Læsetid: 5 min.

Trump har på G7-mødet endnu engang understreget, at USA’s alliancepartnere er fuldstændigt ligegyldige for ham

G7-topmødet endte i åbent brud mellem USA og landets allierede. Trump trak sin støtte til mødets sluterklæring tilbage, efter den canadiske leder, Trudeaus, kritik af USA’s straftold. Søndag beskyldte Trumps økonomiske chefrådgiver canadieren for at svække USA’s position inden Singapore-mødet tirsdag. Trudeau »dolkede os i ryggen«, som han sagde
Dette foto af Trump på G7-mødet går verden rundt

Et billeder siger mere... I kender selv resten.

Ritzau Scanpix

11. juni 2018

»Det er forræderi.«

Donald Trumps økonomiske chefrådgiver, Larry Kudlow, talte med store ord, da han i CNN’s program ’State of The Union’ søndag eftermiddag dansk tid kommenterede den canadiske premierminister Justin Trudeaus udtalelser på en pressekonference efter weekendens omtalte G7-topmøde.

Her gentog Trudeau, at Canada som reaktion på Donald Trumps stål- og aluminiumtold fra 1. juli vil pålægge en række amerikanske varer straftold.

»Trudeau dolkede os i ryggen,« som Kudlow udtrykte det.

Dermed tilspidses stemningen efter G7-topmødet, hvis sluterklæring Trump trak sin støtte til lørdag, yderligere.

Det begyndte ellers så godt.

Lørdag formiddag mødte præsident Donald Trump den internationale presse i Charlevoix, Québec og gav sit personlige forhold til de andre ledere i G7-gruppen et tital på en skala fra nul til ti.

Han lagde ikke skjul på, at der stadig var stor afstand mellem USA og resten af gruppens medlemmer i den verserende handelskonflikt. Canada og EU blev beskyldt for at have behandlet USA’s marked som »en sparegris, man bare kan tage penge ud af«.

Men nu skulle der sættes en stopper for de allieredes udnyttelse af USA gennem årtier.

»Hvis de ikke sænker deres toldsatser, holder vi bare op med at handle med dem,« bedyrede Trump.

Trods denne svada lod Trump ane, at samtalerne på slottet i Charlevoix var foregået i ro og orden.

»Jeg har et fantastisk forhold til dem,« sagde præsidenten og nævnte specielt »Angela« (Merkel), »Emmanuel« (Macron) og »Justin« (Trudeau).

På en senere afsluttende pressekonference erklærede den canadiske vært for G7-mødet, premierminister Trudeau, da også mødet for en succes og afslørede endda, at USA trods skepsis var gået med til at skrive under på G7-mødets sluterklæring, der bl.a. bekræfter nødvendigheden af et »regelbaseret internationalt handelssystem«.

Diplomaterne kunne ånde lettet op. Det var lykkedes at benytte erklæringen til at udglatte det åbenlyse brud mellem USA på den ene side og de seks andre medlemsstater på den anden i striden om USA’s store handelsunderskud med andre vestlige lande.

Men så skete der noget.

På samme pressekonference bekræftede Trudeau, at man i Canada føler sig krænket over, at USA har indført straftold på importeret stål og aluminium med reference til national sikkerhed.

»Og det er mod os canadiere, der kæmpede skulder om skulder med amerikanske soldater i udlandet fra Første Verdenskrig og fremefter. Det er ret krænkende,« beklagede den canadiske leder.

Canada havde intet valg, sagde han. Efter 1. juli vil import af en række amerikanske varer blive pålagt straftold.

»Vi er et høfligt folk. Vi er rimelige, men vi accepterer ikke at blive kostet rundt med.«

Det er den udmelding, Trumps økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, nu har kaldt forræderi.

Trudeau gentog sig blot

Trudeau havde allerede fremført sine pointer offentligt i dagene op til G7-topmødet og personligt over for præsidenten.

Men da Trump så Trudeaus pressekonference i Airforce One undervejs til Singapore, blev han efter to efterfølgende tweets at dømme så rasende, at han trak USA’s underskrift på sluterklæringen tilbage.

I det første tweet skriver Trump:

»På baggrund af Justins urigtige udtalelser og den omstændighed, at Canada pålægger vores landmænd, arbejdere og selskaber massive toldsatser, har jeg instrueret vores repræsentanter på G7-mødet i at undlade at godkende sluterklæringen, mens vi samtidig vil overveje at lægge straftold på biler, der oversvømmer det amerikanske marked.«

I det andet tweet udløste Trump en tilsyneladende indestængt vrede mod Trudeau.

»Justin Trudeau var så spagfærdig og mild på G7-mødet, og så kalder han på et pressemøde bagefter straftolden for ’fornærmende’ og siger, canadiere ikke kan ’kostes rundt med’. Det er virkeligt uærligt og slapt. Vi gør bare gengæld for 270 pct. toldsats på mejerivarer.«

I dagene op til topmødet i Québec fandt en lignende heftig meningsudveksling sted mellem på den ene side Trump og på den anden side Trudeau og den franske præsident Macron. Franskmanden advarede Trump mod at isolere USA i G7-gruppen.

Men den barske tone blev næsten hysterisk i timerne efter G7-lederne havde pakket og var på vej hjem.

På samme tidspunkt offentliggjorde kansler Merkels kontor i Berlin et ikonisk foto (fotoet i toppen af artiklen, red.), der utvivlsomt for eftertiden vil illustrere den dybe kløft, præsident Trump har gravet mellem USA og landets europæiske, nordamerikanske og asiatiske allierede.

På billedet, taget af en rådgiver til Angela Merkel, ser man ind i et værelse, der er tætpakket med mennesker.

Præsident Trump sidder på en stol og hæver et uudgrundeligt blik mod den tyske kansler, som står bag ved et bord sammen med Macron og den britiske premierminister, Theresa May.

Merkel støtter sine håndflader på bordet og læner sig fremover, mens hun taler direkte til Trump.

Ude på flanken kan man se Japans premierminister med korslagte arme stirre fremfor sig med et uransageligt blik. Billedet giver indtryk af en amerikansk præsident, der er under heftig beskydning.

Grøftegravningen mellem USA og dets allierede startede med USA’s udmelding af klimaaftalen fra Paris i 2017 og fortsatte med atomaftalen med Iran i år og den seneste tvist om højere toldsatser på aluminium og stål.

Som om det ikke var nok, foreslog Trump at genoptage Rusland i G7. Rusland blev bortvist fra den eksklusive vestlige klub efter at have invaderet og indlemmet Krim-halvøen i 2014.

»Jeg vil hellere se Rusland i G8 i modsætning til G7. Jeg vil mene, at G8 er en mere meningsfuld gruppe end G7. Absolut,« sagde han på et pressemøde.

Al varsomhed smidt overbord

Budskabet er umiskendeligt.

Fotoet er blevet frigivet af den tyske regering for at illustrere over for den tyske befolkning og verdensoffentligheden, at USA’s allierede har fået nok af at smigre Trump i håbet om at overtale ham til at undlade at undergrave de transatlantiske bånd og et handelssystem, som USA har stået i spidsen for siden Bretton Woods-mødet i 1944.

G7-topmødet i Canada er altså blevet tidspunktet, hvor de allierede kastede al varsomhed over bord og begyndte at tale til Trump med store bogstaver.

Han fik f.eks. indprentet, at USA også pålægger told på importvarer og subsidierer hjemlig fremstilling af sukker. Det er ikke nogen hemmelighed, at amerikansk landbrug overlever ved hjælp af forskellige typer subsidier.

Meget tyder dog på, at ledernes fysiske omringning af Trump og alle mod én-effekten virker mere irriterende end opbyggende for præsidenten.

Ingen ved, hvor alvorligt bruddet mellem USA og de seks andre G7-medlemmer er. Sikkert er det, at det ikke heler foreløbigt. Inden for nogle få uger vil Canada, EU-landene og Mexico gøre gengæld og indføre straftold på amerikanske varer.

Det var oprindeligt planen, at præsident Trump skulle deltage i NATO’s årlige topmøde 12-13. juli i Bruxelles og derefter aflægge besøg i Storbritannien. Men det må antages for uvist, om Trump ønsker at blive konfronteret endnu engang med kritik fra ledere af USA’s nærmeste allierede.

Med G7-topmødet har han understreget, at USA’s alliancepartnere er fuldstændig ligegyldige for ham. Men den opfattelse deles ikke af et flertal af det amerikanske folk, skriver den republikanske senator John McCain, der stillede op til præsidentvalgene i 2004 og 2010, i et tweet:

»Til vores allierede. Et tværpartisk flertal støtter frihandel, globalisering og vores militære alliancer baseret på 70 år med fælles værdier. Amerikanerne står sammen med jer, også selv om vores præsident ikke gør.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Svend Erik Sokkelund
  • lars søgaard-jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Espen Bøgh
  • Thomas Overbye
  • Flemming Berger
  • Anne Eriksen
  • Torben Skov
Svend Erik Sokkelund, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Thomas Overbye, Flemming Berger, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Knud Chr. Pedersen

Sagt som D. Trump - "En mental forstyrret senil amerikansk olding med storhedvanvid". Citat fra hvem mon?

Svend Erik Sokkelund, Svend Erik Hansen, Karsten Lundsby, Janus Agerbo og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Bliver det ikke bare tydeligere, at dt har gang i noget med russerne - fx at til gengæld for at hjælpe dt til præsidentposten undlader dt at fastholde europa som interesseområde ...

Jeg har faktisk haft svært ved at finde "den røde tråd" i Donald John Trumps politik. Og jeg tror fortsat, at hans politik styres af en god portion utilregnelig lunefuldhed efter hans humørsvingninger. Men efter at have læst seriøse internationale referater i nat fra G7-mødet, tegner der sig trods alt et lidt uklart billed af Donald John Trumps svingende hensigter.

USA´s "sikkerhedsmæssige problemer" består i, at Kina udnytter sin enorme produktionskapacitet indenfor visse metaller, og sænker verdensmarkedspriserne med subsidier, for at få stadset afsat. Og det lader Donald John Trump gå ud over alle USA´s tidligere venner og nære samarbejdspartnere.

Men Donald John Trumps verdensopfattelse er åbenbart, at USA, Rusland og Kina skal skabe en ny verdensorden, som de alene skal styre uden indblanding fra nogen andre lande - og heller ikke fra de lande (Europa, Japan, Australien, Indien, Canada, Brasilien og Mexico) , som skal styres.

Donald John Trump gjorde da også direkte opmærksom på, at de ovennævnte lande ikke betyder noget som helst for USA og ham selv. Det er blot en unødig ballast, man skal skære bort for at få en reel verdensorden til gavn for især USA.

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

G7 er ikke verdens største økonomier mere!
IMF rangerer verdens lande således etter BNP, i millioner dollar:

1 China 23 159 107
2 United States (G7) 19 390 600
3 India 9 459 002
4 Japan (G7) 5 428 813
5 Germany (G7) 4 170 790
6 Russia 4 007 831
7 Indonesia 3 242 771
8 Brazil 3 240 319
9 United Kingdom (G7) 2 914 042
10 France (G7) 2 835 746
11 Mexico 2 458 357
12 Italy (G7) 2 310 902
13 Turkey 2 173 227
14 South Korea 2 029 032
15 Spain 1 773 906
16 Saudi Arabia 1 773 551
17 Canada (G7) 1 769 270
18 Iran 1 644 705
19 Australia 1 246 475
20 Thailand 1 233 737

Eva Schwanenflügel, Ole Bach, Peter Beck-Lauritzen, Torben Lindegaard, Torben K L Jensen og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

... og alligevel er der dem, som mener, at EU er en misforståelse...

Klaus Ipsen, Henrik L Nielsen, Thomas Andersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Rene Arestrup
Ja, men fordi D. Trump fjumrer rundt i selskab med krigsførende lande fra 2. Verdenskrig, behøver det vil ikke betyde, at den globaliserede neoliberale markedsøkonomi bliver bedre af EUs deltagelse? Det gør vel ikke EU til en mindre misforståelse af den grund. I min optik bliver den det ikke.

Steen Piper, Eva Schwanenflügel, Peder Bahne, Trond Meiring, Ivan Breinholt Leth, Torben Skov, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
morten rosendahl larsen

Og så har USA siden 70'erne bare ikke været i stand til at fremstille industriproducerede varer (fremstillet i USA ), som hverken de selv eller resten af verden efterspurgte, grundet kvalitet og teknologisk udviklings niveau.....Lige fra negleklippere til gryder osv. Kig på deres biler, det mest originale de kan komme på her i nyere tid, er "remakes" af gamle klassikere, stadig med en teknik svarende til det niveau, som fandtes i en ordinær japansk eller europæisk bil for 20 år siden. Det kan vel ikke bebrejde sine handelspartnere.

Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Elisabeth Andersen, Ivan Breinholt Leth, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Torben Skov, Søren Bro og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Et eksempel på, hvorfor det Trump gør, har hans vælgers fulde opbakning og er mellem 40-50% af de der faktisk vælger af Amerikas præsident.

Trump forlader G6 mødet før de menneskeskabte klimaforandringer skal debateres, men da der ikke er nogle af G6 landene, der i handling agter, at gøre andet end tale om de menneskeskabte klimaforandringer, men opstiller handelsbarrierer der antyder deres påståede ønske om bekæmpelse af de menneskeskabte klimaforandringer, betragtes det af USA som en told.

G6 landene vil ikke handle på udfordringerne, hvis de ville handel, var gjort for længst, det er ikke svært, alle vare der handles globalt, burde pålægges en told der repræsentere den klimabelastning varen udgør.

Det vil nedsætte global handel, det er vejen frem, til den dag vi har bæredygtig energi til stigende forbrug og global økonomisk vækst.

Philip B. Johnsen

Fakta om G6 landenes historiske ansvar for CO2 udledning efter 100 år med advarsler.

“Carbon pricing solves the economic problem that CO2, a known greenhouse gas, is what economics calls a negative externality a detrimental product that is not priced (charged for) by any market.

As a consequence of not being priced, there is no market mechanism responsive to the costs of CO2 emitted. The standard economic solution to problems of this type, first proposed by Arthur Pigou in 1920 is for the product in this case, CO2 emissions to be charged at a price equal to the monetary value of the damage caused by the emissions.”
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carbon_price

“Global udledning af drivhusgasser slår rekord i 2017”
https://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/udledning-af-drivhusgasser-slaar-...

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den andel falder.
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,«
Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

Spørgsmålet er hvem er det der skaber populisme?

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Et fantastisk foto, kom så Mutter Merkel - giv ham tørt på...
Mon det havde hjulpet, hvis de var startet som 1. årige?

Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Nike Forsander Lorentsen, Katrine Damm, olivier goulin og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

"we have a problem" - Det undrer mig en hel del hvorfor alle taler om oprustning til konventionel krig i tid hvor alle taler truslen fra "Cyber-krig". Her taler vi om en ekstra dimension der i høj grad skal lægges oven i truslen fra en atomkrig - det perspektiv der kan lægge hele verden øde uden at slå mennesker ihjel og uden at ødelægge dyrkbare områder men lamme hele den globale infrastruktur. Og nu kommer vi frem til sagen - når Trump taler om "America first" mener han det bogstaveligt. Han er i gang med opruste infrastruktur,industriel kapacitet og monopolet på intenet-teknologier fra IT-giganterne som han lokker tilbage med meget lave selskabsskatter. Alt det her bliver finanseret med lånte penge mens USA endnu kan fordi en helt ny valuta-teknologi (Block-Chain) truer deres monopol på en verdensvaluta. Hør her - "America first" er kommet for at blive - USA (og Trump) er bedøvende ligeglad med resten af verden - man ser det i klimadebatten og nu i frihandel. Det her er "disruption" der vil forandre verden for altid. Det er farligt for det vil afspore alle klimamål totalt. Vi må hellere udsende en "Fatwa" på Trump inden det hele kollapser totalt.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Det er fantastisk at verdens neoliberale orden med hang til militære ulykker rundt omkring i verden, har fået et fjæs som Trumps. Alle kan gennemskue hans åndsvage krav. Alle kan gennemskue hans og amerikanernes imperialistiske ønskeverden. Vi begynder måske snart at kæmpe imod.

Påvirket af Obamas gode stil, gik vi fra at bombe tre til syv lande - med droner og lort, de rige i USA fik permanente skattelettelser. Alt med med god Obama/Michelle stil. Og vi ønskede alle at bare vi kunne være amerikanere og stemme på ham i 2012.

Trond Meiring, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Torben Skov, morten rosendahl larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Obama var et blålys og en distance-blænder.

Per Torbensen, Bjarne Frederiksen, Torben Skov og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Torben Skov 14.01
Kim
Jep, eller i det mindste fra et nordkoreansk telegrambureau, citeret fra DR teksttv.

Trumps nedladenhed og afvisning over for de resterende 6:
Iflg Kudlow, en af Trumps oekonomiske advisers, var det vigtigt, at Trump fremstod "staerk" foer moedet med Kim. Lyder som Trump har spillet med sin saedvanlige manipulerende muskulatur, for at imponere Kim.

Philip B. Johnsen

Fattigdom er en bitch!

Når fattige bliver flere i antal, vil ønsket om forandring sprede sig som ringe i vandet.
Der er frygt fra millioner af ‘working poor’ langt op i middelklassen for selv, at blive fattig, det er løftet om forandring, der er den enorme magtfaktor i populismen, om det faktisk forholder sig sådan, at forandringen skaber økonomisk fremgang, er ikke længere relevant for de fattige, de er blevet konstant fattigere i årtier, de fattige og udsatte, vil enhver forandring, der skaber det mindste håb om hjælp og øget tryghed.

Philip B. Johnsen

Populismen er syndebuk politik, bygget på en faktuel velbegrundet frygt og et ønske om den mindste smugle håb om forandring.

“The proposed tax reform package stakes out America’s bid to become the most unequal society in the world, and will greatly increase the already high levels of wealth and income inequality between the richest 1% and the poorest 50% of Americans.

US infant mortality rates in 2013 were the highest in the developed world.

Americans can expect to live shorter and sicker lives, compared to people living in any other rich democracy, and the “health gap” between the US and its peer countries continues to grow.

US inequality levels are far higher than those in most European countries
Neglected tropical diseases, including Zika, are increasingly common in the USA. It has been estimated that 12 million Americans live with a neglected parasitic infection. A 2017 report documents the prevalence of hookworm in Lowndes County, Alabama.

The US has the highest prevalence of obesity in the developed world.

In terms of access to water and sanitation the US ranks 36th in the world.

America has the highest incarceration rate in the world, ahead of Turkmenistan, El Salvador, Cuba, Thailand and the Russian Federation. Its rate is nearly five times the OECD average.

The youth poverty rate in the United States is the highest across the OECD with one quarter of youth living in poverty compared to less than 14% across the OECD.

The Stanford Center on Inequality and Poverty ranks the most well-off countries in terms of labor markets, poverty, safety net, wealth inequality, and economic mobility. The US comes in last of the top 10 most well-off countries, and 18th amongst the top 21.
In the OECD the US ranks 35th out of 37 in terms of poverty and inequality.

According to the World Income Inequality Database, the US has the highest Gini rate (measuring inequality) of all Western Countries

The Stanford Center on Poverty and Inequality characterizes the US as “a clear and constant outlier in the child poverty league”. US child poverty rates are the highest amongst the six richest countries – Canada, the United Kingdom, Ireland, Sweden and Norway.
To read to full report,

Link: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22533&L...

Link: https://www.theguardian.com/world/2017/dec/15/extreme-poverty-america-un...

Eva Schwanenflügel, Sven Christensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Trumpbashing kan være underholdende, men måske bør vi takke ham. Som det nævnes andetsteds har han skrottet TPP og TTIP, og det skal han da have tak for.
Han sætter et mere ærligt ansigt på USA, som bag Obamas blændende smil og lysende retorik har fortsat sine hemmelige krige. Og har foranstaltet kontrarevolter, krige,ufred og mord overalt hvor tingene ikke lige passer med USAs doktriner. Nordafrika, mellemøsten og Ukraine. Det er en stor hån, at han fik Nobels fredspris. Måske har Trump ret i, at når Obama kunne få den, så burde han også få den. Og det er ikke helt forkert når han kaldte at Hillary Clinton en forbryder. Den måde hun fejrede henrettelsen af Gadaffi var ualmindeligt afskyelig og upassende. En modbydelig kvinde!
Hvis Trump kan bevirke, at europæerne ikke længere blindt følger USA, vil jeg også takke ham for det.
Tænk hvis man bare skal se sådan på det?

Per Torbensen, morten rosendahl larsen, Bjarne Frederiksen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Trump fører diktatpolitik, som var det henholdsvis en militær træningslejr, hvor kæft trit og retning gjaldt, eller en mellemleder, der forsøger at splitte medarbejderne, og derefter spille dem ud mod hinanden enkeltvis.

Anklagen mod Trudeau er både typisk og barnlig, - ligesom Trump selv optræder.

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Fra det første af dine links, Philip B. Johnsen. Den samme løgn man gentager her til lands.

2. An illusory emphasis on employment
20. Proposals to slash the meager welfare arrangements that currently exist are now sold primarily on the basis that the poor need to get off welfare and back to work. The assumption is that there are a great many jobs out there waiting to be filled by individuals with low educational standards, often suffering disabilities of one kind or another, sometimes burdened with a criminal record (perhaps for the crime of homelessness or not being able to pay a traffic ticket), and with no training or meaningful assistance to obtain employment. It also assumes that the jobs they could get will make them independent of state assistance. Yet I spoke to workers from Walmart and other large stores who could not survive on a full-time wage without also relying on food stamps. It has been estimated that as much as $6 billion dollars go from the SNAP program to support such workers, thus providing a huge virtual subsidy to the relevant corporations.

Eva Schwanenflügel og Sven Christensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Torben Skov
En folkevalgt regering, må altid bygge på et demokratisk fundament, hvor befolkningen kan stole på, at det er ‘fakta’ der ligget til grund for den økonomiske førte politik, ærligt og oprigtigligt fremlagt, at de folkevalgte politikere, der dermed er demokratiske og alle vælgernes tjenere, flertallets som mindretallets.
Men vores politikere regere på en økonomisk løgn om forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding er rentabelt og kapitalisme har positiv økonomisk trickle-down effekt.
De eneste dynamiske effekter i kapitalisme funderet på olie, gas og kul afbrænding, er de menneskeskabte klimaforandringer.
Demokrati af navn, men ikke af gavn.

Det er mainstream politikkere der er populisterne og befolkningen vil af med dem, den udvikling spreder sig som ringe i vandet.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Søren Bro og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Utroligt så tyndhudet den mand er. Ved bare den mindste kritik trækker han offerkortet og er nærmest parat til at starte ww3 for at få personlig oprejsning.
Det kan kun gå galt med ham, forvent intet andet.

Espen Bøgh, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Manden opfører sig ikke som en statsleder, snarere som mafiaboss.

Espen Bøgh, Torben Skov, Christian Nymark og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Er det ikke gået op for dig jens, at verden ledes fra kulissen af stupide mafiosoer - for tiden afsløres f.eks. usa som en slyngelstat med mange flere lig i lasten end almindelig kendt og fortrængt. F.eks forbrydelsen i raqqa, hvor undskyldningen for at bombe 300.000 civile var at bekæmpe isis - som usa så efterfølgende eskorterede velbeholdne i busser ud af raqqa til andre krigsfronter, hvor usa havde brug for dem. Nu må de da snart ikke kunne ride længere på heltebølgen fra ww2.

Jens Thaarup Nyberg

Randi Christiansen
"Er det ikke gået op for dig jens, at verden ledes fra kulissen af stupide mafiosoer ... "
Jo, men Trump er usædvanlig explicit.

Randi Christiansen

Mafiosi listen er lang - måske som menneskehedens historie. Men ligeledes er historien om kristusbevidsthed - vi som mennesker skal lære at kende, som muligheden i kvantefeltet. 'Knock, knock, knocking on heavens door - I feel like I'm knocking onheavens door'. (Bd)