Nyhed
Læsetid: 6 min.

USA tager børn fra migranter ved grænsen. FN kalder det ’statssanktioneret børnemishandling’

Efter frigivelse af et lydbånd med grædende migrantbørn, der er blevet adskilt fra deres forældre, er præsident Donald Trump kommet i skudlinjen for sin indvandrerpolitik. Indtil videre afviser han at ændre sin politik
Stemmerne af de forældreløse børn fra Mellemamerika blev optaget i al hemmelighed i sidste uge af en anonym person. Lydbåndet, der blev offentliggjort af ProPublica mandag eftermiddag, har vakte bestyrtelse i USA. Alle tv-stationer bragte uddrag fra lydbåndet i deres nyhedsudsendelser. Præsident Donald Trump havde i går endnu ikke kommenteret afsløringen. 

Stemmerne af de forældreløse børn fra Mellemamerika blev optaget i al hemmelighed i sidste uge af en anonym person. Lydbåndet, der blev offentliggjort af ProPublica mandag eftermiddag, har vakte bestyrtelse i USA. Alle tv-stationer bragte uddrag fra lydbåndet i deres nyhedsudsendelser. Præsident Donald Trump havde i går endnu ikke kommenteret afsløringen. 

John Moore

Udland
20. juni 2018

Det er ikke let at lytte til de grædende børns appel til omverdenen. De vil have mor og far tilbage.

En lille pige siger grædende: »Mami!« Andet kan pigen på måske fire ikke ytre. Hun er angst for, hvad der skal ske. Det er kun nogle få timer siden, hun blev adskilt fra sin mor af personer i uniform.

En dreng skriger bare: »Papa! Papa!«

Stemmerne af de forældreløse børn fra Mellemamerika blev optaget i al hemmelighed i sidste uge af en anonym person, der er ansat på en af de nødtørftigt opstillede centre for migranter og flygtninge i det sydlige Texas nær grænsen til Mexico. Hun bragte det til advokaten Jennifer Harbury ved Texas RioGrande Legal Aid i McAllen, der besluttede at give det videre til websitet ProPublica i New York.

Lydbåndet, der blev offentliggjort af ProPublica mandag eftermiddag, har vakte bestyrtelse i USA. Alle tv-stationer bragte uddrag fra lydbåndet i deres nyhedsudsendelser.

Præsident Donald Trump havde i går endnu ikke kommenteret afsløringen, men talspersoner fra Det Hvide Hus gentog tirsdag hans forsvar af en ny praksis indført af justitsminister Jeff Sessions, der medfører tvangsadskillelse af børn fra deres forældre, hvis de bliver grebet i at krydse grænsen mellem USA og Mexico ulovligt.

Den indflydelsesrige indvandrerfjendtlige kommentator Ann Coulter påstod i et interview på Fox News, at grædende børn på grænsen til Mexico skulle være »børneskuespillere« og udtrykte håb om, at præsidenten ikke vil falde for iscenesættelsen.

»Det gør mig nervøs, når præsidenten lader sig informere af tv-kanalerne,« sagde Coulter.

Det, der har gjort måske størst indtryk fra lydbåndet, er en seksårig pige, der bønfalder om at blive sat i kontakt med sin moster.

»Min mor har sagt, at jeg kan være hos min moster, og at hun kan komme og hente mig.«

Pigen kan huske mosterens telefonnummer udenad og giver det til en konsul fra en ukendt nation i Mellemamerika. ProPublica finder mosteren, men det viser sig, at hun og en datter er i færd med at søge asyl i USA og derfor ikke kan tage vare på niecen. Den seksårige pige må altså forberede sig på en lang adskillelse fra sin mor.

Lydbåndet afslører endvidere en grænsevagts holdning til de grædende børn.

»Nå, det lyder som lidt af et orkester her. Vi mangler bare en dirigent,« kan man høre ham sige.

Et betændt problem

Mellem den 6. april og den 1. juni har Trump-regeringen med tvang adskilt 2.300 mindreårige børn fra deres forældre. Af dem er mindst 100 under fire år. Det oplyser USA’s sikkerhedsministerium, der er ansvarlig for overvågning og beskyttelse af landets grænser.

Håndteringen af mindreårige migrantbørn er et af de mest betændte og vanskeligste problemer, de amerikanske myndigheder har stået over for i efterhånden mange år. Grænsepolitiet og indvandrerkritiske grupper hævder, at familier i Mellemamerika – der angiveligt flygter på grund af bandekriminalitet og dyb fattigdom – bevidst bruger mindreårige børn som »et skjold« til at komme ind i USA.

Under regeringerne George W. Bush og Barack Obama afholdt myndighederne sig fra at adskille børn fra deres forældre. Efter at være blevet tilbageholdt ved grænsen og have indgivet ansøgning om asyl blev familierne normalt løsladt og fik lov til at slå sig ned hos slægtninge bosat i USA.

De fik dog fodlænke på, så de kunne lokaliseres, når deres sag skulle for en immigrationsdomstol. Men mange undslap og startede efterfølgende en tilværelse som papirløse immigranter i USA.

Denne praksis – på engelsk kaldt »catch and release« – blev fordømt af republikanerne og ofte nævnt af præsidentkandidaten Donald Trump som eksempel på en amerikansk indvandrerpolitik, der har spillet fallit, fordi USA ikke er i stand til at »beskytte sine grænser«. Herudover har han hævdet, at langt de fleste af migranterne skulle være »kriminelle« uden dog at fremføre konkrete beviser for sin påstand.

Allerede i 2017 opfordrede daværende sikkerhedsminister John Kelly (i dag stabschef for Trump) til at indføre en ny praksis, der skulle adskille børn fra forældrene. Det ville indebære, at hans ministerium begyndte at håndhæve en lov, der forbyder »uretmæssig« krydsning af grænsen. Hvis en migrant ikke benytter de officielle grænseovergange, kan vedkommende altså blive retsforfulgt.

Men i den pågældende lov står der intet om, at forseelsen skal retsforfølges. Den kan retsforfølges. Kelly opfordrede regeringen til at retsforfølge alle, der vælger grænseovergange fra og krydser ind i USA på andre måder – ved at svømme eller tage en båd eller tømmerflåde over floden Rio Grande eller bruge tunneler bygget af narkokarteller.

Flygtninge og migranter interneret på et center i McAllen, Texas. Billedet er udleveret af de amerikanske myndigheder.

Flygtninge og migranter interneret på et center i McAllen, Texas. Billedet er udleveret af de amerikanske myndigheder.

Ritzau Scanpix

Afskrækkelseseffekt

Formålet med den stramme håndhævelse af loven skulle ifølge Kelly være at »afskrække« flygtninge fra Mellemamerika fra at tage ud på den lange odyssé til Amerika. Konsekvensen ville nemlig blive arrestation og retsforfølgelse ved særlige immigrationsdomstole og op til seks måneders fængselsstraf.

Men det var først i april, at justitsminister Jeff Sessions gav ordre til at tolke og håndhæve loven på en langt mere rigid facon end de tidligere regeringer. Det gjorde Sessions velvidende, at en kendelse fra en forbundsdomstol i 1997 forbyder fængsling af mindreårige børn med deres forældre. Domstolen pålagde dengang myndighederne at tage vare om børnene, hvilket Ministeriet for Sundhed og Serviceydelser samt den officielle flygtningeorganisation er ansvarlige for.

Det er på den baggrund, at Trump-regeringen afviser at være ansvarlig for familieadskillelsen. Den hævder, at den blot håndhæver loven og derfor er nødt til at tage børnene fra deres forældre. Deres opfattelse er, at Trump ikke kan sætte en stopper for, hvad kritikere i både Det Demokratiske Parti og Det Republikanske Parti kalder en umenneskelig praksis.

FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad al-Hussein, kaldte mandag i en udtalelse i Genève Trump-regeringens politik for »statssanktioneret børnemishandling«.

»Bare tanken, at en stat prøver at afskrække forældre ved at udsætte børnene for denne type mishandling, er skruppelløs,« sagde højkommissæren.

Men kritikere indvender, at præsidenten blot kan beordre justitsministeriet til at ophøre med at håndhæve loven så rigidt, som det p.t. gør. Kritikerne tilføjer, at forbundsstaten alternativt kan tilbageholde forældre og børn i de nødtørftigt opførte centre, der er blevet bygget langs grænsen til Mexico, indtil de kan stilles for en domstol.

Forholdene i disse centre skulle dog også være uacceptable. Børnene må højst holdes der i et døgn eller to, hvorefter de bliver sendt til en institution eller et børnehjem.

Dårlig forberedelse

Meget tyder på, at Trump-regeringen ikke har forberedt sig logistisk på alle de problemer, der opstår ved at adskille familier. I et dokument udleveret til forældrene på det tidspunkt, børnene bliver taget fra dem – optrykt her på siden – får de oplyst, hvordan de kan holde sig i kontakt med dem.

»Men i virkeligheden kan det tage lang tid, førend forældrene er i stand til at lokalisere deres børn. Det skyldes bl.a., at børnene bliver flyttet hurtigt fra et sted til et andet og kan ende op langt væk fra grænsen,« fortæller Lenni Benson, juraprofessor på New York Law School.

Hun oplyser endvidere, at børn kun må blive adskilt fra forældre, hvis de er migranter. Asylsøgere er ikke omfattet af Trump-regeringens nye praksis.

»Men desværre har vi masser af rapporter om, at flygtninge efter deres lange og farefulde rejse fra Mellemamerika bliver afvist ved en grænseovergang, selv om de i henhold til amerikansk og international lov har ret til at søge om asyl og opholde sig i USA under forløbet,« siger Benson.

Efter at være blevet afvist vælger mange af disse flygtninge at gå over grænsen ulovligt, og hvis de bliver fanget, har de ikke længere krav på at søge om asyl.

»Asylsøgere får således også deres børn taget fra dem,« konstaterer juraprofessoren, der er ekspert i mindreårige migrantbørns rettigheder.

Det er endnu uklart, om præsident Trump og Republikanerne vil blive belastet politisk af denne sag i de kommende midtvejsvalg til Kongressen. Præsidenten og hans politiske rådgivere er ifølge The New York Times kommet til den konklusion, at hans bedste chance for at bevare flertallet i Kongressen er ved at appellere til den immigrantskeptiske fløj blandt partiets vælgere.

I en meningsmåling i sidste uge erklærede 66 pct. af de adspurgte, at de er imod familieadskillelse ved grænsen. Blandt republikanske vælgere støttede 55 pct. den nye praksis. Men efter tv-reportager fra interneringscentrene og offentliggørelsen af lydbåndet er det sandsynligt, at modstanden vil blive styrket.

Og hvis præsident Trump fortsat afviser at gribe ind, anses det for sandsynligt, at Republikanerne i Kongressen vil søge at lovgive imod familieadskillelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Han har Inger Støjbergs fulde opbakning.

/O

David Breuer, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Søren Bro, Anders Reinholdt, Dorte Sørensen, Torsten Jacobsen, H M og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Man bliver syg af at læse og høre nyheder. At Guds eget land kan opføre sig så skammeligt er intet mindre end ondskabsfuldt.
Ja DF og Inger fryder sig. de hygger sig i menneskers ulykke. Men meget værre er det, at mange danskere også gør.
Der er et syndigt land, det står med brede skøge!

Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen og Søren Jensen anbefalede denne kommentar
Rasmus Storm

Det er ikke så meget for afskrækkelsens skyld, men for at lægge press på demokraterne, for at få vedtaget at “muren” skal bygges. Det er dét han henviser til, når han siger demokraterne kan være med til at lave nye love for at stoppe immigranterne. Det ændrer ikke meget ved klamhedsfaktoren, om noget bliver det næsten mere ulækkert.

Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Det er næsten endnu mere kvalmende med alle disse krokodilletårer.Der er i sandhed kø ved en vis Pontius Pilatusses håndvask,men I valgte selv monsteret.

En meningsmåling. Seriøst, betragter i en meningsmåling som et argument om et moralsk spørgsmål? Det er flintrende ligegyldigt med meningsmålinger, med spørgsmål om politisk opbakning, det er et spørgsmål om at være et værdigt menneske.
Tiden er til åndeligt små, snævertsynede mennesker, men det må ikke skræmme os.
Vi må stå op og stå ved det humane menneskesyn, ikke specielt humanistisk, også andre kan være humane. Vi må til stadighed værne om det og ikke være bange for at pege det inhumane ud.
Skam få USAs regering og dem der støtter den.

Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Rasmus Storm, Karsten Lundsby, Søren Bro, Anders Reinholdt, lars søgaard-jensen og Jonna Jensen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Amerikanske fængsler er ikke, så vidt jeg har et utvivlsomt snæversynet indtryk af, steder for børn, så det er altså sådan nogen store improviserede nødbørnehjem i første omgang. Men det næste bliver vel så at 'Vi' mener at børnefamilie-repræsentanter af alle aldre slet ikke skal kunne strafforfølges ... fordi øh ...jamen bumbum 'børn' ...
Det er et logistisk forbigående problem med de unger. De burde ikke være der, men der har de forældre der har syntes anderledes. Har nogen amerikanere bedt dem komme er det næppe Trump-tilhængere mest. Der er så nogen illegale der, som ikke lige havde set en lov komme imedens de illegalede. Det har de næste busfulde så nu.

lars søgaard-jensen

Og nu har USA trukket sif ud af FN's Menneskerettighedsråd! Angiveligt fordi det er med til at begrænse menneskerettighederne!
Større hykleri findes ikke.

Thomas Brahe, Marianne Stockmarr, Poul Genefke-Thye, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Anne Eriksen, Rasmus Storm, John Andersen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Frede Jørgensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
John Andersen

@Lars søgaard-jensen
"Større hykleri findes ikke". Bare vent, grænsen flytter sig hele tiden.
.

lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Der er ingen tvivl om at det er nogle tragiske, frygtelige og uhyggelige menneskeskæbner, og at billederne er designet til, at vi skal tænke "hvad nu hvis det var vores børn/børnebørn"
Det er for let at sige, at det er for dårligt, og at Trump er ond. Det løser ikke problemerne. Tværtimod skaber det plads til Trump typer i andre lande. AfD klapper i deres hænder og EU er - igen - rystet. I virkelighed burde de være rystet over deres egen ubeslutsomhed og handlingslammelse.
Hvad bliver det næste skridt? Jeg tror, at det bliver at børn ved grænser bliver givet bort til adoption.
Det triste er disse uhyrligheder ikke stopper menneskevandringerne. Flere og flere vil væk fra deres umulige hjemlande. "Shit holes" var barsk men ret beskrivende.
Jeg savner, at nogle at de intelligente debatører herinde kommer med ideer, der virker.
Mange er enige om at neoliberalismen ikke duer og det ender galt
Mange er enige om at forskellen på rige og fattige er for stor og det ender galt
Mange er enige om at forskellen mellem rige og fattige land er problematisk og det ender galt
Mange er enige om at befolkningstilvæksten er problematisk og det ender galt (7.6 MIA maj 2018)

Trods Trump mange fejl stiger hans "approval ratings" og det ender nok med at amerikanerne genvælger ham.

Hvordan skal Danmark, Europa og USA se ud i 2050, i 2075 eller i 2100?
Kommer vi til at leve bag mure a la Gaza. Hvordan kan det forhindres?
Vil vi have masseudryddelseslejre a la Tyskland slut 30'erne til 45 eller Khmer Rouge i Cambodia i 70'erne?
Vil hele verden havde 1- barns politik? Og hvad med dem der alligevel får flere?
Kommer der en WW3?
Mads og monopolet virker tamt i forhold til disse problemstillinger som er super relevante for vores børn/børnebørn.

Jeg mangler ord ....

Eva Schwanenflügel

Uanset hvilke problemer der er med at skabe ordentlig lovgivning på asylområdet eller omkring migration, er der intet i nogen situation som på nogen måde kan retfærdiggøre at behandle børn på en så brutal og hensynsløs måde; ved at adskille dem ved tvang fra deres forældre. Det er faktisk kidnapning. (Kid = barn).
Og nu har USA så også meldt sig ud af FN's Menneskerettighedsråd, som Lars Søgaard-Jensen påpeger..
Det er vanskeligt at se en ende på de kalamiteter, denne politik vil føre med sig.

Elisabeth Andersen, Peter Knap, lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby, John Andersen, Jan Jensen, Marianne Stockmarr, Marie Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Vores mellemøstlige krige har dræbt mødre og fædre på et industrielt niveau.....
Og skabt millioner af flygtninge...

Da var Trump vært på et reality-show...

lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Jan Skovgaard Jensen, det er ikke så simpelt. Desværre. Du glemmer befolkningsudviklingen. Den skaber kampen om ressourcerne.
"Hvad gør vi nu" som Kim Larsen sang "kan du ikke se at det hele er ved at gå fuldstændig agurk" Børn i bure er symptomer på et meget større problem

Eva Schwanenflügel

@ Michael Friis
20. juni, 2018 - 13:43:
"Børn i bure er symptomer på et meget større problem".

Ja, problemet er Vestens voksende dehumanisering og mindskede fokus for at kæmpe for at løse problemerne. Ikke at vi har gjort det specielt godt hidtil :-(

Elisabeth Andersen, lars søgaard-jensen, John Andersen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Rasmus Storm

Hvad med de højrenationalistiske kræfter bag Trump der støtter ham? The HeritageFoundation, The Federalist Society og Citizens United. Det her med børnene er bare toppen af isbjerget. Den mand og det han står for, er mere ekstremt end vi tror muligt, i lille hyggelige Danmark. Det her er national-liberalisme, hvis der overhovedet findes sådan et begreb. Han puster til ilden. Går ud og siger Tyskerne er under angreb og at deres regering lyver om statistikkerne. Efter min mening er han ved at “sætte ild” i hele verden, ganske som en kendt europæisk diktator ikke så mange år tilbage.

Jeg håber så meget jeg tager fejl.

Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby og John Andersen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Verdens militært og økonomisk stærkeste magt har behov for at tage børn som gidsler for en håbløs indvandringspolitik. Det er tankevækkende. Samme nations aktuelle "leder" ønsker at etablere sig med militær overmagt i rummet (som hidtil traktatmæssigt har været militærfrit (fraset alle spion- og de militære kommunikationssatelitter), han indgår en "peace in our time"-lignende aftale med Nordkorea,han skaber destabiliserende handelskrige, han lyver..... Det er grundlag for en politisk og økonomisk meget ustabil verden; ja det er grundlag for krig. Kommer en sådan - så er vi allieret med en nation om finder gidseltagning af børn accepttabel! Det var vist ikke det menneskesyn, der lå bag Danmarks tilslutning til NATO?
Man kan håbe på fælles (!) besindighed blandt verdens øvrige ledere. Hvilket heller ser for lyst ud.
Europa ser ud til at falde fra hinanden med populistiske, nationalistiske regeringer i Polen, Ungarn, Italien og Østrig, og med stærke højrekræfter i Holland, Frankrig og Danmark.
Det ser sort ud.
Tænd et lys for håbet!

Rasmus Storm

Jeg har siddet og sammenlignet gamle klip, hvor Hitler taler, med de klip der er på youtube af Trump - både interviews og hans Rallys. Hans retorik, hans stemmeføring og måden at lægge tryk på bestemte ord. Måden han omtaler fremmede på som nogen der “inficerer” et samfund. Når man samtidig ved at både hans far og farfar var nazister og han har mein kampf liggende på natbordet, så får man kuldegysninger. Hitler var tilbageholdende i starten med antisemitismen, fordi det tyske folk ikke var klar. Jeg frygter virkelig det værste disse dage, jeg tror kun vi har ser starten.