Læsetid: 4 min.

Tysk økonom om muligt græsk exit fra hjælpepakke: »Vi sparker bare dåsen ned ad vejen«

I dag forhandler eurofinansministrene om Grækenlands exit fra den tredje hjælpepakke. At den græske økonomi er så meget i bedring, at landet snart kan stå på egne ben, ser den tysk-græske økonom Jens Bastian som en iscenesat og desværre forkert fortælling
Grækenland håber på et ’clean exit’ fra det tredje hjælpeprogram, så landet atter kan stå på egne ben og få adgang til kapitalmarkederne. Torsdag forhandles betingelserne mellem eurofinansministrene, men den tysk-græske økonom Jens Bastian tvivler på, at de vil finde en bæredygtig løsning for det gældsplagede land. De seneste uger har der i Athen været demonstrationer mod de løbende reformer.

Grækenland håber på et ’clean exit’ fra det tredje hjælpeprogram, så landet atter kan stå på egne ben og få adgang til kapitalmarkederne. Torsdag forhandles betingelserne mellem eurofinansministrene, men den tysk-græske økonom Jens Bastian tvivler på, at de vil finde en bæredygtig løsning for det gældsplagede land. De seneste uger har der i Athen været demonstrationer mod de løbende reformer.

Marios Lolos

21. juni 2018

Det græske drama har næsten varet et årti. Desværre oplever det næppe heller et endegyldigt tæppefald, når de europæiske finansministre i dag mødes, gør status og lægger en plan for, hvordan det krise- og gældsplagede land kan komme ud af det tredje redningsprogram siden 2010.

På forhånd ser det ud til, at Grækenland som en slags finansiel buffer får – eller rettere låner – en ubrugt del af den tredje redningspakke på omkring ti milliarder euro. Håbet er, at landet derefter kan stå på egne ben og finansiere sig selv på de internationale kreditmarkeder og med tiden genvinde sin suverænitet.

Dette såkaldte ’clean exit’ fra redningspakkerne tvivler økonomen Jens Bastian på. I 2011-2013 var han medlem af EU-Kommissionens Task Force for Greece, og han har i 17 år boet i Grækenland, hvor han i dag er økonom og rådgiver ved tænketanken ELIAMEP.

»Forestillingen om en ’clean exit’ er en iscenesat fortælling, der er opbygget af både den græske regering og EU-Kommissionen,« siger han over telefonen fra Athen til Berlin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
  • Katrine Damm
  • Poul Erik Riis
  • Torben K L Jensen
Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Katrine Damm, Poul Erik Riis og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Her kan virkelig tale om en græsk tragedie der vil stå i historien som em ugerning mod et lille land.

Jes Enevoldsen, Flemming Berger, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Kopi af kommentar til anden GR-artikel:

Den helt store fortjeneste ...

"Grækenlands krise har givet Tyskland et ordentligt overskud. Forbundsrepublikken har siden 2010 modtaget omkring 2,9 mia. Euro i renter. Dette fremgår af et svar fra forbundsregeringen efter anmodning fra De Grønne."

(De fremkom hovedsageligt ved at Bundesbank i stor stil opkøbte græske statsobligationer som del af den Europæiske Centralbanks "Securities Market Programme" (SMP). De Grønne kræver, at dette skal føre til lempelser over for GR.)

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-hilfe-deutschland...

Jes Enevoldsen, Peter Beck-Lauritzen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

@Britta B Hansen - Øh ja, fordi de stærkt gældsatte lande som Grækenland ikke kunne finde investorer, der ville købe gældbeviser fra disse lande. Dem som så købte disse statsobligationer ville - naturligvis - have en høj forrentning.

Krister Meyersahm

Inspireret af Britta B. Hansens oplysning om Tysklands renteindtægt af Grækenlands lån, undrer det, hvordan Tyskland kan låne penge ud når de - ingen har men derimod en statsgæld på ca 60 % af nationalproduktet. Det man låner ud er reelt penge der ikke findes og for den ulejlighed lader man grækerne svede. Det er da hjælpsomhed der vil noget.

Der er fake news, som stiltiende og automatisk accepteres, og så er der fake news, som ikke gør. Alt i alt befinder vi os i en faked reality helt uden kontakt til virkeligheden. Tidligere kaldte vi det bare propaganda.