Læsetid: 4 min.

Jo tak, Trump. Det er prøvet før. Men kunsten i Korea er at få atomaftaler efterlevet

Hidtil er USA’s og Nordkoreas aftaler om afspænding på Korea-halvøen slået fejl på grund af obstruktion og mistillid – fra begge parter
Nordkoreas diktator Kim Jong-un og USA’s præsident Donald Trump underskriver aftale i Singapore. Historisk har det ikke skortet på aftaler om atomafvæbning af Nordkorea. De er bare ikke blevet til noget. Årsag: Aftalerne er efterfølgende blevet syltet eller misligholdt, mest af Nordkorea, men også af USA.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un og USA’s præsident Donald Trump underskriver aftale i Singapore. Historisk har det ikke skortet på aftaler om atomafvæbning af Nordkorea. De er bare ikke blevet til noget. Årsag: Aftalerne er efterfølgende blevet syltet eller misligholdt, mest af Nordkorea, men også af USA.

Xinhua/Scanpix

13. juni 2018

Omkring gårsdagens topmøde i Singapore har USA’s præsident Donald Trump pralet med, at han med en aftale om Nordkoreas atomafrustning opnår noget, der ikke er lykkedes for tidligere amerikanske præsidenter. Er det sandt?

Svaret er: Det aner ingen. Heller ikke Donald Trump. Historisk har det ikke skortet på aftaler om atomafvæbning af Nordkorea. De er bare ikke blevet til noget.

Årsag: Aftalerne er efterfølgende blevet syltet eller misligholdt, mest af Nordkorea, men også af USA. Den manglende vilje til at efterleve aftalerne har skyldtes mistillid til modparten og ønsket om at opnå politisk gevinst på modpartens bekostning.

Det er derfor berettiget, når den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) i går i en nøgtern kommentar erklærer, at »tiden må vise, om dagens møde er det gennembrud, der rent faktisk kan lede frem til afrustning og fred«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Trump fik intet konkret med sig, - men måske nok til hjemme at kunne veksle det med Iran sagen, som han kan lukke og slukke uden at miste for meget politisk hos vælgerne.

Jakob Venning

Det er en fjollet og historieløs formulering David Rehling her vælger; at det er svært at efterleve nedrustningsaftaler.
Det er selvfølgeligt sandt nok, set gennem historien - men årsagen er interessant og nødvendig at få med, hvis vi skal have et retvisende billede.
Tidligere nedrustningsaftaler er røget i vasken fordi USA tidligere har pure nægtet at fjerne sine atomvåben fra regionen men alligevel forventer at Nord-Korea gør præcis dette, på de vageste sikkerhedsgarantier man nærmest kan forestille sig.

Det glemmes ofte at Korea-krigen var den første moderne proxy-krig - altså krig per stedfortræder. Den første varme kamplads mellem henholdsvis Sovjetunionen, der havde besejret Tyskland, og USA der havde besejret Japan, om hvilket økonomisk system der skulle dominere efter 2.vk.
I denne konflikt blev Korea taget som første gidsel og kynisk udnyttet som kampplads. Ganske lig situationen 10 år senere, hvor Vietnam blev til kampplads for samme proxy-krig - og meget lige Vietnam med en nordlig del der uforsonlig insisterer på retfærdighed og selvstændighed - koste hvad del vil - og en sydlig del der hurtigt lærer fordelen ved at bøje sig for overmagten, sluge en hel masse kameler og påføre sig skyklapper der alene tillader udsyn fremad.
Ingen har ret og ingen tager fejl. Der er tale om berettigede men modstridende og gensidigt udelukkende filosofier.