Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ecuador efterlyser tidligere præsident Rafael Correa

Ecuadors tidligere præsident Rafael Correa efterlyses internationalt for meddelagtighed i forsøg på kidnapning
Udland
7. juli 2018

Tirsdag udsendte myndighederne i Ecuador en international arrestordre på tidligere præsident Rafael Correa, der i dag bor og opholder sig i Belgien.

Ifølge anklagerne beskyldes tidligere præsident Correa for at have deltaget i at planlægge bortførelsen af oppositionspolitikeren Fernando Balda under dennes rundrejse i Colombia i 2012.

Rafael Correa mener, at historien er opdigtet, og at han er offer for et komplot. Det sagde han onsdag til nyhedsbureauet AFP:

»Man sætter mig forbindelse med en sag uden at have nogen beviser og baserer sig udelukkende på et vidneudsagn fra en politiagent, der dagen forinden havde brugt syv timer i selskab med anklageren for at lære teksten udenad, så han kan påstå, at han blevet ringet op at præsidenten, der bad ham om at kidnappe Balda.«

Ifølge AFP mener Rafael Correa, at det er den nuværende præsident Lenín Moreno, der »uden tvivl« forsøger med sig med komplot imod den nu tidligere præsident: »Der er ham, der står bag hele den her politiske forfølgelse,« siger han.

Internationalt pres

Samme toner lyder fra dele af den latinamerikanske venstrefløj. Blandt andet fra Brasiliens tidligere præsident, den folkekære Lula da Silva, der er dømt for korruption i hjemlandet.

I et personligt brev til Rafael Correa, som Correa selv har offentliggjort via sin twitterkonto, skriver tidligere præsident Lula da Silva, at han er sikker på, at retfærdigheden i sidste ende vil sejre:

»Jeg ved, at du – på samme absurde måde som med mig – er offer for en politisk forfølgelse, hvor nogle dommere forsøger at diskvalificere os som politiske ledere og dermed fratage befolkningerne retten til selv at bestemme over deres lands skæbne. Jeg sender dig al min solidaritet, og er sikker på, at retfærdigheden i sidste ende triumferer, så vores folk på demokratisk vis selv afgør fremtiden for vores lande og for Latinamerika.«

Lula da Silva har anket sin dom for korruption, og påstår fortsat, at han er kandidat til efterårets præsidentvalg i Brasilien, selv om han ikke kan stille op på grund af dommen for korruption.

Ecuadors nuværende præsident giver ikke meget for hverken Lulas opbakning eller Correas påstand om, at der er tale om et politisk komplot. Torsdag skrev han på Twitter:

»Jeg blander mig ikke i domstolenes arbejde, det vil jeg ikke, og det ønsker jeg ikke. Hr. Correa har tidligere gjort det klart, at dem, der har et udestående med loven, de bør vende hjem og forsvare sig. Nu gælder det ham, som det kunne gælde enhver af os.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her