Læsetid: 4 min.

Trump siger, at atomtruslen fra Nordkorea er drevet over, mens udenrigsminister Pompeo blot »håber« på atomafrustning

Dagen i går gjorde det mere klart, hvad USA og Nordkoreas ledere talte om på deres møde i Singapore tirsdag. Indstillingen af fælles militære øvelser i Sydkorea vil afhænge af Kim Jong-uns forhandlingsvilje. Nordkorea kræver en trinvis udfasning af sanktionerne. Det afviser USA. Forhandlingsforløbet kan vare op til to og et halvt år
I december 2017 deltog marinekorps fra USA og Sydkorea i en fælles øvelse i Pyeongchang. Trump har nu besluttet, at der skal være en midlertidig indstilling af de halvårlige militære øvelser mellem amerikanske og sydkoreanske styrker. 

I december 2017 deltog marinekorps fra USA og Sydkorea i en fælles øvelse i Pyeongchang. Trump har nu besluttet, at der skal være en midlertidig indstilling af de halvårlige militære øvelser mellem amerikanske og sydkoreanske styrker. 

Ritzau Scanpix

14. juni 2018

»Der er ikke længere nogen atomtrussel fra Nordkorea … Nu kan vi føle os mere trygge, end den dag jeg blev indsat.«

Dette opsigtsvækkende budskab leverede USA’s præsident i et tweet i går, kort efter at han var landet på Andrew Airforce Base i Maryland nær Washington, D.C.

I et efterfølgende tweet tilføjede Donald Trump nogle få andre nuancer til sin opfattelse af, at Nordkoreas atomvåben er blevet neutraliseret af hans møde og samtaler i Singapore med »formand« Kim Jong-un.

»Det var den konventionelle opfattelse, inden jeg overtog præsidentembedet, at vi ville gå i krig med Nordkorea. Obama sagde, at Nordkorea er vores største og farligste udfordring. Men faren er nu drevet over. I kan sove godt om natten!«

Bruce Klingner, som er korea-ekspert fra den konservative tænketank The Heritage Foundation, studsede over den amerikanske præsidents mystiske udtalelse.

»Nordkorea har flere end 30 atombomber og ballistiske missiler, der kan slå ned i Sydkorea og Japan. De er tæt på at have et langtrækkende missil, der kan true USA’s militære base på Guam, hvor vi har vores bombefly stationeret. Og inden for nogle måneder regner vi med, at det er lykkedes for dem at udstyre et interkontinentalt missil med et atomsprænghovede. Nordkorea har ikke afrustet,« sagde Klingner til CNN i går.

Forklaringen på Trumps øjensynligt falske udsagn kan være, at Kim Jong-un under deres samtaler i Singapore mundtligt har forpligtet sig til at indstille videreudviklingen af interkontinentale atommissiler – og at den nordkoreanske leder ikke ønsker at lade denne indrømmelse slippe ud til offentligheden.

Trumps udtalelse er dog stadig urigtig, fordi Nordkorea indtil nu ikke har haft kapacitet til at true kontinentale USA med et atomvåbennedslag.

Ikke desto mindre er det den generelle opfattelse blandt våbenkontroleksperter, at begyndelsen på en dialog og forhandlinger mellem USA og Nordkorea, der vil involvere Sydkorea og Japan på sidelinjen, vil mindske risikoen for et amerikansk bombeangreb mod Nordkorea og krig på den koreanske halvø.

»Trump og Kim tog et skridt væk fra den atomare afgrund og bevæger sig i den rigtige retning, selv om de kun kunne enes om få ting i fælleserklæringen,« siger Mathew Bunn, våbenkontrolekspert og professor på Harvard University Kennedy School of Government.

Korea-eksperterne Victor Cha og Sue Mi Terry ved Center for Strategic and International Studies i Washington siger i en udtalelse:

»De kommende forhandlingsrunder betyder, at chancen for nordkoreanske provokationer – som vi så med prøveaffyringer og prøvesprængninger i 2017 – falder drastisk. Det har været mønstret, når nordkoreanerne engagerede sig i forhandlinger gennem de sidste 25 år. Men det betyder ikke, at trusselniveauet falder. Vi vil kun føle os trygge, når deres atomvåbenanlæg er blevet inspiceret og holdes under konstant opsyn.«

Militærøvelser med Sydkorea

Det første møde mellem amerikanske og nordkoreanske diplomater og våbeneksperter er berammet til at finde sted i næste uge. Men i går aftes kunne udenrigsminister Mike Pompeo ikke bekræfte denne plan på en pressebriefing efter at være landet i Seoul for at orientere Sydkoreas regering om Singapore-mødets resultat.

I morgen ankommer vicepræsident Mike Pence til Japan; senere på ugen rejser Pence til Kina.

Udenrigsminister Pompeo forsvarede i Seoul fælleserklæringen fra Singapore, der er blevet stærkt kritiseret i USA for at mangle konkrete detaljer og forpligtelser.

Ifølge CNN sagde han, at »begge parter forstod, at fuldstændig atomafrustning betyder verificerbar og uomstødelig afnuklearisering, al anden snak er latterlig og fornærmende«.

Den amerikanske udenrigsminister tilføjede imidlertid en ædruelig bemærkning, der næppe kan misforstås:

»Vi håber stadig på atomafrustning.«

De to ord håber og stadig kan tolkes som udtryk for, at de to sider ikke kom særlig langt med substansen under mødet i Singapore, og at resultatet af de kommende forhandlinger i højeste grad vil hænge på det personlige forhold og den gensidige tillid etableret mellem præsident Trump og formand Kim Jong-un.

Pompeo kunne endvidere oplyse, at USA håber at nå frem til et endelig resultat i Trumps første embedsperiode. Tidsfristen er altså to og et halvt år.

Trumps beslutning om at give nordkoreaneren en relativ stor indrømmelse – nemlig en midlertidig indstillling af de halvårlige militære øvelser mellem amerikanske og sydkoreanske styrker – er også blevet mødt af heftig kritik.

Tilbuddet blev ifølge Wall Street Journal i går godkendt af forsvarsminister James Mattis, og det omfatter ikke små og regelmæssige fælles militærøvelser.

Ifølge udenrigsminister Pompeo vil indstillingen af de fælles øvelser være afhængig af Nordkoreas villighed til at engagere sig i »oprigtige og seriøse« forhandlinger med USA. Hvis Trump vurderer, at Kim Jong-un ikke mente, hvad han lovede – en fuldstændig afrustning af Nordkoreas atomvåbenarsenal – kan præsidenten f.eks. beordre en genoptagelse af militærøvelserne.

De næste store fælles øvelser skulle finde sted i september. De involverer langt færre amerikanske og sydkoreanske soldater end øvelserne næste forår.

Der er også opstået usikkerhed om den forståelse, som Trump og Kim Jong-un nåede frem til om nedtrapningen af de økonomiske sanktioner.

Ifølge det nordkoreanske nyhedsagentur skal præsidenten være gået med til at ophæve sanktioner i takt med, at det bilaterale forhold forbedres og landets atomvåben elimineres i faser – altså en gensidig transaktion.

Men på pressemødet i Singapore sagde Trump, at sanktionerne kun vil blive lettet på et tidspunkt, hvor Nordkorea har afmonteret så meget af sit arsenal, at det ikke kan genoprettes inden for en uspecificeret periode.

Sanktioner er det mest effektive forhandlingsinstrument, USA råder over. Men dets funktion kan blive forpurret af f.eks. Kina og Ruslands beslutning om at genoptage handel med Nordkorea i den nære fremtid.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un og USA’s præsident Donald Trump underskriver aftale i Singapore. Historisk har det ikke skortet på aftaler om atomafvæbning af Nordkorea. De er bare ikke blevet til noget. Årsag: Aftalerne er efterfølgende blevet syltet eller misligholdt, mest af Nordkorea, men også af USA.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Peace in our time", ytrede den britiske udenrigsminister Neville Chamberlain efter mødet med Hitler. Kort efter var anden Verdenskrig en realitet..
Så galt går det forhåbentlig næppe med Nordkorea, men selvovervurderingen fra Trumps side er temmelig opblæst, for nu at sige det mildt.
Kineserne overlader det gerne til Trump at tage æren, bare resultatet bliver til deres egen fordel.

Jens Mose Pedersen

Det vigtige er jo om Trump har fået lov til at bygge hoteller i Nordkorea. Hvornår mon det første kommer?

Niels Jakobs, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke meget godt at sige om Donald John Trump - i øvrigt heller ikke om den anden part. Men efter at ingen USA-præsident har villet røre ved Korea-sagen gennem 65 år, hvilket er helt forståeligt, når man ser på de uhyrligheder, som USA foretog sig i denne krig. Derfor er det dristigt at Donald John Trump at deltage i dette møde.

Men mødet skyldes i hvert fald ikke Donald John Trump. Det skyldes i første omgang Sveriges udenrigsminister der mange gange var i kontakt med både Nord- og Sydkorea gennem 1½ år - i øvrigt sammen med SIPRI.
Derefter skyldes det Sydkoreas nye regeringsleder, der trods risiko for enorm kritik fra eget land, viste mod og vilje til at komme Nordkorea i møde.
Og endelig skyldes det også USA´s udenrigsminister, Mike Pompeo, der rejste til Nordkorea og aftalte de sidste formaliteter.

Og man må jo virkelig håbe på en positiv udvikling og atomafspænding. Men freden har altså endnu ikke sænket sig, for det er først nu, man skal til at forhandle og derefter kan man kun håbe på afrustning, - hvis man kommer så langt.

Anders Graae, Nike Forsander Lorentsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar