan man også sige at folk i Golfåmrådet, som er blandt de rigeste i Verden, "Qatar" er det rigeste land i verden, ikke alle er rige men i gennemsnit er det rigeste.i verden, forbruger som vesten. De begreber , som overbefolket eller ej er relative, i forhold til hvad? i forhold til ressourcesforbrug er Europa overbefolket med mindre nedsætter drastik forbruget af goderne.

Touhami Bennour

Det skal forstås en gang for alle: folk kommer ikke til Europa fordi den er underbefolket men fordi den er "rig og forbruget er høj"

Touhami Bennour

Er det ikke en storm i et glas vand. Man skal skønne sig heldig at millioner af arbejder fra Asien er tiltrukket af arabiske "Golflande", de er mange millioner fra filippiner, Bangladesh Indonesien etc. Dem der kommer fra middelhavet er flest flygtninge I øvrigt handel skaber fred i verden, om det er arbejdeskraft eller forbrugsvarer. DE er kun i dyreverden man møder fjendskab. Dyr er mange og forskellige, de tåler ikke blanding og de forstår ikke hinanden, Mem mennesker kan forstår hinanden der skal bare en oversætter til.. Handel er blandt de få muligheder der ikke kan sættes grænser for. Man kan altid handle uden grænser og dermed kan man løse mange problemer, som migrant problemet. Det gør EU kommissionen faktisk hele tiden, Der foregår forhandllinger med lande i syd middelhavet om Associering, der vil skabe handel mellem EU og nord Afrika. Se gogle om "ALECA", Det er akronyme for "accord de libre echange complet et approfondi". Desværre taler aviser ikke om det.