Læsetid: 5 min.

Iran kan kun overkomme sin vandmangel ved at opgive regimets ideologi

Iran lider af tørke og vandmangel som den måske alvorligste af en lang række udfordringer mod præstestyret. Miljøeksperten Kaveh Madani blev hentet hjem fra London for at tackle problemerne, men da han fortalte regimet, at en stor del af problemerne var selvforskyldte – og uoprettelige – blev han jaget ud af landet igen, anklaget for spionage
Den iranske flod Zayandeh Rud i Isfahan løber tør, inden den når byen. Perioden mellem september og december 2017 var den tørreste i Iran i over 60 år, og 40 procent af landet gennemgår i øjeblikket en ’alvorlig’ tørke.

Den iranske flod Zayandeh Rud i Isfahan løber tør, inden den når byen. Perioden mellem september og december 2017 var den tørreste i Iran i over 60 år, og 40 procent af landet gennemgår i øjeblikket en ’alvorlig’ tørke.

ATTA KENARE

17. juli 2018

Siden Donald Trump trak USA ud af atomaftalen i maj, er kriserne haglet ned over regimet i Teheran.

I et nyligt besøg i Wien forsøgte præsident Hassan Rouhani forgæves at få Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland til at presse hårdere på for at få deres store virksomheder til at blive i Iran, når de amerikanske sanktioner træder i kraft i august.

I Syrien blev endnu en iransk base bombet af israelerne, denne gang T4-basen i Homs, hvor angiveligt 14 sikkerhedsfolk blev dræbt, herunder syv iranere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Jørn Andersen
 • Torben K L Jensen
 • Ib Christensen
 • David Zennaro
 • Helle Christiansen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Peter Beck-Lauritzen
Erik Karlsen, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Ib Christensen, David Zennaro, Helle Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Egentlig ret tankevækkende hvordan "præstestyre" og lignende religiøse mennesker aldrig evner at overveje om deres gud kunne finde på at straffe dem selv. :)

Husker stadig Sørine Gotfredsen forsvare LLR med at "det er ikke forkert hvad LLR gør, men forkert at afsløre hvad han gør". :)

Kenneth Jacobsen

Nåeh, Ib - jeg skal ikke kloge mig på præstestyret i Iran, men ser man på vores egen kulturkreds, er der massevis af eksempler på just det fænomen, du efterlyser. I ældre tid med en næsten morbid hang til at se alverdens ulykker som Guds straf over menneskenes syndigheder. Jeg læser for øjeblikket Dick Harrisons bog om Trediveårskrigen - her kan jeg love for at folk ingen anden forklaring havde. Naturligvis med en slet ikke ringe inspiration fra GT. Mit ringe gæt er at den tankegang næppe ligger iranerne så fjern. Men så er der jo den politiske dimension...

Ib Christensen

@Kenneth Jacobsen
Det jeg mener er at præsterne mener ikke det er dem der mødes med guds straf, men at det er deres menighed der straffes.

Torben K L Jensen

I over hundrede år har olie og gas været udløseren af krige - i det 21. århundrede bliver det vand både fra de tusindårige flodsystemer og så de enorme mængder af fossilt vand der gemmer sig under sandet i ørkenen.

David Joelsen, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Problemet i Iran er mangel af politiske og økonomiske reformer. Det kan Iran ikke gøre, deres system er bygget på uforanderlighed. Der er ikke vand mangel endnu. Den ekspert, der blev hentet fra London, sagde det også. Den Islamiske Republik i Iran har ikke fortilfælde og Iran er det eneste, der har det lukket system. Der skal være Ayatollaher i Iran.

Touhami Bennour

Der mangler noget i den sætning. overfor. Olie og gas har ingen sjæl og kan ikke udløse krig. Man behøver ikke at være cand. mærk for at vide der var Vesten der førte krig i verden for olie og gas.

.

Kim Houmøller

Dysfunktionelle regimer har naturligvis alvorlige konsekvenser for befolkningen. Nu er det vand de mangler. Men måske skulle de begynde at skifte deres gud ud med en mere pragmatisk person.

Forhåbentlig bliver vi i vesten helt uafhængig af mellemøstlig olie, og så kan vi jo se hvad præstestyret vil gøre ved det!

Touhami Bennour

Så vidt jeg ved køber Danmark ingen olie udefra, danmark er selv eksportør af olie. Hvad angår de andre vestlige lande, det er ikke noget problem; de vil købe til de sidste dråbe af olie. Og kommer energi krise når olie felter er tømt. En verden energi krise bliver det.