Analyse
Læsetid: 4 min.

Tysk regeringskrise: Europæisk forspil – eller Merkels slutspil

Asylstriden mellem CDU og CSU eskalerer muligvis mandag. Dermed virker et historisk brud mellem søsterpartierne stadig mere realistisk i en tysk regeringskrise, der afspejler den europæiske rådvildhed op til EU-topmødet i slutningen af juni
»Jeg kan ikke arbejde med den kvinde mere« har den tyske indenrigsminister Horst Seehofer fra CSU ifølge avisen Die Welt sagt om den tyske CDU-kansler Angela Merkel. Udadtil forsøger Seehofer og Merkel retorisk at undgå en eskalation, men indholdsmæssigt er det svært at se, hvordan striden om den tyske asylpolitik kan undgå at sætte regeringens – og dermed både Seehofers og Merkels – politiske liv på spil.

»Jeg kan ikke arbejde med den kvinde mere« har den tyske indenrigsminister Horst Seehofer fra CSU ifølge avisen Die Welt sagt om den tyske CDU-kansler Angela Merkel. Udadtil forsøger Seehofer og Merkel retorisk at undgå en eskalation, men indholdsmæssigt er det svært at se, hvordan striden om den tyske asylpolitik kan undgå at sætte regeringens – og dermed både Seehofers og Merkels – politiske liv på spil.

Michele Tantussi

Udland
18. juni 2018

»Ingen i CSU har en interesse i at vælte kansleren, at opløse fraktionsfællesskabet mellem CDU og CSU eller at sprænge regeringskoalition. Men vi ønsker en endelig bæredygtig løsning for afvisningen af flygtninge ved vores grænser.«

Lige så forsonlige som tonerne fra den tyske CSU-indenrigsminister Horst Seehofer lød i weekenden, lige så uforsonlig forbliver striden mellem Merkels CDU og det bayerske søsterparti CSU indholdsmæssigt. Med opbakning fra Bayerns ministerpræsident Markus Söder har Horst Seehofer hen over weekenden nemlig holdt fast i sit ultimatum om mandag per ministerbeslutning at iværksætte den omstridte ’Masterplan Migration’, der bl.a. kræver, at flygtninge, der er registreret i et andet EU-land, skal afvises ved bevogtede tyske grænser.

Rygter fra avisen Bild Zeitung om, at Seehofer ville udskyde sit ultimatum til efter EU-topmødet i slutningen, blev søndag hurtigt dementeret som »rent opspind« af CSU’s generalsekretær, men de understreger, hvor pressede de to partier er.

I sit ugentlige videobudskab bekræftede Merkel lørdag sin position: at Seehofers plan ville være en tysk enegang i strid med både Schengen-samarbejdet og de europæiske interesser, og at den blot vil skubbe problemerne sydpå i Europa uden at føre til egentlige løsninger på det europæiske flygtningeproblem. Hun vil derfor fortsat kæmpe for europæiske løsninger ved det stadig mere skæbnesvangre EU-topmøde i slutningen af juni.

Flere krisemøder mellem Seehofer og Merkel og separat i CDU og CSU førte i slutningen af den forgangne uge ikke til noget resultat, som har gjort det muligt for de stridende parter at skabe holdbare kompromisser. Det centrale spørgsmål i tysk politik i disse dage er derfor: Kan Merkel undgå at fyre sin indenrigsminister, hvis han udfører sin plan? Og kan hun dermed undgå at opløse den historiske fraktion med søsterpartiet CSU?

Flere medier og kommentatorer svarer nej til dette spørgsmål. Ifølge avisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung forberedes dette scenario derfor allerede intensivt i begge partier. Et sådant historisk brud ville samtidig føre til, at Merkel ville miste sit regeringsflertal, hvormed CDU ville være tvunget til at danne en ny regering med f.eks. De Grønne og SPD – eller at risikere et tysk nyvalg.

Ikke råd til krisen

Med blikket stift rettet mod landdagsvalget i Bayern i oktober har CSU en soleklar mission med at ’lukke højreflanken’ ud mod AfD og dermed undgå, at CSU mister sit absolutte flertal. Alligevel er det forunderligt, at Seehofer så kort tid før EU-topmødet spiller så højt spil, at kompromisser bliver stadig sværere at indgå.

I weekenden fik Merkel entydig opbakning fra magtfulde CDU-ministerpræsidenter fra store delstater som Nordrhein-Westfalen, Hessen og Schleswig-Holstein. De vil give hende et klart mandat til at skabe bilaterale aftaler om tilbageføring af flygtninge og til at forhandle en europæisk løsning ved EU-topmødet i slutningen af juni. Den ide skydes fortsat ned af Merkels kritikere, der spørger både sig selv og CDU om, hvordan det pludselig skulle lykkes kansleren at skabe gennembrud på et område, hvor der ikke er opstået holdbare løsninger siden flygtningekrisens udbrud.

Ligesom Seehofer vil Merkel overordnet sørge for, at markant færre flygtninge søger mod Tyskland og Europa. Så spørgsmålet er med hvilke midler og med hvilke signaler både indadtil og udadtil. I det lys er den tyske strid stedfortrædende for splittelsen om asylpolitikken i hele Europa.

Det gælder ikke mindst, når politiske kommentatorer stiller ubekvemme spørgsmål om, hvordan Seehofer har tænkt sig at gennemføre sin ’Germany first’-politik: hvordan skal de grønne grænser mellem f.eks. Tyskland og Østrig bevogtes, og hvilket niveau af voldsanvendelse er CSU villig til at tage med i købet? I reglen handler det trods alt om flygtninge, som allerede har en god håndfuld europæiske grænseoverskridelser bag sig.

Et andet åbent spørgsmål er, hvordan kæden af lande mod syd – ned mod EU’s ydre grænser – i praksis vil reagere på en sådan tysk grænselukning, ikke mindst hvis der indtræffer en dominoeffekt, så Grækenland og Italien ender med at sidde med hele problemet, som Merkel frygter. Hermed berører det også det europæiske spørgsmål om omfordeling af flygtninge, hvor der ikke er skyggen af en løsning i sigte ved det kommende EU-topmøde.

Et tredje åbent punkt er, om CSU som konservativt og kristeligt tysk folkeparti faktisk vil vinde ved en nationalistisk og EU-skeptisk kurs med en »orbanisering af partiet«, som avisen TAZ ligefrem har døbt »Lega Süd«.

Sikkert er det derimod, mener avisen Süddeutsche Zeitung, at den tyske regeringskrise kommer på et meget kritisk tidspunkt.

»Det sidste, som EU har brug for i lyset af verdens aktuelle tilstand, er en regeringskrise i Tyskland. Vi har ikke råd til det, der sker lige nu,« citerer avisen en højtstående EU-diplomat med henvisning til den tysk-franske regeringskonference på tirsdag, hvor asylspørgsmålet står øverst på dagsordenen.

Med reference til Italien fortsætter avisen for egen regning:

»Hvis Merkel bliver væltet, får de illiberale kræfter i Europa endegyldigt overtaget, frygter mange. Det gælder ikke mindst den franske regering, der kigger med åben mund og polypper på udviklingen i Berlin.«

Man bør nok tilføje: og i Bayern.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Nord - Syd - Øst og Vest : Brexit. Et EU i opløsning er skide farligt.

Hvad handler hele denne krise om ? Er det den store tilstrømning af problematiske, udgiftskrævende asylanter og imigranter, eller handler det om unionen og det tilhørende bureaukratis desperate kamp for status quo og simpel overlevelse ?