Læsetid: 3 min.

Bioplast løser ikke verdens plastikforurening

Bioplast fremhæves ofte af producenter som løsning på verdens plastforurening. Men promoveringen er problematisk og kaldes af miljøorganisationer ’en falsk løsning’. Spørgsmålet er ikke, ’kan vi lave bioplast?’, men ’giver det miljømæssig mening?’
»Biobaseret plast opfattes primært som godt, fordi det anses for CO2-neutralt, når det afbrændes, og fordi ’det er lavet af noget andet end olie’. Men at det skulle være mere miljøvenligt, er der ikke fagligt belæg for.« skriver Marianne Bigum.

»Biobaseret plast opfattes primært som godt, fordi det anses for CO2-neutralt, når det afbrændes, og fordi ’det er lavet af noget andet end olie’. Men at det skulle være mere miljøvenligt, er der ikke fagligt belæg for.« skriver Marianne Bigum.

SSPL/RICHARD BOSOMWORTH

1. august 2018

Plastforurening er en samlet betegnelse for mange ting, som kræver forskellige løsninger. I medierne eksemplificeres plastforurening mest med mikroplast samt større eller mindre stykker plast i naturen, hvor det bliver problematisk for vores dyreliv. Men plastforurening er også det store overforbrug af plast og udledningen af CO2, når der produceres ny plast, samt udledningen af CO2 når plasten afbrændes i et forbrændingsanlæg. I debatten fremhæves ofte også, at plast er lavet af olie og naturgas, som forventes at være knappe ressourcer i fremtiden.

Hvad er bioplast?

For at kunne forstå, hvad der er op og ned i forhold til bioplast og vurdere, om bioplast løser de problemer, vi står med, er det vigtigt at få et par nøglebegreber på plads.

Bioplast bruges ofte i flæng (og ikke altid korrekt) om to egenskaber hos plast: 1) bionedbrydelighed og 2) om råvaren er biobaseret – dvs. hvorvidt en plast er lavet af biologiske eller såkaldt fornybare materialer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens J. Pedersen
  • Torben K L Jensen
  • Morten Lind
  • David Zennaro
  • Peter Knap
Jens J. Pedersen, Torben K L Jensen, Morten Lind, David Zennaro og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Gå i gang med at genbruge plast. Tag det ind fra oceanerne og omsmelt. Måske der skal er sortering til, men så gør dog det. Gå i gang nu!

Lillian Larsen

Man kunne i det mindste sætte kontainere til plastik på genbrugsøerne. Og så sørge for at al plastemballage er egnet til genindvinding.