Analyse
Læsetid: 4 min.

Toneangivende amerikanske politikere og eksperter beskylder Trump for at sælge ud til Kim

Donald Trump var i sit es, da han på en pressekonference lovpriste den nordkoreanske diktator Kim Jong-un og fabulerede om at bygge luksushoteller på landets »vidunderskønne kyst«. Men hjemme i USA så Republikanernes ansigter askegrå og sammenbidte ud på tv. Våbeneksperter kritiserer fælleserklæringen sønder og sammen
Kritikken af topmødet i Singapore retter sig dels mod den fælleserklæring, de to ledere underskrev, og dels mod præsident Trumps løfte på pressekonferencen om at indstille USA’s og Sydkoreas halvårlige militærøvelser uden at opnå en tilsvarende modydelse fra Kim Jong-un.

Kritikken af topmødet i Singapore retter sig dels mod den fælleserklæring, de to ledere underskrev, og dels mod præsident Trumps løfte på pressekonferencen om at indstille USA’s og Sydkoreas halvårlige militærøvelser uden at opnå en tilsvarende modydelse fra Kim Jong-un.

Evan Vucci

Udland
13. juni 2018

Det kan godt være, at præsident Donald trump roste sig selv og sin modpart, Kim Jong-un, på en timelang pressekonference kort efter de to lederes historiske møde på et luksushotel i Singapore og udstedelsen af en kort og tyndbenet fælleserklæring.

Men hjemme i USA blev resultatet af det med spænding imødesete tête-à-tête modtaget af Korea- og våbenkontroleksperter og politikere med en god portion skepsis og blev af de fleste kaldt en ensidig forestilling, hvor den nordkoreanske leder tog de fleste stik hjem, og præsident Trump delte den ene gave ud efter den anden.

Over en bred kam er der dog i USA enighed om det konstruktive i, at de to ærkefjender nu har mødt hinanden og antydet, at de snart vil ses igen, måske allerede på FN’s generalforsamling i september.

Endvidere knytter iagttagere forventninger til det forhandlingsforløb, der nu bliver sat i gang, og hvor diplomater og eksperter vil prøve at finde fælles fodslag i bestræbelsen på at eliminere Nordkoreas kernevåben og interkontinentale missiler.

Allerede i næste uge skal udenrigsminister Mike Pompeo og national sikkerhedsrådgiver John Bolton sætte sig ned med deres nordkoreanske modparter. Det vides ikke, hvor mødet vil finde sted, ej heller hvem Kim Jong-un vil udpege som sine repræsentanter.

Kritikken af topmødet i Singapore retter sig dels mod den fælleserklæring, de to ledere underskrev, og dels mod præsident Trumps løfte på pressekonferencen om at indstille USA’s og Sydkoreas halvårlige militærøvelser uden at opnå en tilsvarende modydelse fra Kim Jong-un.

At præsidenten samtidig bragte en tilbagetrækning af de 28.000 udstationerede amerikanske soldater i Sydkorea i spil, har vakt yderlig bestyrtelse i Washington, D.C. Styrken anses af USA’s traditionelle allierede i Østasien for en at være en generel sikkerhedsgaranti, der udover Nordkorea også omfatter en militær trussel fra Kina.

Singapore-mødet blev da også kaldt en ubetinget succes af styret i Beijing, mens det republikanske lederskab i Kongressen holdt lav profil tirsdag.

Flertalsleder Mitch McConnel bakkede i al væsentlighed op om møderesultatet. Han tilføjede dog: »Vores øjne står på stilke.«

Formanden for Senatets udenrigsudvalg, Bob Corker, sagde: »Det er godt, de to ledere mødtes, men det er svært at forstå, hvad der kom ud af det konkret.«

Trump faldt for Kim

Den konservative senator John Kennedy fra sydstaten Louisiana kunne dog ikke dy sig for at sammenligne den globalt anerkendte nordkoreanske diktator med en haj.

»Det er okay at kaste råt kød ud til en haj. Men det er yderst uklogt at stikke armen ned i vandet,« sagde Kennedy med en tydelig reference til Trumps lovprisning af Kim Jong-un, der ifølge en FN-rapport fra 2014 har begået forbrydelser mod menneskeheden og fortjener at blive stillet for Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Inden topmødet i Singapore udtrykte mange amerikanske iagttagere – selv rådgivere i Det Hvide Hus – frygt for, at en uforberedt Trump i sin begejstring over at være den første præsident, der træffer en nordkoreansk leder, ville falde for Kim Jong-uns ungdommelige charme og uden at rådføre sig med andre ville give unødvendige indrømmelser.

Det ser nu ud til at være sket.

Den konservative kommentator Erick Erickson roste på den ene side i en tweet Trump for at være villig til »at prøve noget andet«. Men på sin blog skriver han også, at Republikanerne ville have slået til lyd for en rigsretssag mod Barack Obama, hvis han var gået med til at møde en brutal diktator og så vende næsten tomhændet hjem, som Trump gør.

»Det er uacceptabelt, at en amerikansk præsident giver afkald på lederskab af G7-gruppen for at flirte med et kommunistisk uhyre,« skriver den indflydelsesrige konservative blogger.

»Det er fint nok at benytte diplomatiske midler til at eliminere Nordkoreas kernevåben, men det er ikke, hvad der skete. I stedet har vi foræret nordkoreanerne en public relations-gave, styrket deres troværdighed i Sydkorea, mens Trump tager et trofæ hjem for at have deltaget i mødet.«

Mangelfuldt resultat

Udover Trumps bebudede aflysning af fremtidige militærøvelser i Sydkorea og i Det Japanske Hav – underligt nok kaldte han ligesom Nordkorea disse »war games« for »provokerende« – blev det tynde indhold i fælleserklæringen også stærkt kritiseret.

Den anerkendte Korea-ekspert Victor Cha, der skulle have været Trumps ambassadør i Sydkorea, spurgte på tv-kanalen MSNBC: »Var det virkelig nødvendigt med et topmøde for at producere det dokument?«

I en kronik i The New York Times tirsdag synes Cha dog at være mere optimistisk:

»Det er rigtigt nok et mangelfuldt resultat. På den anden side begynder en diplomatisk forløb nu, og det fjerner os fra krigsstien.«

Victor Cha opremser, hvad Trump-regeringens mest presserende opgaver er:

»Vi skal have en erklæring fra Nordkorea, der indeholder en komplet liste over deres kernevåben, således at deres eksistens kan verificeres af FN-inspektører. Herefter skal Kim begynde afmonteringen og tilintetgørelsen af disse våben under opsyn.«

Men i fælleserklæringen står der intet om verificering og opsyn, hvilket er en ufravigelig betingelse for en succesrig atomafrustning.

Rent faktisk – siger Korea-eksperten Bruce Klingner fra den konservative pro-Trump tænketank Heritage Foundation – er de fire punkter i fælleserklæringen en tro kopi af teksten i den erklæring, USA og fire andre lande underskrev med Nordkorea i 2005 om skabelsen af en atomvåbenfri zone på halvøen.

»Flere af disse punkter blev endda udtrykt i stærkere formuleringer i 2005. Punktet om afnuklearisering i fælleserklæringen fra Singapore er mindre bindende, og al tale om verificering og menneskerettigheder er faldet helt ud,« skriver Klingner i en tweet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Håber Tromp-eten kan holde distancen/flere år.
Lad os nu se, for Donald plejer jo at "vende omkring" inden han når hjem. Jeg håber det bedste.

Niels Jakobs

Det positive et at de begge ledere er kommet fra mødet uden fjendskab og ondt blod. Sanktionerne af højeste karat består jo indtil handlinger bekræfter aftalen..

Lars Steffensen

For nogle er aftalen med Kim Jong-un forfærdelig alene fordi den ikke er indgået af Hillary Clinton. Hvilket jo gør det en anelse besværligt at skulle argumentere for sine bekymringer. Derfor bliver helt arbitrære bekymringer gjort til en redningsplanke for de, som bare ikke kan acceptere at Trump har succes med sin politik.

Anders Graae, Martin Lund og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Blev det ikke kun ved hensigtserklæringer for det gode, uden noget egentligt konkret, - men alligevel udråbt som det helt store - nærmest en sejr for Trump.

Måske kan han hjemme veksle det med Iran-aftalen, uden at miste for mange vælgere?

Torben K L Jensen

Det gode ved det hele er at Trump er bedøvende ligeglad bare solen skinner på hans orangefarvede hoved.

Ruth Gjesing

Der var engang noget, der hed 'historiens vingesus' - som fx da man valgte den første sorte præsident i USA. Mødet i Singapore mellem den lille fede og den store fede (udtalt af en nu over 90-årig tidligere maskinmester på Jutlandia) var bare glimmer og varm luft. Men vi har fået nogle fantastiske billeder ...