Læsetid: 7 min.

Tysklands venstrefløj er begyndt at spørge sig selv, hvem de skal være solidariske med

Mens Tyskland svinger mod højre, er den tyske venstrefløj internt røget i kamp om flygtninge og universelle principper. Et nyt venstrepopulistisk samlingsprojekt har reelle chancer som parti, men samlet set vil det blot forstærke venstrefløjens livstruende splittelse, mener den tyske politolog Albrecht von Lucke
Die Linkes gruppeforkvinde i Forbundsdagen, Sahra Wagenknecht

Die Linkes gruppeforkvinde i Forbundsdagen, Sahra Wagenknecht

BRITTA PEDERSEN

14. juni 2018

En nådesløs og uhyre belæst kapitalismekritiker med en skalpelskarp retorik, et stift kropssprog og et klassisk, smukt ansigt.

Som den mest fremtrædende figur på den tyske venstrefløj må partiet Die Linkes 48-årige gruppeforkvinde i Forbundsdagen, Sahra Wagenknecht, leve med mange prædikater.

Derfor har de fleste tyskere også en stærk holdning til Wagenknecht. Den tendens er formentlig kun taget til i styrke, efter hun i weekenden tilmed pådrog sig etiketten ’partirebel’.

I en furiøs tale ved Die Linkes partidag skældte hun ikke bare ud på udbytning og dumpinglønninger i Tyskland.

Under skiftevise buh-råb og klapsalver gik hun også stærkt i rette med partiets »mangel på god debatkultur« – og med partilederne Katja Kipping og Bernd Riexinger, der senere fik sløje genvalg med 65 og 74 procent af stemmerne, selv om der ikke var nogen modkandidater.

»Hvis flere fagforeningsfolk og arbejdere vælger Alternative für Deutschland, end de vælger os, så kan vi da ikke læne os tilbage og gå over til dagsordenen,« lød det næsten forarget fra Wagenknecht.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Hans Aagaard
 • Benny Jensen
 • Trond Meiring
 • Torben K L Jensen
 • Stig Bøg
 • Eva Schwanenflügel
Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Aagaard, Benny Jensen, Trond Meiring, Torben K L Jensen, Stig Bøg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Sahra Wagenknecht - der er uddannet økonom - er en lysende politisk begavelse på den tyske venstrefløj - en af de få der har set faren i den udvikling mod højre der sker blandt de tyske arbejdere og fattige der bekymrende meget ligner 30´ernes Tyskland. Det sørgelige er hun er i mindretal.
Selv om hun har ret.

Nike Forsander Lorentsen, Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel, Benny Jensen, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Sahra stammer fra arabisk "Sahara" og det betyder desert eller ørken. Men sahra kan også betyde "aftenselskab"

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Steffen - lad være med at blande dansk forvaltningskultur ind i tysk indenrigspolitik.
Den er sgu for langt ude.

Benny Jensen

Naturligvis har Sahra ret. Det er også udlændinge, som presser Tysklands Hartz IV modtagere, og tvunget flere til dobbeltjobs som i United Bluff.

niels astrup

Touhami Bennour - hendes far er/var perser., Han blev vist forsvundet under et besøg i Shahens Iran. Så det er nok farsi du skal kunne.

Jeg så hendes tale på partikongressen. På mig virker hun som en af de få voksne i Tyskland for tiden.

Mens alle andre enten jamrer højlydt over AfDs fremgang - og ser sig selv som frontsoldater i en version 2.0 af historien om den forfejlede kamp mod NSDAP, forsøger hun faktisk at lytte og lære.

Og - hun har ret, når hun siger, at die Linke har glemt/forrådt de mennesker, de skulle have forsvaret.

(Et eksempel: For et par år siden stod jeg selv ude ved Oder-floden og faldt i snak med en lokal bonde, som var gråden nær. Han havde netop - igen-igen - fået stjålet nogle svinedyre landbrugsmaskiner...de er i Polen hurtigere end politiet kan nå at komme. Porblemet er, at hele den politiske klasse har jublet over de åbne grænser - og så måtte folk i grænseområdet ellers klare sig selv. HVORFOR tod de Linke ikke den sag op - manden var ikke alene, det sker langs med hele den gamle grænse).

Sahras ræsonnement minder i øvrigt meget om den diskussion Kaare Bluitgen, Lars Olsen og en håndfuld andre forsøgte at løbe i gang i 2001.

Flemming Berger, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Niels Astrup. Så hvis faderen til Sahra er perser så betyder navnet mere sikkert "aftenselskab". fordi det udtales Sahra på arabisk/persisk på den samme måde som på latinsk, mens Sahara udtates anderledes. H udtales med hals (laryngs) sa( )ara. Det ved man ikke når man taler det på latinsk. Jeg tror ikke perserne har det med "laryngs" vokale men H har det

Steffen Gliese

Det er det sædvanlige skud efter budbringeren, når det er ganske få procents indvandring i Europa over et halvt århundrede, man skyder på.
Over hele Europa har neoliberalismen og dens sværddrager NPM vundet fremgang, lokalt i land for land, men tilsammen rammer det hele det europæiske samarbejde, som nogen ovenikøbet vil begrænse til kun at være handel - og dermed fortsætte ad den samme linje, hvor borgerne blot er produktionsenheder.
Det er derfor, jeg græder tørre tårer over Brexit, fordi UK om nogen har været årsagen til, at tankegangen og politikken har vundet indpas. Men der er selvfølgelig variationer - herunder at Danmark endnu engang havde hat bedre forudsætninger for at redde sig i land med Keynes og et i de år for samfundet altafgørende råstof, som vi ikke kunne ty til i 70erne.
Så meget des mere forbryderisk er det, at neoliberalisterne, senest i skikkelse af Bjarne Corydon, ikke medregnede indtægterne fra Nordsøen - eller den stabilitet for dansk produktion og energiforsyning, som de stadig har, selvom vi selvfølgelig bruger netop det grundlag til at komme hastigt videre med vedvarende, ikke-forurenende energikilder.

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jamen Steffen - du har fuldstændig ret når du citerer Knud Aarup og nævner Reagan-Thatcher neo-liberale statskup hvor det drejede sig om at udvide arbejdsudbuddet ekspotentielt med den frie bevægelighed og Tysklands demografiske fremtidsproblemer med en ældrende befolkning.
Så vidt så godt. Det Sahra Wagenknecht mener er at det har medført det problem vi har i dag og den eneste måde at løse det på er at skabe venstre-populistisk bevægelse for at forhindre at bevægelsen mod fascisme fortsætter upåagtet.

Steffen Gliese

Den eneste måde, vi kan løse det på, er ved IKKE at lave en venstrepopulistisk bevægelse, men derimod afsløre Thatcher-Reagans statskup med virkning i hele den vestlige verden. Det er en meget bedre historie, og folk kan straks se sandheden i den.

Henriette Bøhne

I Tyskland anvendes flere varianter af navnet Sara og varianten Sahra er slet ikke ualmindelig. Men googler man, ser man at denne variant faktisk er persisk, og det er vel ikke underligt, eftersom Sahra Wagenknecht, født og opvokset i DDR, er resultatet af en romance mellem en iransk udvekslingsstudent i BRD og hendes mor i DDR. Faderen har hun aldrig kendt, og siger selv, at han formodentlig er forsvundet i Shahens torturkamre.
Udover akademiske grader i filosofi og moderne tysk litteratur har Wagenknecht en nyere doktorgrad i økonomi og er forfatter til flere bøger om finanskrisen bl.a “ Freiheit statt Kapitalismus”. Hun er gift med Oskar Lafontaine, tidligere kanzlerkandidat og finansminister for SPD, som brød med socialdemokratiet og stiftede partiet WASG i protest mod Hartz IV reformerne og senere tog initiativet til at samle venstrefløjen i die Linke.
Wagenknecht er alt andet end populist og desværre forvrænges hendes velunderbyggede udsagn ofte i forvrængede oneliners fra journalisters side for på forskellig måde at bringe hende i miskredit og derfor kan det helt sikkert betale sig at lytte til hendes taler selv, for her har vi med et menneske at gøre, som aldrig giver køb på humanismen.

Britta Hansen, Steen Sohn, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Afsløre hvad - Steffen ? En "main-stream" økonomisk politik direkte er indskrevet Maastricht-aftalen der har været gældende i over 20 år ? Kom ned på jorden eller løft strudsehovedet op fra sandet inden det er for sent.

Gustav Alexander

Steffen Gliese,

Jeg forstår ikke, hvorfor man tilslutter sig den elitære og anitidemokratiske position at populisme - dvs handlen efter populær vilje - skulle være forfærdeligt. Vi har da netop brug for venstrefløjspopulisme? Selv de utopiske, humanistiske socialister såsom Walter Benjamin vedkendte sig at der bag enhver fascisme ligger en fejlslagen revolution.

Hvad var Lenin's appel til Sovjetterne i Sankt Petersburg, hvis ikke populistisk? Ønsket om at afslutte den imperialistiske of forarmende krig, at erstatte adels- og borgervælde med arbejdernes diktatur osv. Det samme kan vi spørge om ang. Castro's cubanske revolution - endnu en populisme! Er det virkelig begivenheder du er modstander af? Er spontan, populær vilje vitterlig noget som eliten af borgerlige centrum-socialister skal tøjle?

Det er en noget borgerlig socialisme, som du oftest ender med at give udtryk for, som jeg ser det, fordi den slutter op om status qvo og erstatter politisk selvindsigt med fjendebilleder af de ondskabsfulde racister, som pludselig skulle dominere arbejderklassen - Det er jo også et perspektiv, der dæmoniserer vælgergruppen, som ægte, inderlige socialister burde appellere til, i stedet for at reducere egen politik til en moralsk position angående flygtninge.

Socialismen er ikke en moral eller en etik; det er en nøgtern analyse af kapitalismens lovmæssigheder.

Hvis man lytter til den usædvanligt flotte tale, Henriette Bøhne henviser til ovenfor, skal man lytte mere end godt efter for at høre buhråb.

Henriette Bøhne

Det er en god tale, men langt fra Sahra Wagenknechts stærkeste - den her er fra valgkampen i 2017 og en af de bedste og stærkeste, jeg har hørt fra hende:

https://m.youtube.com/watch?v=s9VMKPsXEAk&t=606s

Jeg læste engang på en blog, hvor en tysk buddhist skrev, at SW er en direkte reinkarnation af Rosa Luxemburg. Jeg er ikke troende, men jeg forstår hvorfra tanken kommet.