Læsetid: 8 min.

Hov, der er jo dejligt i Rusland!

Gæstfrie russere og et velarrangeret VM i fodbold har indtil nu gjort historierne om værtslandets hooligans og manglende sikkerhed for de tilrejsende fans til skamme. VM er en pr-sejr for Putin, der ikke alene har vist landet fra sin bedste side – det har også givet næring til argumentet om, at vestlige medier i det hele taget forvrænger billedet af Rusland
I turistbyen Anapa i Rusland, hvor det danske landshold havde base under VM, lå mange russere og turister i solskinsvejret på stranden.

I turistbyen Anapa i Rusland, hvor det danske landshold havde base under VM, lå mange russere og turister i solskinsvejret på stranden.

Jens Nørgaard Larsen

14. juli 2018

Da Kroatien sidste lørdag trak det længste strå i straffesparkslotteriet mod Rusland i kvartfinalen til VM i fodbold, markerede det ikke bare enden på værtsholdets flotte slutrunde.

Det afblæste samtidig muligheden for en gentagelse af mødet mellem Rusland og England fra EM i Frankrig 2016. Det var en kamp, der mere end slaget på grønsværen huskes for de forudgående voldelige sammenstød i Marseilles gader mellem de to landes mest hårdkogte fanfraktioner, der endte med at sende op mod hundrede engelske fans på hospitalet og to i koma. Selv om den britiske presse ikke frikendte de engelske hooligans for deres rolle i bataljerne, herskede der konsensus om, at russernes motiv havde været et andet og mere nådesløst, end det hos de fordrukne ballademagere fra England. Englænderne skulle komme til skade. Sådan rigtig til skade. Der blev spekuleret i, at de velorganiserede russiske optog havde forbindelser til Kreml. Hvad kunne det ikke ende med, når Rusland skulle afholde VM to år senere?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ib Christensen
  • Søren Veje
  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
  • Ervin Lazar
  • Peter Knap
Ib Christensen, Søren Veje, David Zennaro, Ejvind Larsen, Ervin Lazar og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske er det onde Rusland mest et begreb skabt for at få lov til at have overdemmesionerede våbensystemer.
Nok er Rusland agressiv på mange fronter, men han er også hårdt presset af vestens handelskrig mod ham.
At han har sendt os Trump på halsen, er dog lumpent, selv i en krig.
At Trump bliver ved magten, er ikke Putins fortjeneste. Det det grådige finansmarked, der klarer det.

Mikael Velschow-Rasmussen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Graae, Børge Neiiendam, Ejvind Larsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

De senere år har forskellige medier, bl.a. National Geografic, formastet sig til at rokke ved det betonsyn mange af os i Vesten har haft af Rusland: Smukke, smukke udsendelser om en formidabel flot og uspoleret natur; reportager af togture på tværs af landet; kendte kokkes besøg i kendte og ukendte køkkener, som laver egnsmad der er indbydende og ikke bare en sammenkogt klistret ret, der skal skylles ned med formidable mængder Vodka; Møller og Kiemer der fortæller lokalhistorie som får Møller til at ryste benovet på hovedet; Schmeichel der bryder alle normer og tager hvad der kommer, incl. en knus af Putin. Osv.

Men 'Det Onde Rusland' lever fint under facaden ! Religiøs og seksuel intolerance; et aggressivt politi- og militærapparat; provokerende militær tilstedeværelse i mange landes grænseland; hele Krimaffæren. Oma.

Men overvej at udskifte 'Det Onde Rusland' med 'Det Onde USA', så kan informationen uhindret overføres - på nær Krim-historien, men istedet erstattes af andre områder i verden.

Jeg ved ikke rigtigt hvem jeg helst vil besøge uden at have en politisk, seksuel eller religiøs agenda ? Det land der kalder sig demokratisk, men tydeligvis har en meget selektiv forståelse af begrebet. Eller det land der offentligt forkaster de Vestlige normer og hvor man (måske) kan få dejlige oplevelser, hvis man ikke ønsker at stå op for særhensyn ?

Nationalisme er noget Fanden har skabt ! Det grænseløse Verdenssamfund tror jeg ville være et vidunderligt alternativ. Men jeg er også naiv og drømmer om Utopia. :-)

Mikael Velschow-Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Søren Fosberg, Viggo Okholm, Morten Nørgaard, Flemming Berger og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
David Joelsen

»Pressen herhjemme har jo generelt været en smule negativ i sit billede af Rusland.“ En “smule” er her godt nok en underdrivelse af format! Medierne har i den grad opført sig som en flok hysteriske høns og galet urene toner. Tør man referere til HC Andersen og de ti fjer?

Børge Neiiendam, Per Torbensen, Randi Christiansen, Bo Carlsen, Henrik Peter Bentzen, Henrik Leffers, Lars Løfgren, Hans Larsen, morten rosendahl larsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Putin ser gerne sig selv som Mega Macho Man. Russerne er mistænksomme, fordi de udsættes for ensidig propaganda. Vi er mistænksomme, fordi vi udsættes for negationen af den selvsamme propaganda. Sådan starter alle konflikter, indtil den dag, vi alle bliver klogere. Hvis VM kan være med til at bryde den spiral, er det rigtig fint med mig.

Børge Neiiendam, Per Torbensen, Hans Aagaard og H M anbefalede denne kommentar
David Wedege

Næ, do, der findes ingen propaganda som at vise poleret velstand frem. Det er også materialistisk velstand, der får den vestlige middelklasse og opefter til at tro, at vi selv har al den velfærd og frihed, vi går og besynger. VM kan tydeliggøre, hvor meget Vesten og Rusland har til fælles.

Børge Neiiendam, Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvordan var den danske forståelse for homoseksualitet for 60 år siden ? Den var såmænd lige så ringe, som vores forståelse i dag er for andre lande, som i dag er, hvor vi var.

Nils Bøjden

" VM er en pr-sejr for Putin, der ikke alene har vist landet fra sin bedste side – det har også givet næring til argumentet om, at vestlige medier i det hele taget forvrænger billedet af Rusland"

Hvad er dog det for noget propaganda vrøvl. Hvis man ikke kan se forskel de menneskene der bor i et land og diktaturet der styrer landet bør man ikke skrive i en avis men derimod for propaganda pamfletter.

Ole Arne Sejersen

Nils Bøjden:
Propaganda pamfletternes forfattere er for en kort periode blevet mødt af den virkelighedens afslørende modvind, der har rejst sig i forbindelse med VMs overvældende succes.
Det foruroliger sikkert ikke disse forfatteres bagmænd. Snart sejler propagandisterne igen af sted i behagelig medvind ned ad massemediernes strøm.
Din formaning om ikke at skrive i en avis, hvis ikke man kan se forskel på en (velbetalt) formidling af et forvrænget billede af Rusland og virkeligheden, bliver overhørt af adressaten.
Bruset fra strømmen - især den pekuniære - og medvindens blafren overdøver andre overvejelser.

Søren Kristensen

Som dansker tror jeg der er en grænse for hvor stort et land kan være, før det begynder at blive mærkeligt.

Torben Jensen

Russerne trækker på skuldrene - de unge vel studerende i Moskva's parker som de ældre ude på landet. "Hvorfor hader Vesten os" siger de nærmest rystende på hovedet, som fornemmer man de tænker - det bliver nok aldrig anderledes.

Det er en skam for Europa - for Ruslands problemer med Cyberkriminalitet og ikke mindst terror fra muslimske rabiate er de samme.
De ledende Vestlige lande nu med Macron og Merkel i spidsen - og ikke mindst et forvirret England mangler Rusland i kabalen for et stærkt fremtidig Europa.

Ikke mindst mangler Rusland i et samarbejde med at få Ukraine og mange af de andre svage Østeuropæiske lande op og stå til den leve standard de gerne vil have.

Men som Barroso skreg Viktor Janukovitj ind i hovedet ved "forhandlingerne" omkring et Ukraine indenfor EU mure: "Vi vil have det HELE".

Carsten Hansen

Der er ikke den store grund længere til at stille Rusland op mod USA.
Begge er national-konservative lande der ikke dur til efterligning.

Ingen rationelle mennesker i Danmark bør ønske hverken amerikanske- eller russiske tilstande.

Børge Neiiendam, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Janus Agerbo, Carsten Wienholtz, Bettina Jensen, Randi Christiansen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Man må jo kunne adskille skidt og kanal, der er vel ingen der, som udgangspunkt har noget mod den almindelige russiske befolkning, og hvorfor skulle de ikke opføre sig dannede, høflige og pænt.

Nej, det er jo regimet, som føre krig i Ukraine, og sågar helt oppe på officielt plan har annekteret et landområde (Krim) fra selvsamme, helt uden for international lov og ret, lignende er ikke set siden 1940´erne i Europa.

Samtidigt med dette høre vi om mystiske dødsfald af journalister og oppositions politikere i selve Rusland, og er vidne til ikke særligt frie valg, og jeg kunne blive ved med at nævne hackerangreb, giftangreb i fremmed stater, legitimeringen af en dødsbøddel af en diktator i Syrien osv.

Alt dette synes jeg ikke, man må glemme og forblindes af, fordi der har været et godt VM i Fodbold, et VM, som efter min bedste overbevisning, aldrig burde have fundet sted i et aggressivt og krigsførende land, der løser sine poltiske agendaer med frygt, mord, soldater og våben, frem for civiliseret diplomati.

Børge Neiiendam, Kim Houmøller og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Jeg tror, at man skal skelne mellem den almindelige russer og repræsentanterne fra despotiet.

Børge Neiiendam, Henrik L Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Bliver spændende om Qatar om 4 år, vel hjælp af en velarrangeret VM, kan imødekomme kritikken af
menneskerettighederne, deres syn på kvinder og homoseksuelle og påstået terrorstøtte.

De må hellere gøre det godt.

Børge Neiiendam, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Hansen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

@Martin Lund

Det synes jo at være ligegyldigt, bare VM´et er velorganiseret.

Børge Neiiendam, Carsten Wienholtz og Martin Lund anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Det er da mærkeligt, de seneste kommentarer ovenfor taget til efterretning, at Putin hamselv i bedste macho-stil ikke finder sabelen frem og løber ud på gaderne og slagter de mange russiske demonstranter som i disse dage protesterer over at Putins regering har besluttet en lang række nedskæringer på den russiske velfærd, ganske efter samme neoliberale snit som alle vore ’venner’ i EU gør. Herunder os selv. "

Har du set tallene for hvor mange der forlader Rusland?

Nils Bøjden

"Bliver spændende om Qatar om 4 år, vel hjælp af en velarrangeret VM, kan imødekomme kritikken af
menneskerettighederne, deres syn på kvinder og homoseksuelle og påstået terrorstøtte.

De må hellere gøre det godt.
"

Hvorfor? Det er et privat firma der forsøger at tjene så mange penge som muligt.