Læsetid: 3 min.

Israel på vej til at lovfæste adskillelsespolitik. Apartheidlignende, lyder det fra den israelske opposition

I denne måned ventes det israelske parlament at stemme ja til en ny lov, der vil gøre det muligt at skabe rene jødiske boligkvarterer – kritikere hævder, at loven vil medføre Israels undergang som demokrati
Israels premierminister Benjamin Netanjahu

Israels premierminister Benjamin Netanjahu

Ronen Zvulun

17. juli 2018

JERUSALEM – Israel er i politisk oprør over en kontroversiel kommende lov, som kan bane vej for segregerede enklaver forbeholdt jødiske beboere.

Lovforslaget, som kritikere har fordømt som ensbetydende med Israels »undergang som demokratisk stat«, ventes vedtaget senere på måneden.

Den har været længe undervejs – ja, israelske politikere har i over fem år skændtes om de enkelte bestemmelser i en lov, der vil få en forfatningslignende status (Israel har ikke en nedskreven forfatning, red.).

Lovforslaget, som Israels regeringsparti, Likud, står bag, vil gøre det muligt for den israelske stat at »bemyndige et lokalsamfund, der består af mennesker af samme tro og nationalitet for at opretholde dette lokalsamfunds eksklusive særpræg«.

I sin aktuelle formulering vil den nye lov også åbne op for, at jødisk religiøs lov vil kunne implementeres i visse sammenhænge og annullere arabisk som et af Israels officielle sprog.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Breuer
 • Viggo Okholm
 • Espen Bøgh
 • David Zennaro
 • Lise Lotte Rahbek
 • Eva Schwanenflügel
 • Peter Beck-Lauritzen
David Breuer, Viggo Okholm, Espen Bøgh, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Almen praksis bliver lovliggjort - er det ikke set før ?
Jow,da - i Sydafrika. Jamen dengang var det da ikke et demokrati - vel ?
Nemlig.

Karen Grue, Verner Nielsen, David Breuer, Anne Eriksen, Jørgen Nielsen, Espen Bøgh, Søren Bro, Bo Carlsen, Peter Hansen, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Bettina Jensen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth From og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Engang havde vi et "herrefolk", som også separerede og sorterede i folk af anden herkomst og overbevisning. I Israel har vi et "udvalgt folk", men ellers er der det vel det samme. Ja, i Sydafrika havde de apartheid, så nu skal Israel vel bare behandles ligeså.
Intet nyt under solen og ingen læring af historien. Trist og træls for ikke jøder.

Karen Grue, Verner Nielsen, David Breuer, Anne Eriksen, Jørgen Nielsen, Søren Bro, Bo Carlsen, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

”Separate but equal”? Det var vist ca. sådan, Jim Crow lovene i USA i teorien virkede...

Karen Grue, Jørgen Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Der er, hvis man skulle have overset det, rigtigt mange jøder som protesterer mod udviklingen i Israel - herunder de zionistiske kræfters dominans. Så udviklingen er ikke blot trist for ikke-jøder, herunder vel særligt palæstinensere, syrere og andre, men i særdeleshed også for jøder i al almindelighed og den jødiske historie og religion, som (til stadighed) misbruges i et perverst magtspli.

Karen Grue, Erik Karlsen, Verner Nielsen, David Breuer, Christel Gruner-Olesen, Anne Eriksen, Jens J. Pedersen, Arne Albatros Olsen, Jørgen Nielsen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, David Zennaro, Troels Ken Pedersen, Carsten Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Er der nogen, der formaster sig til at kalde Israel et demokrati?

Karen Grue, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen, Jørgen Nielsen, Peter Hansen, Espen Bøgh, Bo Carlsen, Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Wassmann og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Dette vil sikkert glæde DF som så kan følge op med yderligere tiltag i ghettoplan 2.

Karen Grue, Verner Nielsen, Jørgen Nielsen, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Søren Bro og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Det er snart en del år siden tidligere præsident i USA til fleres forargelse tørt konstaterede, at Israel praktiserede, hvad der kun kunne kaldes apartheid.
Den ekstreme regering i Israel er blot fortsat ad den ve,j og med dette initiativ burde fleres øjne åbnes for det forfærdelige regime der.
Men kombinationen af zionistisk indflydelse og vore befolkningers hjernevask kan igen ende med, at der ikke kommer de restriktioner mod Israel, som for længst burde have kommet.
Jeg har ikke store forventninger, når bare kritik af deres adfærd stadig både kan blive bortcensureret og kaldt antisemitisme/jødehad.

Karen Grue, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Arne Albatros Olsen, Jørgen Nielsen, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Espen Bøgh, Søren Bro, Bo Carlsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

(ups, glemte hans navn. Det er selvfølgelig landets sidste hæderlige præsident, Jimmy Carter)

Karen Grue, Erik Karlsen, Verner Nielsen, Espen Bøgh og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Det er hele essensen af den israelske stat, den har været dødsdømt fra starten, når man udelukker en stor del af områdets beboer, nemlig palæstinenserne, og kun ønsker en såkaldt jødisk stat baseret på en bestemt religion.

Nej, hvis Israel vil overleve, så må de indrage hele befolkningen i området (inkl. de besatte områder), og lave en demokratisk sekulær stat med religionsfrihed i praksis, og ikke kun på papiret.

En to statsløsning var også dødfødt fra starten, den har aldrig været økonomisk realistisk, men en en-stats-løsning efter alm. demokratiske principper og lige borgerettigheder kunne fungere, men det kræver, at de nuværende jødiske fanatikere åbner op, og lukker alle ind, og ikke som nu, vil legimitere den allerede eksisterende apartheid.

Verner Nielsen, David Zennaro, Jørgen Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

I Danmark gør faktisk det modsatte af Likud!

Likud vil gøre det muligt for den israelske stat at »bemyndige et lokalsamfund, der består af mennesker af samme tro og nationalitet til at opretholde dette lokalsamfunds eksklusive særpræg«.

Vi gøre det muligt for den danske stat at bemyndige et lokalsamfund, der består af mennesker af samme tro og nationalitet til at NEDBRYDE dette lokalsamfunds eksklusive særpræg.

Jeg er sikker på at Likud snart følger trop i israelske "Ghettoer".

Bettina Jensen

Ifølge en del er Jimmy Carter den seneste, relativt hæderlige præsident, som USA har haft (andre peger på John F. Kennedy) - og det er værd at bemærke at Carter (som stemte på Sanders ved Demokraternes nomineringsvalg forud for Hillarious vs Dump) har kritiseret massemediernes kontinuerlige forfølgelse af Trump, herunder særligt de mange diagnoser, som opinionsdannere, medieproducenter og folk i al almindelighed, uden nærmere kendskab til Trump's person eller faglige forudsætning for diagnostik, kyler efter the Duck (afledt af Donald).

Nike Forsander Lorentsen

Irland begynder nu med en ny lov vedtaget i sit parlament, at boycotte alle varer fra af Israel ockuperet land, de s.kl. settlements. Stærkt!

Karen Grue, Verner Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

@Nike Forsander Lorentsen

Spørgsmålet er hvem det rammer? Burde bi ikke nærmere boycotte vare generelt fra Israel, det virkede i Sydafrika.

Bo Carlsen, Jan August og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal alle varer fra Israel boycottes. Det er ikke muligt at skelne i praksis.
Jeg har læst et sted, at medicinalfirmaet Teva er israelsk. Igen og igen er deres produkter lige de ører billigere, der gør, at apoteket langer dem over disken - med mindre man, som jeg, siger fra.
Købte for nylig nogle lækre dadler fra Urtekram. Modsat hvad jeg troede (tror) er et krav, stod der ikke noget oprindelsesland. Så er det jo svært som forbruger. Dadlerne kunne jo godt være fra både Israel og besatte områder.
Jeg tror også en kulturel boycot er nødvendig - inkl medvirken i melodi grand prix og europæiske fodboldturneringer.