Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sosserne taber til Sverigedemokraterna i ny måling

Presset vokser på de svenske Socialdemokraterna, der skal møde vælgerne den 9. september efter fire år ved magten
Udland
9. juni 2018

I en ny måling fra Statistiska centralbyrån, SCB, der blev offentliggjort i løbet af ugen tegner Stefan Löfvens røde rose sig for 28,3 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang både fra valget i 2014 og den seneste SCB-måling.

Og hvis det ikke er slemt nok for det regeringsbærende parti, kan de også konstatere, at det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna (SD), som Socialdemokraterna (S) har udset sig som hovedmodstanderen ved valget, er den største vinder i målingen. Mens den borgerlige statsministerkandidats parti, det konservative Moderaterna (M), ligger stille.

Socialdemokraterna står til at miste over fire procentpoint i forhold til en lignede måling i november, mens SD går næsten lige så meget frem. De fire borgerlige partier, der samarbejder under navnet Alliansen, ville få 38,6 procent, hvis der var valg i dag – med Kristdemokraterna (KD), der trues af spæringsgrænsen, medregnet.

S og Miljöpartiet De Gröna (MP), der sammen udgør den siddende mindretalsregering, ville sammen med Vänsterpartiet (V) få omkring 40 procent. Moderaterna står til at få 22,6 procent af stemmerne – en fremgang på 0,4 procentpoint. SD står til at få 18,5 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 3,7 procentpoint siden en måling i november.

Målinger lægger yderligere til de svenske mediers analyser af et imploderende Socialdemokraterna. I en måling fra Ipsos og Dagens Nyheter i maj lå S på 24 procent. Så lavt har partiet aldrig tidligere ligget i en majmåling i et valgår.

S plejer ifølge Dagens Nyheter at ligge højt i SCB-målingen. Samtidig er partiet dårlig til slutspurt.

»Det er svært at forestille sig, hvorfor det skulle være anderledes i år,« skriver avisen i sin leder.

Immigration og tryghed fylder meget i den svenske valgdebat og er nogle af de emner, der optager de svenske vælgere mest. Men det ser altså kun ud til at gavne Sverigedemokraterna, selv om både Socialdemokraterna og Moderaterna har præsenteret hårdere udlændingepolitiske tiltag.

De to blokke står næsten lige i flere målinger, og det tolker mange som et tegn på, at valgresultatet bliver kaotisk, fordi ingen blok vil have flertal. Medmindre de vil basere sig på SD’s stemmer, hvilket de store partier viger bort fra. Senest har lederen af Moderaterna, Ulf Kristersson, dog åbnet op for at »snakke« med SD om migration. Det har Stefan Löfven betegnet som »fuldstændig uforståeligt«.

Alliansen-blokken er desuden selv splittet i udlændingespørgsmålet. Derfor er der i virkeligheden tale om tre blokke i svensk politik lige nu bestående af de tre store toneangivne partier, Socialdemokraterna, Moderaterna og Sverigedemokraterna i hver sin blok.

Det eneste, der er sikkert, er, at SD også vil være i sin egen blok efter valget, skriver Dagens Nyheter i sin leder om SCB-målingen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her