Læsetid: 2 min.

Sverigedemokraterna står til at blive Sveriges største parti i nogle målinger

Den sikreste tendens i de svenske meningsmålinger op til valget 9. september er, at Sverigedemokraterna vokser for ottende valg i træk. Det store spørgsmål er, hvor store de bliver. Enkelte målinger gør dem til det største parti
»Der skal ske noget meget dramatisk i den svenske valgkamp, hvis ikke det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna kommer til at øge sin vælgerstøtte markant i forhold til de 12,86 procent af stemmerne, de fik i 2014.« skriver Mette-Line Thorup. Her ses partiets leder Jimmie Åkesson.

»Der skal ske noget meget dramatisk i den svenske valgkamp, hvis ikke det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna kommer til at øge sin vælgerstøtte markant i forhold til de 12,86 procent af stemmerne, de fik i 2014.« skriver Mette-Line Thorup. Her ses partiets leder Jimmie Åkesson.

1081 Fredrik Persson/TT

30. juni 2018

Hvis de europæiske ledere ikke har nok at bekymre sig om for tiden, kan de begynde at kigge mod Sverige, hvor den højrepopulistiske bølge kan nå nye højder til september. 

Der skal ske noget meget dramatisk i den svenske valgkamp, hvis ikke det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna kommer til at øge sin vælgerstøtte markant i forhold til de 12,86 procent af stemmerne, de fik i 2014.

Dengang var der tale om over en fordobling af partiets stemmeandel sammenlignet med valget fire år tidligere, og nu kan det blive til endnu en fordobling, viser enkelte meningsmålinger.

Senest har YouGov for avisen Metro lavet en måling, som viser, at partiet kan blive Riksdagens største med 28,5 procent af stemmerne, en fremgang på 5,5 procentpoint i forhold til YouGovs måling for en måned siden.

At tale om en mulig jordskredssejr, som Berlingske Tidende gør i et portræt af partiets leder, Jimmie Åkesson, er måske en smule for tidligt. Den seneste vægtede måling, som Sveriges Radio har foretaget på baggrund af en række meningsmålingsinstitutters resultater, viser, at de gule sverigedemokrater tegner sig for 20 procent af stemmerne.

De traditionelle meningsmålinger har tidligere undervurderet Sverigedemokraternas valgresultater, hvilket de dog ifølge valgforsker ved Göteborg Universitet, Jonas Hinforss, siden 2014 er begyndt at tage højde for. Hvor godt det lykkedes dem, ved vi først på valgdagen den 9. september.

En sikker tendens i målingerne er dog, at Sverigedemokraterna (SD) går kraftigt frem, samt at partiet er mindst på linje med det andetstørste parti, det konservative Moderaterna. Endelig har Socialdemokraterna udsigt til det dårligste valg nogensinde.

»Efter 2015 og 2016 er antallet af flygtninge faldet markant i Sverige, og spørgsmålet om integrationen, der er mere kompliceret, har domineret. Men på det seneste har beslutningen om at give amnesti til 9.000 unge uledsagede flygtningeunge fået antallet og indvandringspolitikken tilbage på dagsordenen. Og når der er konflikt på det asylpolitiske område, gavner det traditionelt set Sverigedemokraterna,« lyder Hinforss’ forklaring på partiets fremgang, som endog har fået en selvbevidst Jimmie Åkesson til at tale om Moderaterna som støtteparti for SD, ikke omvendt.

De to andre store partier i svensk politik, Moderaterna og Socialdemokraterna, har hidtil afvist at danne regering på baggrund af Åkessons stemmer, til trods for, at begge partier har anlagt en mere indvandrerkritisk linje og nærmet sig SD. Det skyldes i høj grad, at der stadig er store ideologiske forskelle på partierne, mener Hinforss.

»SD adskiller sig fra andre højrepopulistiske partier i Vesteuropa, eftersom de har udspring i nynazismen. Den linje er blevet reformeret og afløst af en anti-liberal og nationalistisk konservativisme. Men det gør det stadig svært at samarbejde med eksempelvis den liberale del af Moderaterna og den socialliberale del af Socialdemokraterna til forskel fra, hvad vi har set indvandrerkritiske partier gøre i Danmark og Norge,« siger han.

Dermed er det ikke usandsynligt, at Moderaterna, hvis de vinder regeringsmagten, kommer til at samarbejde med SD om stramninger af migrationspolitikken, mens andre områder vil volde langt større problemer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frank Rasmussen

Spørgsmålet er ikke om SD bliver det største parti, men hvor meget over de 30% de kommer.

Per Torbensen, Hans Aagaard, Bjarne Frederiksen og Ole Gerstrøm anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Spørgsmålet er ikke om SD bliver det største parti, men hvor meget over de 30% de kommer."

Og så skal de andre partier til at stille spørgsmålene: Hvad er det vi ikke har hørt? Hvad er det vi ikke har observeret?

Carsten Hansen

En sørgelig kendsgerning.

Lader man stå til, eller endnu værre, stikker hovedet i busken, så overlader man scenen til andre og mere højtråbende spillere.

Skylden ligger dermed ikke hos landsbytosseren på den ekstreme højrefløj, men udelukkende på den passive midtbane.

Nils Bøjden

"En sørgelig kendsgerning."

At befolkningen opfatter og ser verden på den måde, at politikerne har haft hovedet oppe et sted hvor det er mørkt hele året, at medierne har leget gemmeleg eller at der er nogen der tager dette op som politisk område?

Hvad søren, er der politisk forandring på vej i "folkhemmet"?

Det politiske meningsdiktatur med medierne som deres medspillere, er måske på vej til at blive demokratiske, - så de meninger der ikke var offentlig adgang til via medierne, og blev undertryk af meningsdiktaturet i politisk korrekthed videreudbredt og fastholdt af medieeliten, som svenskerne skulle indoktrineres med igennem årtier.