Nyhed
Læsetid: 4 min.

Spaniens premierminister afsat ved mistillidsvotum

Spaniens premierminister Mariano Rajoy faldt fredag i en korruptionsskandale, der har ramt store dele af hans regeringsparti, Partido Popular. Socialisternes Pedro Sánchez bliver ny regeringsleder, men han har betalt en høj pris for magten, vurderer ekspert
Mariano Rajoy har tilsyneladende undervurderet betydningen af korruptionssagen mod sig. Han har til det sidste nægtet at gå af. Her klapper partifæller af den afgående premierminister (nederst i hjørnet t.h.).

Mariano Rajoy har tilsyneladende undervurderet betydningen af korruptionssagen mod sig. Han har til det sidste nægtet at gå af. Her klapper partifæller af den afgående premierminister (nederst i hjørnet t.h.).

Pierre-Philippe Marcou

Udland
2. juni 2018

Fredag stemte 180 af det spanske parlaments 350 medlemmer for at afsætte Mariano Rajoy som Spaniens premierminister. 169 stemte imod og én undlod at stemme.

Dermed blev Mariano Rajoy, der har været Spaniens premierminister siden 2011, afsat med øjeblikkelig virkning. Ny spansk premierminister bliver Pedro Sánchez, formand for de spanske socialister, PSOE.

Det er første gang i det spanske demokratis historie, at en premierminister afsættes ved et mistillidsvotum, og Mariano Rajoy virkede også både overrasket og hårdt ramt, da han fredag måtte erkende, at han havde tabt parlamentets tillid.

»Rajoy valgte at blive væk fra debatten hele dagen torsdag – jeg tror, det er kommet som et chok, at baskernes største parti, PNV, har støttet et mistillidsvotum imod ham,« siger Carsten Humlebæk, ekstern lektor ved Copenhagen Business School, CBS.

At det lykkedes for socialisternes leder Pedro Sánchez at samle opbakning til et mistillidsvotum imod den siddende premierminister skyldes støtte fra Podemos, Spaniens andet store venstrefløjsparti, men også, at det i løbet af torsdagen lykkedes Sánchez at overbevise en række partiledere fra mindre partier som baskiske PNV og EH-Bildu, samt det catalanske ERC.

Gürtel og Bácenas sagerne

Korruptionssagen, der endte med at fælde premierminister Mariano Rajoy, tog sin begyndelse i 2007. Den spanske statsrevision fik et tip om bestikkelse via en række private firmaer, der finansierede aktiviteter omkring Partido Popular (PP) mod at få lukrative kontrakter i en række PP-kontrollerede kommuner, herunder Madrid. På det tidspunkt var PP’s formand og Spaniens premierminister José Maria Aznar.

Gürtel-sagen – som har fået sit navn efter forretningsmanden Francisco Correa Sanches (efternavnet Correa kan på spansk betyde rem eller bælte, som på tysk hedder Gürtel), der var korruptionssagens hovedsponsor – er på mange måder en del af en anden sag om korruption i PP, den såkaldte Bárcenas-sag, hvor PP’s tidligere kasserer Luis Bácenas systematisk modtog bestikkelse, som efter et sirligt system blev udbetalt fra schweiziske konti til partiets højtstående medlemmer.

Når Mariano Rajoy fældes politisk af sagen, skyldes det, at sagens dommere finder hans forklaringer under afhøring for utroværdige.

Flere er allerede dømt i de to sager. Alle dømte har anket sagerne til spansk højesteret.

Og særligt at det baskiske, konservative PNV støtter afsættelsen af Rajoy, kan umiddelbart virke i modstrid i forhold til partiets interesser. Det er kun en uge siden, at PNV blev godt belønnet af Rajoy og PP for at støtte regeringens finanslov, ligesom PNV på linje med flere andre partier frygter et spansk nyvalg som følge af den kaotiske situation.

»Jeg tror, at Sánchez har måttet love baskerne to ting: Dels at der ikke bliver udskrevet et hurtigt nyvalg. Det er de ikke interesserede i. Og dels at den eksisterende aftale om en finanslov, der blev indgået med PP i sidste uge, får lov at stå. Her fik PNV forhandlet et godt resultat, som de helst ikke ser, at Sanchez laver om på,« vurderer Carsten Humlebæk, der understreger, at det er en dyr pris at betale for Pedro Sánchez og PSOE, der i sidste uge nægtede at støtte regeringens finanslov, som Sánchez kaldte »asocial«.

Nu er samme finanslov grundlaget for den regering, Sanchéz skal forsøge at samle og styre.

Ifølge PNV’s talsmand, Aitor Esteban, var det også en svær beslutning, men den blev taget, fordi man i PNV vurderede, at Rajoy ville falde ligegyldigt hvad:

»Med truslen om nye mistillidsafstemninger (fra de to andre store partier, Ciudadanos og Podemos, red.) var der udsigt til permanent politisk ustabilitet.«

Flere afventer retssag

Efter afstemningen fredag overbragte kongressens formand, Ana Pastor, resultatet til den spanske kong Felipe VI, og lørdag forventes Pedro Sánchez at kunne præsentere en ny regering.

Carsten Humlebæk mener, det er svært at vurdere, hvor levedygtig Spaniens nye socialistiske regering bliver. Det afhænger både af Podemos’ vilje til samarbejde og af de små støttepartiers særinteresser.

»Det er svært at spå om holdbarheden af den nye regering. Pedro Sanchéz har talt om en udelukkende socialistisk regering, hvilket også er nemmest, når det skal gå så hurtigt, som det skal. Og Podemos har ladet døren stå åben for et muligt samarbejde.«

»Så det mest sandsynlige er en rent socialistisk regering med støtte fra Podemos og en række mindre partier,« vurderer han.

For Mariano Rajoy og Partido Popular venter en usikker fremtid, forudser Carsten Humlebæk.

–Er Mariano Rajoy færdig i spansk politik?

»Det er svært at sige på nuværende tidspunkt. Men han falder på en korruptionssag, som han tilsyneladende selv har undervurderet betydningen af. Han har til det sidste nægtet at gå af. Men jeg tror også, at Rajoys fremtid afhænger af, hvordan PP som parti vælger at reagere.«

»Der er stadig mange personer med tilknytning til PP, som afventer afgørelser i de her store korruptionssager, hvor der snart falder dom. Den er ikke lukket ned endnu. Og derfor er PP også nødt til at foretage en form for selvransagelse.«

–Er der med den her sag et før og et efter korruption i Spanien?

»Det er det, mange siger, og det, som man også kan læse i de spanske avisers ledere i dag. At der er et før og et efter som følge af den her sag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Foreløbig exit til Falangens arvtagere. Et lille, men vigtigt fremskridt. I Deadline blev det bl.a. nævnt, at Sanchez vil søge forsoning med den catalanske løsrivelsesbevægelse - noget som Rahoy ikke var i stand til.

Alvin Jensen, ingemaje lange og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Arne Lund
Forsoning? Du mener - forhaabentlig - dialog.