Læsetid: 1 min.

Efter asylkompromiset mellem CDU og CSU sidder et splittet tysk socialdemokrati med sorteper i den tyske regeringskrise

Det splittede tyske socialdemokrati skal tage stilling til, om de kan gå mod deres hidtidige linje og acceptere lukkede ’transitcentre’ og afvisninger af registrerede flygtninge ved den tyske grænse. En 5-punktsplan for en tysk asylpolitik giver et første praj om retningen
I det socialdemokratiske SPD er der stærkt delte meninger om regeringspartnerens asylkompromis.

I det socialdemokratiske SPD er der stærkt delte meninger om regeringspartnerens asylkompromis.

Carsten Koall

5. juli 2018

Detaljerne i det såkaldte asylkompromis mellem CDU og CSU er stadig uklare: Både hvordan de registrerede flygtninge i praksis skal afvises ved den tyske grænse, og hvordan ’transitcentrene’ skal se ud. Ifølge CSU er der »ikke tale om fængsler«, og flygtninge skal højst kunne fastholdes i centrene i 48 timer.

Ikke desto mindre er der i socialdemokratiske SPD stærkt delte meninger om regeringspartnerens asylkompromis. Det gælder især transitcentrene, som partiet afviste på det skarpeste ved flygtningekrisens udbrud i 2015. På et møde tirsdag blev den omstridte beslutning udsat til et møde i SPD-ledelsen torsdag.

Partileder Andrea Nahles har med tre grundprincipper for regeringssamarbejdet i praksis afvist CDU-CSU’s forslag i deres nuværende ordlyd:

»Ingen national enegang, retsprincipper skal overholdes, ingen lukkede lejre.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bettina Jensen

Lorteper eller Sorteper, pick one for yourself.

Og faktisk er det jo sådan at det er de berørte befolkninger, herunder særligt de mest udsatte blandt disse, som både får lort og går i sort. Men af én eller anden grund er det vigtigt at påpege hvor synd det er for de politiske partier og 'ledere', når de ikke får det som de vil have det. Uha, så får de de svært. Ak ja.

Ingen kender dagen, før værtshusene har lukket. Og i overført forstand er det også sådan i tysk politik omkring aftalen mellem DDU, CSU und SPD.

For både CDU og især SPD er meget imod valgte aftale, men læner sig tæt op af den tyske forfatningsdomstol, der til enhver tid og altid har det sidste ord i tysk politik.

Og den aftalte metode som SPD og store dele af CDU har accepteret uden begejstring, rummer en række sprængfarlige juridiske problemstillinger - foruden en række praktiske aftaler med lande lande, som ikke kan passes ind i de nuværende lovgivninger. Og her her er "man" hos SPD og hos dele af CDU ret sikre på, at Bundesverfassungsgericht i Karlsruhe vil stoppe initiativerne.