Læsetid: 9 min.

Trumps handelskrig varsler en ny verdensorden

Efter Donald Trump har bekræftet truslen om amerikansk straftold på stål og aluminium, har vi måske allerede oplevet startskuddet til en ødelæggende handelskrig. Med svækkelsen af handelsorganisationen WTO er der god grund til bekymring i en verden, hvor afslutningen på Pax Americana nu definitivt er indtruffet, mener den tyske økonomiprofessor Rolf Langhammer
De amerikanske landmænd som disse fra Texas er nogle af præsident Trumps kernevælgere og blandt dem, der kan blive ramt af EU’s modreaktion på Trumps straftold. 

De amerikanske landmænd som disse fra Texas er nogle af præsident Trumps kernevælgere og blandt dem, der kan blive ramt af EU’s modreaktion på Trumps straftold. 

Sigrid Nygaard

2. juni 2018

Øgede toldsatser på stål? Hvad der umiddelbart lyder abstrakt og perifert, får helt nyt liv, hvis man overvejer den grundlæggende rolle, som stål har spillet i industrien og dermed i alle menneskers dagligdag siden industrialiseringen. I dag er stål – sammen med olie – således et af de helt basale grundstoffer i verdenshandelen.

Der tegner sig derfor dystre perspektiver for verdensøkonomien og efterkrigstidens verdensorden, efter Donald Trump via sin handelsminister Wilbur Ross har bekræftet, at ikke bare de europæiske, men også de canadiske og mexicanske stål- og aluminiumskoncerner nu bliver pålagt 25 procent straftold på stål og ti procent straftold på aluminium, hvis de vil eksportere deres produkter til USA.

Det mener i hvert fald den tyske økonomiprofessor Rolf Langhammer, der er international handelsekspert ved Kiel Institut for Verdensøkonomi.

»Handelen med USA er ikke så afgørende i sig selv for den europæiske og tyske stålindustri. Det handler om overskuelige beløb,« siger han til Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Jeg tror ikke at tyskerne skal forvente den store solidaritet med deres løgnagtige bilindustri fra resten af EU - hvis Trump sætter handling bag hans ord om sætte told på tyske biler der importeres til USA.
Ingen tyske biler på 5th Avenue - sagde han vistnok.

Palle Jensen

En stor del af de tyske biler er nu lavet i Usa.

John Andersen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er vel det første tiltag Trump har lavet, der gavner kloden?

Hørte Kristian Jensen sige i radioen, at en handelskrig ville betyde et fald i Danmark bnp på 0,2 %

Så det er åbenbart protektionisme og mindre handel, der er (eneste?) løsning på klimaproblemet?

Mærkeligt at Enhedslisten/Alternativet ikke råber meget højt om det positive i mindre global samhandel.