Læsetid: 3 min.

Volden blusser op i strategisk vigtigt hjørne af Syrien

Assad erklærer sig klar til at bryde en våbenhvile i det strategisk vigtige grænseområde til Israel, hvis en politisk løsning ikke snart falder på plads. Assads allierede, Iran, presser på for at få lukket krigen, mener analytiker
I et interview med det iranske statsejede medie Al-Alam i sidste uge udtalte Assad, at man ville give »den politiske proces en chance. Hvis det ikke lykkes, så har vi ingen anden mulighed end at befri de to provinser med magt«.

I et interview med det iranske statsejede medie Al-Alam i sidste uge udtalte Assad, at man ville give »den politiske proces en chance. Hvis det ikke lykkes, så har vi ingen anden mulighed end at befri de to provinser med magt«.

Ritzau Scanpix

21. juni 2018

Mens endnu en forhandlingsrunde i Geneve om Syriens fremtid tirsdag endte uden de store gennembrud, truer en skrøbelig våbenhvile med at bryde sammen i det sydlige Syrien, langs grænsen til Israel. 

Våbenhvilen omkring grænseprovinserne Daraa og Quneitra kom i stand sidste år med henblik på at finde en politisk løsning mellem Assad-regimet og de lokale oprørsgrupper. Men forhandlingerne står i stampe, og volden er nu ved at blusse op igen, siger den britiske mellemøstanalytiker Kyle Orton, der jævnligt kommenterer situationen i Syrien for BBC og France24. 

»Forsoningsprocessen var et forsøg på at få oprørerne i området assimileret i hæren, som regimet har gjort andre steder i Syrien,« siger Kyle Orton. »Det har hele tiden været klart, at regimet ville gå ind militært, hvis det fejlede.«

Torsdag meddelte det syriske statsmedie SANA, at »terrorister« i Daraa havde myrdet dr. Mousa Qanbas, et medlem af Syriens nationale forsoningskomité.

Fredag bombede Assads hær et oprørskontrolleret område i Daraa og dræbte seks mennesker, ifølge Reuters det højeste antal dræbte i området, siden våbenhvilen blev indgået.

Mandag kom det til nye kampe mellem regimet og den allierede Hizbollah-milits og oprørstropper i en landsby i Quneitra. Og nu melder avisen Zaman Al Wasl, som er kontrolleret af oprørerne, at Assad-regimet opruster med Iran og Hizbollah til at generobre de to provinser.

Assad klar til militær løsning

I et interview med det iranske statsejede medie Al-Alam i sidste uge udtalte Assad, at man ville give »den politiske proces en chance. Hvis det ikke lykkes, så har vi ingen anden mulighed end at befri de to provinser med magt«.

Ifølge Assad bærer USA og Israel skylden for, at man ikke har kunnet slutte fred med de sydlige oprørsgrupper.

»Indtil nu har der ikke været nogen konkrete resultater af én simpel grund, som er israelsk og amerikansk indblanding; for de lægger pres på terroristerne i de områder for at forhindre et kompromis eller en fredelig løsning,« sagde Assad i samme interview med Al-Alam.

Kyle Orton har en anden udlægning af de manglende resultater:

»Assad-regimet har ingen interesse i fred på vilkår, som andre ville forstå som et kompromis. Regimets forståelse af fred er at generobre hele landet,« siger Kyle Orton.

Strategisk vigtige

De to provinser Daraa og Quneitra ligger mindre end 50 kilometer fra den syriske hovedstad Damaskus og er hjem for omkring 800.000 civile. Provinserne er strategisk vigtige, da de grænser op til de israelsk besatte Golanhøjder, så hvis Assad får fuld kontrol over området, kan Iran øge sin tilstedeværelse tæt op ad den israelske grænse. Det ser man ikke let på i Israel.

»Israel frygter den nuværende trend i Syrien med voksende iransk tilstedeværelse, så de har et stærkt incitament til at stoppe det, inden Iran bliver yderligere forankret,« siger Natan Sachs, direktør for Center for Middle East Policy ved Brookings Institute, til New York Times.

I maj meddelte israelsk militær, at iranske tropper i det sydvestlige Syrien havde affyret missiler ind over de besatte Golanhøjder. Israel svarede igen ved blandt andet at bombe en iransk militærbase i Quneitra.

»Iranerne kontrollerer allerede grænsen mellem Israel og Libanon, og nu vil de åbne en anden front mod Israel i Syrien,« siger Kyle Orton om situationen ved Golanhøjderne.

Iranske økonomiske interesser i Syrien

Imidlertid begynder det at haste for Iran med at få lukket krigen i Syrien, der bliver stadig mere upopulær på hjemmefronten, mener Kyle Orton.

»Nøglen her er indenrigspolitikken i Iran. Jo mere krigen koster Iran, des mere spænding opbygges i befolkningen og i stigende grad også i eliten,« siger Kyle Orton. 

Iran er under stort økonomisk pres på grund af internationale sanktioner og har brug for at øge sin samhandel med udlandet. Landet oplevede i vinter landsdækkende demonstrationer, som mange ser som et resultat af den sparepolitik, sanktionerne har tvunget regeringen til gennemføre.

Ud over sin militærstrategiske betydning er Syrien også et voksende marked for Iran, selv inden krigen er slut. Iran har allerede fået kontrakt på at genopbygge landets elnet og kraftværker og forhandler om at øge det finansielle samarbejde mellem de to lande, når den syriske krig er slut.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Harald Strømberg

Mon ikke den kære diktator vil bruge "novichoks" denne gang for, at være 100% sikker på, at "verdenssamfundet" vil reagere og afsætte ham.