Baggrund
Læsetid: 8 min.

Hov, der er jo dejligt i Rusland!

Gæstfrie russere og et velarrangeret VM i fodbold har indtil nu gjort historierne om værtslandets hooligans og manglende sikkerhed for de tilrejsende fans til skamme. VM er en pr-sejr for Putin, der ikke alene har vist landet fra sin bedste side – det har også givet næring til argumentet om, at vestlige medier i det hele taget forvrænger billedet af Rusland
I turistbyen Anapa i Rusland, hvor det danske landshold havde base under VM, lå mange russere og turister i solskinsvejret på stranden.

I turistbyen Anapa i Rusland, hvor det danske landshold havde base under VM, lå mange russere og turister i solskinsvejret på stranden.

Jens Nørgaard Larsen

Udland
14. juli 2018

Da Kroatien sidste lørdag trak det længste strå i straffesparkslotteriet mod Rusland i kvartfinalen til VM i fodbold, markerede det ikke bare enden på værtsholdets flotte slutrunde.

Det afblæste samtidig muligheden for en gentagelse af mødet mellem Rusland og England fra EM i Frankrig 2016. Det var en kamp, der mere end slaget på grønsværen huskes for de forudgående voldelige sammenstød i Marseilles gader mellem de to landes mest hårdkogte fanfraktioner, der endte med at sende op mod hundrede engelske fans på hospitalet og to i koma. Selv om den britiske presse ikke frikendte de engelske hooligans for deres rolle i bataljerne, herskede der konsensus om, at russernes motiv havde været et andet og mere nådesløst, end det hos de fordrukne ballademagere fra England. Englænderne skulle komme til skade. Sådan rigtig til skade. Der blev spekuleret i, at de velorganiserede russiske optog havde forbindelser til Kreml. Hvad kunne det ikke ende med, når Rusland skulle afholde VM to år senere?

Den vedvarende krise mellem Rusland og Vesten, russiske krænkelser af menneskerettighederne og det påståede russiske giftattentat mod den tidligere russiske agent Sergej Skripal og dennes datter, bidrog kun til den udbredte skepsis over for værtslandet.

I marts sammenlignede den daværende britiske udenrigsminister Boris Johnson det forestående VM i Rusland med Hitlers propaganda-OL i Berlin i 1936, mens Labour-parlamentarikeren Ian Austin plæderede for, at England skulle trække sig helt fra slutrunden. The Guardians sportsredaktør Philip Cornwall gjorde det klart, at han, efter at have »fulgt Three Lions verden rundt« de seneste 25 år ikke ønskede af tage til Rusland af frygt for »fanvold, åbenlys racisme og politikere, der støtter op om bøller«.

Roligans varmede op til Danmarks kamp mod Peru i den russiske by Saransk.

Roligans varmede op til Danmarks kamp mod Peru i den russiske by Saransk.

Tycho Gregers

Søndag spiller Frankrig og Kroation finale i Moskva. Og selv om spillet på banen helt naturligt har været omdrejningspunktet for samtalerne omkring slutrunden, så har medrejsende fans og andre iagttagere ikke undladt at udtrykke deres forundring over, hvor positiv en oplevelse VM i Rusland har været. Fanskarer beretter om imødekommende og åbensindede russere. Hooliganoptøjer har glimret ved deres fravær, og Fare Network, en organisation der bekæmper fodboldrelateret racisme i Europa, har ikke modtaget en eneste anmeldelse. Ingen har haft grund til at anfægte Putins løfter om, at landet ville gøre sit ypperste for at sikre de tilrejsendes »sikkerhed og komfort«. Rusland har vist et andet ansigt under VM, end det folk har fået præsenteret i medierne.

Tv-sportskommentator Andreas Kraul, der har dækket VM-kampene for DR i flere forskellige værtsbyer, mener, det er tydeligt, at det har været vigtigt for russerne at vise sig frem som et gæstfrit og åbent folk.

»Det er det femte VM, jeg dækker. Og selv i Brasilien (i 2014, red.), der jo om noget er et festland, oplevede jeg ikke flere smil end her,« siger Andreas Kraul.

De rare russere

Uoverensstemmelsen mellem de udenlandske gæsters forventninger og faktiske oplevelser har rejst spørgsmål om, hvorvidt det billede, der i offentligheden tegnes af Rusland i almindelighed er for centreret omkring styret i Kreml og forsømmer at nuancere virkeligheden.

Den engelske musiker Tom Rosenthal skrev for nylig i et indlæg i The Guardian, at den russiske befolknings behandling af engelske fans »har været det komplet modsatte af, hvad vi blev fortalt, vi skulle vogte os imod«. Lignende meldinger har lydt fra flere fangrupper.

Jens Nielsen administrerer facebookgruppen »Danske fodboldfans på udebane«, der var med til at facilitere dele af den danske fanskares ture til landsholdets kampe i Rusland. Han forklarer, at de danskere, der tog afsted, blev »utrolig godt modtaget« af lokalbefolkningen i Rusland. Men han ærgrer sig samtidig over, at fremmødet i Rusland ikke var større, end tilfældet var. Det mener han, den danske presse har været medvirkende til.

»Man kunne jo se det ved, at Peru havde 30.000 fans med, mens vi kun havde en 7.000 stykker med i alt,« siger Jens Nielsen.

»Pressen herhjemme har jo generelt været en smule negativ i sit billede af Rusland. De fleste mennesker er godt klar over, at der er forskel på den russiske regering og så lokalbefolkningen. Vi oplevede, at folk var meget rare og imødekommende derovre, men der kommer generelt ikke rigtig nogle positive billeder af landet eller befolkningen i den danske presse,« siger Jens Nielsen, der fremhæver DR-udsendelsen På udebane i Rusland – med Møller og Kimer som et eksempel på en mediedækning, der har nuanceret billedet af Rusland forud for slutrunden.

Den danske målmandslegende Peter Schmeichel kom med en direkte stikpille til de udenlandske mediers dækning af værtslandet forud for VM. I sit Peter Schmeichel Show på statskanalen Russia Today spurgte han i et udskældt interview med FIFA-præsident Gianni Infantino ind til de vestlige mediers »spin« om Rusland:

»Noget af det spin, der kører i de vestlige medier, går på, at det ikke er sikkert at tage til Rusland. Hvad siger du til det? Er det sikkert at rejse til Rusland,« spurgte Peter Schmeichel Infantino, der ikke overraskende afkræftede bekymringerne.

En unuanceret debat

Men mediekritikken fra de ruslandbegejstrede fodboldfans skyder over mål, mener flere Ruslandskorrespondenter. 

For nok er Rusland mere og andet end det politiske styre i Kreml, der ofte anklages for at overtræde menneskerettighederne og afmontere de demokratiske institutioner. Men det er nu engang et af journalistikkens grundvilkår at fokusere på de kritisable forhold, der hersker i samfundet, argumenterer blandt andre den Moskva-baserede britiske journalist Marc Bennets i en klumme i Moscow Times.

Mange russere kiggede med også udenfor stadion under det danske fodboldlandsholds træning i Anapa i Rusland ved dette års VM.

Mange russere kiggede med også udenfor stadion under det danske fodboldlandsholds træning i Anapa i Rusland ved dette års VM.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

»Vi kunne selvfølgelig godt skrive fraser som ’I Skt. Petersborg – hvor der i øvrigt er en pulserende cafékultur og nogle rigtig fine gader til midnatsgåture – er russiske sikkerhedsstyrker blevet anklaget for at smadre tænderne på en antifascistisk aktivist i forvaring.’ Men det ville jo være latterligt,« skriver Marc Bennet.

Den betragtning er DR’s ruslandskorrespondent, Matilde Kimer, enig i. Man er nødt til at sondre mellem dækningen af »et teaterstykke som VM« og dækningen af Rusland som et autoritært styre, mener hun.

»Vi må ikke mikse tingene sammen. Hvis vi skriver, at en oppositionsaktivist er blevet tævet ihjel af politiet, ville det være mærkeligt i samme bemærkning at anbefale et vidunderligt museum, der netop er åbnet ved siden af politistationen. Jeg mener, det grænser til det tåbelige at drage vestlige medier til ansvar for, at nogle i Vesten blander almindelige russere sammen med præsidentadministrationen og Putin,« siger Matilde Kimer, der finder det frustrerende, at det nogen gange forventes, at journalister putter alle nuancer ind i én beretning. At nyhedsjournalistik skal være en slags ’Turen går til Rusland’,« som hun siger.

»Den slags kritik kommer hovedsageligt fra folk med behersket interesse i og kendskab til Rusland. Folk, der synes, at de tre ugers fodboldmagi, de har oplevet i landet, adskiller sig meget fra det, de har set i et par TV-aviser,« siger Matilde Kimer.

Matilde Kimer medgiver, at fortællingerne om den russiske hooliganisme, der fik vind i sejlene i takt med, at VM rykkede tættere på, ofte gik for vidt. BBC bidrog sidste sommer med dokumentaren Russia’s Hooligan Army, hvor korpulente, tatoverede russere på skift styrketræner og gennemtæver hinanden i organiserede masseslagsmål – angiveligt som opvarmning til at banke sagesløse udenlandske fans under den forestående »voldsfestival«, som en russisk hooligan iført elefanthue på et tidspunkt i dokumentaren betegner VM.

»Jeg har selv forsøgt at slå ideen om hooligans ihjel hos mange af mine kolleger i løbet af de seneste seks måneder,« siger Matilde Kimer.

»Faktum er, at der virkelig er kommet styr på dem, og jeg synes også, BBC var med til at blæse liv i en historie, der er blæst ud af proportioner og burde have været aflivet for lang tid siden.«

Vellykket propaganda

Blandt akademikere er der udbredt enighed om, at den verserende debat er et udtryk for, at Putin i anseelig grad har haft succes med at forbedre det russiske image under VM-slutrunden.

Ikke mindst er det lykkedes Putin at få alle, der kaldte på en boykot af slutrunden, til at fremstå »latterlige«, siger Michael Kenny, professor i politik ved University of Cambridge, i online radioprogrammet Talking Politics.

Programmets vært, politolog og forfatter David Runciman, kalder i samme ombæring slutrunden for en »propagandasejr for Putin og den russiske stat«. I retrospekt er det ikke overraskende, mener han, at VM har været så forskånet for problemer. Det er netop sådan sportspropaganda virker.

»Formålet har hele tiden været at normalisere Rusland. At vise folk, at man er et normalt land,« siger David Runciman, hvortil Michael Kenny svarer:

»En anden blød magtsejr, som Putin har vundet, er, at alle fortællingerne om Rusland kan undermineres. Om menneskerettighedskrænkelser, nationalistiske fans, hooligans, racisme. Alt det, der ikke er sket, giver ham et stærkt modargument til den vestlige framing af Rusland.«

Putin har været »ekstremt effektiv« til at bruge VM til at pleje landets image over for Vesten, siger James Rodgers til Information. Han har tidligere arbejdet som korrespondent for BBC i Rusland og er i dag professor og leder af afdelingen for international journalistik på University of London.

Han drager en parallel mellem denne slutrunde og Champions League-finalen i 2008 i Moskva mellem Manchester United og Chelsea. Allerede dengang gjorde de russiske myndigheder alt, hvad de kunne for at være imødekommende over for tilrejsende fans, husker James Rodgers, der på det tidspunkt arbejdede i Moskva. Der blev helt usædvanligt tildelt VISA-fri rejser til folk med billetter til finalen, og det normalt så bryske russiske politi var pludselig enormt hensynsfulde.

»Det samme ser vi nu ved VM. Det er helt tydeligt, at Rusland har forberedt sig på det her i rigtig lang tid, og at der er blevet givet direkte ordrer til sikkerhedsstyrkerne om at være imødekommende. Jeg har læst rapporter om, at de russiske hooligans er blevet instrueret i ikke at lave ballede under VM. I det autoritære russiske system fungerer det sådan, at hvis der bliver givet ordrer oppefra, så bliver de adlydt,« siger James Rodgers.

Selv om VM-slutrunden har været en succes, der har givet både russere og gæster en positiv oplevelse, skal man ikke forvente, at det fører til væsentlige ændringer i relationerne mellem Rusland og Vesten, mener James Rodgers.

»Man skal ikke glemme, at meget af den russiske regerings retorik de seneste år har handlet om, at folk fra Vesten kun ønsker at skade Rusland og dets omdømme. Man kan kun håbe, at mødet mellem befolkningerne har skabt en øget forståelse. Men jeg har svært ved at se, at VM skulle ændre væsentligt i relationen mellem Rusland og Vesten i international politik.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Måske er det onde Rusland mest et begreb skabt for at få lov til at have overdemmesionerede våbensystemer.
Nok er Rusland agressiv på mange fronter, men han er også hårdt presset af vestens handelskrig mod ham.
At han har sendt os Trump på halsen, er dog lumpent, selv i en krig.
At Trump bliver ved magten, er ikke Putins fortjeneste. Det det grådige finansmarked, der klarer det.

Mikael Velschow-Rasmussen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Graae, Børge Neiiendam, Ejvind Larsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

De senere år har forskellige medier, bl.a. National Geografic, formastet sig til at rokke ved det betonsyn mange af os i Vesten har haft af Rusland: Smukke, smukke udsendelser om en formidabel flot og uspoleret natur; reportager af togture på tværs af landet; kendte kokkes besøg i kendte og ukendte køkkener, som laver egnsmad der er indbydende og ikke bare en sammenkogt klistret ret, der skal skylles ned med formidable mængder Vodka; Møller og Kiemer der fortæller lokalhistorie som får Møller til at ryste benovet på hovedet; Schmeichel der bryder alle normer og tager hvad der kommer, incl. en knus af Putin. Osv.

Men 'Det Onde Rusland' lever fint under facaden ! Religiøs og seksuel intolerance; et aggressivt politi- og militærapparat; provokerende militær tilstedeværelse i mange landes grænseland; hele Krimaffæren. Oma.

Men overvej at udskifte 'Det Onde Rusland' med 'Det Onde USA', så kan informationen uhindret overføres - på nær Krim-historien, men istedet erstattes af andre områder i verden.

Jeg ved ikke rigtigt hvem jeg helst vil besøge uden at have en politisk, seksuel eller religiøs agenda ? Det land der kalder sig demokratisk, men tydeligvis har en meget selektiv forståelse af begrebet. Eller det land der offentligt forkaster de Vestlige normer og hvor man (måske) kan få dejlige oplevelser, hvis man ikke ønsker at stå op for særhensyn ?

Nationalisme er noget Fanden har skabt ! Det grænseløse Verdenssamfund tror jeg ville være et vidunderligt alternativ. Men jeg er også naiv og drømmer om Utopia. :-)

Mikael Velschow-Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Søren Fosberg, Viggo Okholm, Morten Nørgaard, Flemming Berger og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

»Pressen herhjemme har jo generelt været en smule negativ i sit billede af Rusland.“ En “smule” er her godt nok en underdrivelse af format! Medierne har i den grad opført sig som en flok hysteriske høns og galet urene toner. Tør man referere til HC Andersen og de ti fjer?

Børge Neiiendam, Per Torbensen, Randi Christiansen, Bo Carlsen, Henrik Leffers, Lars Løfgren, Hans Larsen, Morten Larsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Putin ser gerne sig selv som Mega Macho Man. Russerne er mistænksomme, fordi de udsættes for ensidig propaganda. Vi er mistænksomme, fordi vi udsættes for negationen af den selvsamme propaganda. Sådan starter alle konflikter, indtil den dag, vi alle bliver klogere. Hvis VM kan være med til at bryde den spiral, er det rigtig fint med mig.

Børge Neiiendam, Per Torbensen, Hans Aagaard og H M anbefalede denne kommentar
David Wedege

Næ, do, der findes ingen propaganda som at vise poleret velstand frem. Det er også materialistisk velstand, der får den vestlige middelklasse og opefter til at tro, at vi selv har al den velfærd og frihed, vi går og besynger. VM kan tydeliggøre, hvor meget Vesten og Rusland har til fælles.

Børge Neiiendam, Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvordan var den danske forståelse for homoseksualitet for 60 år siden ? Den var såmænd lige så ringe, som vores forståelse i dag er for andre lande, som i dag er, hvor vi var.

Nils Bøjden

" VM er en pr-sejr for Putin, der ikke alene har vist landet fra sin bedste side – det har også givet næring til argumentet om, at vestlige medier i det hele taget forvrænger billedet af Rusland"

Hvad er dog det for noget propaganda vrøvl. Hvis man ikke kan se forskel de menneskene der bor i et land og diktaturet der styrer landet bør man ikke skrive i en avis men derimod for propaganda pamfletter.

Ole Arne Sejersen

Nils Bøjden:
Propaganda pamfletternes forfattere er for en kort periode blevet mødt af den virkelighedens afslørende modvind, der har rejst sig i forbindelse med VMs overvældende succes.
Det foruroliger sikkert ikke disse forfatteres bagmænd. Snart sejler propagandisterne igen af sted i behagelig medvind ned ad massemediernes strøm.
Din formaning om ikke at skrive i en avis, hvis ikke man kan se forskel på en (velbetalt) formidling af et forvrænget billede af Rusland og virkeligheden, bliver overhørt af adressaten.
Bruset fra strømmen - især den pekuniære - og medvindens blafren overdøver andre overvejelser.

Søren Fosberg

Putin er god nok. Ruland har det fint. Kasparov er bare dum.

Søren Kristensen

Som dansker tror jeg der er en grænse for hvor stort et land kan være, før det begynder at blive mærkeligt.

Torben Jensen

Russerne trækker på skuldrene - de unge vel studerende i Moskva's parker som de ældre ude på landet. "Hvorfor hader Vesten os" siger de nærmest rystende på hovedet, som fornemmer man de tænker - det bliver nok aldrig anderledes.

Det er en skam for Europa - for Ruslands problemer med Cyberkriminalitet og ikke mindst terror fra muslimske rabiate er de samme.
De ledende Vestlige lande nu med Macron og Merkel i spidsen - og ikke mindst et forvirret England mangler Rusland i kabalen for et stærkt fremtidig Europa.

Ikke mindst mangler Rusland i et samarbejde med at få Ukraine og mange af de andre svage Østeuropæiske lande op og stå til den leve standard de gerne vil have.

Men som Barroso skreg Viktor Janukovitj ind i hovedet ved "forhandlingerne" omkring et Ukraine indenfor EU mure: "Vi vil have det HELE".

Carsten Hansen

Der er ikke den store grund længere til at stille Rusland op mod USA.
Begge er national-konservative lande der ikke dur til efterligning.

Ingen rationelle mennesker i Danmark bør ønske hverken amerikanske- eller russiske tilstande.

Børge Neiiendam, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Janus Agerbo, Carsten Wienholtz, Bettina Jensen, Randi Christiansen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Man må jo kunne adskille skidt og kanal, der er vel ingen der, som udgangspunkt har noget mod den almindelige russiske befolkning, og hvorfor skulle de ikke opføre sig dannede, høflige og pænt.

Nej, det er jo regimet, som føre krig i Ukraine, og sågar helt oppe på officielt plan har annekteret et landområde (Krim) fra selvsamme, helt uden for international lov og ret, lignende er ikke set siden 1940´erne i Europa.

Samtidigt med dette høre vi om mystiske dødsfald af journalister og oppositions politikere i selve Rusland, og er vidne til ikke særligt frie valg, og jeg kunne blive ved med at nævne hackerangreb, giftangreb i fremmed stater, legitimeringen af en dødsbøddel af en diktator i Syrien osv.

Alt dette synes jeg ikke, man må glemme og forblindes af, fordi der har været et godt VM i Fodbold, et VM, som efter min bedste overbevisning, aldrig burde have fundet sted i et aggressivt og krigsførende land, der løser sine poltiske agendaer med frygt, mord, soldater og våben, frem for civiliseret diplomati.

Børge Neiiendam, Kim Houmøller og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Jeg tror, at man skal skelne mellem den almindelige russer og repræsentanterne fra despotiet.

Børge Neiiendam, Henrik L Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Den ene procent mod resten ....

Bliver spændende om Qatar om 4 år, vel hjælp af en velarrangeret VM, kan imødekomme kritikken af
menneskerettighederne, deres syn på kvinder og homoseksuelle og påstået terrorstøtte.

De må hellere gøre det godt.

Børge Neiiendam, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Hansen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

@Martin Lund

Det synes jo at være ligegyldigt, bare VM´et er velorganiseret.

Børge Neiiendam, Carsten Wienholtz og Martin Lund anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Det er da mærkeligt, de seneste kommentarer ovenfor taget til efterretning, at Putin hamselv i bedste macho-stil ikke finder sabelen frem og løber ud på gaderne og slagter de mange russiske demonstranter som i disse dage protesterer over at Putins regering har besluttet en lang række nedskæringer på den russiske velfærd, ganske efter samme neoliberale snit som alle vore ’venner’ i EU gør. Herunder os selv. "

Har du set tallene for hvor mange der forlader Rusland?

Nils Bøjden

"Bliver spændende om Qatar om 4 år, vel hjælp af en velarrangeret VM, kan imødekomme kritikken af
menneskerettighederne, deres syn på kvinder og homoseksuelle og påstået terrorstøtte.

De må hellere gøre det godt.
"

Hvorfor? Det er et privat firma der forsøger at tjene så mange penge som muligt.