Læsetid: 6 min.

I dag lægger en isoleret Trump arm med Juncker om straftold på EU-biler

Den amerikanske præsident er stort set uden opbakning til sin krigeriske, protektionistiske linje i handelsstriden med bl.a. EU
South Carolinas guvenør, Henry McMaster, ser på en Volvo S60, der er blevet produceret på Volvos første produktionsfabrik i South Carolina. En del af de europæiske biler bliver produceret i USA, og selv den amerikanske bilindustri er modstander af Trumps ide om en højere told på europæiske biler.

South Carolinas guvenør, Henry McMaster, ser på en Volvo S60, der er blevet produceret på Volvos første produktionsfabrik i South Carolina. En del af de europæiske biler bliver produceret i USA, og selv den amerikanske bilindustri er modstander af Trumps ide om en højere told på europæiske biler.

Randall Hill

25. juli 2018

EU-kommisionsformand Jean-Claude Juncker har ikke haft nogen let gang på jord på det seneste, og det må være særligt vanskeligt for ham at beslutte, hvilket ben han skal stå på, når han i dag kl. 13.30 møder præsident Donald Trump i Det Hvide Hus for at drøfte den truende handelskrig mellem USA og EU.

Er der et mønster i den amerikanske præsidents adfærd under møder med ledende politiske skikkelser, synes det at være, at Trump før møderne i tweets skælder hidsigt ud på modparten for efterfølgende at erklære, at man har haft et strålende møde og skabt en glimrende relation, i øvrigt uden håndfaste resultater.

Det har været forløbet omkring præsidentens møder med Nordkoreas Kim Jong-un, Tysklands Angela Merkel, Storbritanniens Theresa May og Ruslands Vladimir Putin. Det er, som om Trump under det direkte møde lader de realpolitiske interessemodsætninger fortone sig, opsluges af den personlige psykologi og spejler sig i statsmanden eller -kvinden på den anden side af bordet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg håber, at Juncker ikke giver sig en tøddel overfor de bøllemetoder. Det kan diskuteres om de forskellige tariffer landene imellem skal reguleres, men det gør almindelige mennesker ikke med en pistol for panden, det lyder jo som en scene fra Godfather.

Per Langholz

Trump’s handlinger og beslutninger skal ses i lyset af, hvad Trump mener der er godt for ham, og hvordan han pleaser sit bagland. USA har snart midtvejsvalg, og Trump vil gerne vise sit bagland, at han er en handlekraftig mand. Set i hans optik beskytter told hans baglands arbejdspladser, og i denne optik passer massive toldmure fint ind. Trump lytter ikke til eksperter heller ikke den amerikanske industri, kun hans egen mavefornemmelse, desuden er han jo et geni, det har han jo selv sagt, så det må jo være sandt.

Da den elendige, men sleske EU-kommisionsformand Jean-Claude Juncker efter at have været primiereminister i Luxembourg, efterlod et skattely-land med et bnp på over det dobbelte af det danske, kunne man måske forstille sig at Ivanka kunne få et par skattemæssige fordele, mod at EU bliver ladt i fred af farmand Trump...Måske kunne Ivankas tøjmærke ligefrem blive kongelig hofleverandør her i Danmark....

niels astrup

"EU-kommisionsformand Jean-Claude Juncker har ikke haft nogen let gang på jord på det seneste, "

Så kan dét vist ikke siges pænere.

Kim Houmøller, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det amerikanske valgsystem har virkelig vist det uduelighed.
Det er kun de rige, der kan vælges, hvilket betyder en form for plutokrati. Det er kapitalisterne der styrer.
Efter megen information, så er Trump blevet reddet af russiske oligarker, hvilket igen betyder, at Trump er i Putins sold.
Øjensynligt kan USA ikke håndtere disse problemer, men det kommer til at betyde, at USA separerer sig fra alle tidligere allierede og bekriger Kina og Iran. Kina har pumpet penge ud af USA og Vesten, pengene anvendes nu til at investere i USA og Vesten. I værste fald opkøbes Vesten via egen liberale investeringslov og modsætningen mellem virksomheder og staten.

Michael Friis

Det er vigtigt, at huske at EU allerede har 10 pct told på biler der indføres fra USA - mod kun 2.5% den anden vej.
Det hele handler i grunden om hvem der kan have de laveste produktionsomkostninger - effektivitet inkl laveste mulige lønninger. Og her er Tyskland rigtig dygtige som vi ser det bl.a. indenfor slagterifaget hvor svin og jobs eksporteres fra bl.a. Danmark i effektivitets navn og under EUs beskyttelse om varer og arbejdskraftens frie bevægelse.

Michael Friis, det er rigtigt at både EU og Kina har skævheder i toldsatserne ift USA, men Trump kalder sig jo forhandlingens mester, så hvorfor starte en handelskrig, der vil ramme ham selv og hans kernevælger lige så hårdt som resten af verdensøkonomien, når man ikke engang har sat sig ned og forsøgt at forhandle sig frem til et bedre resultat?

Michael Friis

Søren Bro, udfordringen er det tager år at genforhandle disse aftaler - og hvis du har en god aftale, så er der ikke så meget incitament til at genforhandle og slet ikke hurtigt. F.eks. var EU / Canada aftalen 7 år under vejs.

Torben K L Jensen

Trump - der aldrig har drukket alkohol - til Jean-Claude Juncker : "Hvad fanden vil du nu din skide dranker ?"

Terkel Brenøe

Så længe han ikke prøver med 'appeasement' overfor en statsleder som med vilje både skaber, søger og eskalerer konflikter, fordi de er centrale og uundværlige for hans handelsrevanchistiske 'alle sammen berøver os' -narrativ, så skal det nok gå...

Donald Trump vil smadre EU og splintre Europa, så USA kan relatere bilateralt til hvert af landene. Han smider konstant bomber og overraskelser af i multilaterale sammenhænge og er venlig mod dem der relaterer til USA individuelt. Især isolation af Tyskland er kritisk for Trump (jfr hans Playboy interview i 90'erne). Et projekt Trump administrationen startede dag et(*) og vil forfølge med alle USA's mange synlige og mere diskrete indflydelsesmidler. Trump fortæller vidt og bredt at han betragter EU som en hovedrival(!), hvilket er absolut konsistent med hans verdenssyn og ideologiske ståsted. Europa bør tage ham grav alvorligt, da han vil styre USA minimum seks år endnu (Roosevelt fik sin periode forlænget...)

Den europæiske politiske elite og EU's institutioner, bør ikke gøre sig nogen illusioner: Trumps USA er en fjende, som Europa må beskytte sig selv imod, da Trump administrationen har et total-politisk syn, hvor alle politikområder er subjugeret Trumps vision om genrejsning af USA's nationale guldalder, stop for alle andre landes udnyttelse og udplyndring af USA, opgør med den nationale og internationale elite som har taget magten over USA fra de rigtige amerikanere og genskabelse af USA's rigdom, magt og respekt. Han har kørt de narrativer for fuld knald, igen og igen og igen og igen, lige siden han begyndte at ævle politik.

Trump bruger med vilje usandheder, uberegnelighed, vægelsind, upålidelighed, usammenhængende tale, omskiftelighed og eksplosivitet til at paralyzere og ødelægge både modstandere, samarbejdspartnere, medspillere og allieredes muligheder for at planlægge, skabe momentum, satse eller foregribe udviklingen og tvinger derved alle aktører ind i en passiv og afmægtig venteposition, hvor de kun kan reagere simpelt på Trumps initiativer, men reelt ikke selv tage initiativer. Et velkendt herskertrick, som mænd med hang til mental dominans og psykisk vold bruger til at hensætte deres stakkels kærester og koner i et 'battered wife syndrom'. Trump's version kan kaldes 'disruption as a foreign policy'. Det er ikke tilfældigt at Trump siger tre forskellige, ofte modsatrettede, ting og ændrer holdning til møderne dagene efter... Alligevel skrider tingene hele tiden i samme retning. Trump's retning.

Trump vil selvfølgeligt bruge både NATO, Storbritannien, de nationalistiske østeuropæere og konflikten mellem Rusland og EU (USA puster allerede diskret til ilden med våbenstøtte til Ukraine mm), til at skabe konflikt, kaos, fragmentering og splittelse i EU. De danske politikere og pressefolk som for tiden løber hans ærinde i den sag, bevidst eller ej, skal overveje om de vil have deres navn stående på historiebøgerne lister over landsforrædere.

For Danmark og Europa er der kun et svar til Donald Trumps USA. Spørg på et tilfældigt kvindekrisecenter hvad det er!

*) Trump satte udenrigsminister Rex Tillerson til at presse Danmark til at lægge sig ud med Tyskland, ved at sabotere udvidelsen af den, for Tyskland, meget vigtige Nordstream-rørledning. Det var hverken noget vi selv fandt på eller noget vi gjorde for ukrainernes eller polakkernes skyld, men noget USA pressede os til (jfr Tillerson@Aspen Security 2017 via Reuters)

Nils Bøjden

Trump til Merkel :"Who don't you buy some american cars?"
Merkel to Trump :"Why dont you make some good and decent cars?"