Læsetid: 5 min.

»Hvis vi pludselig ændrer tolden på biler, befinder vi os selv i Trumps kortsigtede verden«

Striden om straftold og lavere europæisk told på især biler har fået ekstra næring af det kuldsejlede G7-møde i Canada. Med det ensidige fokus på klassisk vareeksport ignorerer Trump bevidst den amerikanske succes inden for tjenesteydelser og nye økonomier, mener professor i international økonomi
Stemningen mellem Angela Merkel og Donald Trump var særdeles anspændt på weekendens G7-topmøde i Canada. Trump talte blandt andet om det store amerikanske handelsunderskud, men kun i forhold til varer. Han nævnte ikke, at USA har et massivt overskud over for EU inden for tjenesteydelser og virksomhedsoverskud.

Stemningen mellem Angela Merkel og Donald Trump var særdeles anspændt på weekendens G7-topmøde i Canada. Trump talte blandt andet om det store amerikanske handelsunderskud, men kun i forhold til varer. Han nævnte ikke, at USA har et massivt overskud over for EU inden for tjenesteydelser og virksomhedsoverskud.

Yves Herman

12. juni 2018

At G7-mødet i Canada var en historisk fiasko i et dybt splittet Vesten, har der været generel enighed om i den europæiske presse, siden Donald Trump via Twitter fra Air Force One-flyet trak sin opbakning til den afsluttende erklæring fra mødet med de seks øvrige gamle industrinationer tilbage.

Efter et stormfuldt møde havde det udslagsgivende for Trumps kovending angiveligt været, at den canadiske vært og premierminister Justin Trudeau havde kritiseret Trumps straftold på canadisk stål og den sikkerhedspolitiske begrundelse af tolden.

I en række europæiske lande og ikke mindst i det eksportorienterede Tyskland har det sat gang i en strid om, hvorvidt EU bør imødekomme Trumps krav og sænke en række europæiske toldsatser. Med et handelsoverskud over for USA på omkring 375 mia. kroner er netop Tyskland den helt store syndebuk i EU, der i 2017 havde et handelsoverskud over for USA på omkring 900 mia. kroner. EU står dermed for ca. en fjerdedel af USA’s handelsunderskud på ca. 3.500 mia. kroner, mens Kina står for cirka halvdelen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Cristina Nielsen
Cristina Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Ref. øverste billede: - det er op ad bakke, Frau Merkel, Trump-eten fatter ikke en meter, glem ham.

Steffen Gliese

Det var en kæmpesucces, fordi det demonstrerede de vestlige velfærdssamfunds vilje til at arbejde udenom USA, hvilket er en enorm sejr for politik til menneskets fordel i stedet for abstrakt sammenpugning af virtuelle værdier.
Det er længe siden, USA var Europas redning i to verdenskrige, siden er Europa blevet klogere og søger samarbejdet indbyrdes i stedet for at kriges om det, man bør dele.
Faren er, at USA kan splitte EU, hvis vi ikke passer på og styrker det ikke-økonomiske samarbejde, først og fremmest med minimumsstandarder for social sikring.

Jørgen Vogelius, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og C Munk anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Den fortælling om EU har efterånden skabt sin selvundergang. Brexite og Grexite er måske på vej, Resten vakler i hvertfald. Den fortælling er ikke andet end "fake news"som førte til "fake politics": dvs nationalimen og Trump er også produkt af den fortælling. Efter den anden verdenskrig er situationen blevet normal igen. Indtilda hørte vi kun storhedsvid og krumning om sig selv. Eu er blevet "platons caverne" lukket om sig seln, hvorr verden udenfor viser sig som skygger i lyset. Det er "fake news". Efter det sidste G7 møde, man kan se at lønnen har forskellige komponenter, det løn man få er ikke hele løn men trukket skal og afgifter fra, det er tilbage kun disponibel indkomst. Stuationen ligner handelsmæsssig på ny situation før WW2,hvor de skændes om gevinster og om at få meste ud at det, bytten ligger i Eksporten mellem landene. Export er varepris plus told, og foskelllige tilskud der lægges til varenspris. det er det, der vil påvirke eksporten i fremtiden og dermed rigdommen. Faktisk det er den situation det gør verden ulige, ikke kun situatíonen mellem EU og USA. Det er vi sund at se hvordan verden er skruet sammen i vikeligheden.

Torben K L Jensen

Handelsbalancen går i nul hvis man medregner IT-giganternes indtægter ?
Tjahh - så skulle jo ende i USA og beskattes der - det gør de ikke - vel. Det det drejer om er job-balancen og de skatteindtægter der lander i USA fra dem.