Nyhed
Læsetid: 2 min.

Anklager mod påstået russisk spion er ved at udvikle sig til storpolitik

Den 29-årige russer Maria Butina står anklaget for at infiltrere den amerikanske våbenlobby og forsøge at påvirke amerikansk politik på vegne af Kreml. Nu har det russiske udenrigsministerium meldt sig på banen
Maria Butina foran kameraet til FreedomFest, en nyliberalistisk konference, in Las Vegas,

Maria Butina foran kameraet til FreedomFest, en nyliberalistisk konference, in Las Vegas,

Foto fra sociale medier

Udland
21. juli 2018

Sideløbende med at Trump i ugens løb har forsøgt at korrigere sine omdiskuterede bemærkninger fra mandagens topmøde i spørgsmålet om russisk valgindblanding, puster en anden opsigtsvækkende sag til diskussionerne om Kremls forsøg på at påvirke amerikansk politik.

Sagens omdrejningspunkt er den 29-årig russiske kvinde Maria Butina, der er tiltalt for at stå bag spionage ved gennem flere år at infiltrere politiske organisationer i USA med tætte bånd til Det Republikansk Parti, herunder den toneangivende amerikanske våbenlobby National Rifle Association (NRA).

Formålet for Butina, der i øjeblikket er varetægtsfængslet, har ifølge anklagerne været at udnytte sine personlige forbindelser til at påvirke Det Republikanske Parti og amerikansk politik på vegne af styret i Kreml. Samtidig skal hun angiveligt have indsamlet informationer om amerikanske embedsmænd og politikere og videregivet dem til en højtstående russisk embedsmand, Alexander Torshin.

»Hun har haft til opgave at påvirke amerikansk politik i et forsøg på at fremme Ruslands interesser,« lød det mandag fra FBI-agent Kevin Helson i retten i Washington.

#FreeMariaButina

Anklagerne om russisk spionage falder temmelig ubelejligt for præsident Donald Trump, der er havnet i lidt af et mediestormvejr efter sin optræden ved mandagens topmøde i Helsinki.

Her erklærede præsidenten fuld tiltro til Putins påstande om, at Kreml ikke havde haft indflydelse på det amerikanske præsidentvalg i 2016, mens han om tirsdagen omvendt tilkendegav, at han stolede på sit efterretningsvæsen, der mener at kunne bevise det stik modsatte. Trump har endnu ikke kommenteret på anklagerne mod Butina.

Torsdag kom der til gengæld en politisk reaktion fra Kreml, da det russiske udenrigsministerium søsatte en kampagne på nettet for at få den 29-årige Maria Butina løsladt fra sin varetægtsfængsling. Ministeret skiftede sit profilbillede til et billede af Maria Butina tilsat hasttagget #FreeMariaButina.

»I forbindelse med anholdelsen af den russiske statsborger Maria Butina i USA starter vi en flashmob til støtte for hende: #FreeMariaButina,« skrev ministeriet på sin twitterkonto.

Tråde til toprådgivere

Siden Butina mandag for første gang optrådte ved retten i Washington, har internationale medier oprullet, hvordan Butina gennem flere år har arbejdet sig op i USA’s konservative parnas under påskud af at ville opbygge en pendant til NRA i sit hjemland.

Ifølge The Guardian har anklagerne desuden fremlagt billeder af Butina i selskab med den tidligere russiske ambassadør og våbenentusiast Sergey Kislyak. Kislyaks tætte forbindelser til flere Trump-rådgivere har blandt andet været sat under lup af Robert Muellers pågående undersøgelser om russisk indblanding i det amerikanske valg samt af udvalgene i kongressen.

Butina nægter sig skyldig. Hendes advokat, Robert Driscoll, har kaldt beskyldningerne for værende »ude af proportioner« og erklæret, at hans klient »har til hensigt energisk at forsvare sine rettigheder og ser frem til at få sit navn renset«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her