Baggrund
Læsetid: 5 min.

Italien er klar til at stille sig på Putin og Trumps side

Italien har set sig varm på præsident Putin i en sådan grad, at det skaber bekymring i Europa. Mens landets nye regering er stærkt skeptisk over for både EU og NATO, så har den som mål at sløjfe sanktionerne mod Rusland og ønsker – ligesom USA’s Trump – at Putin inviteres tilbage i det gode selskab
Den højrenationale Matteo Salvini siger, at han beundrer Putin, fordi den russiske leder »forsvarer sit lands værdier og grænser«.

Den højrenationale Matteo Salvini siger, at han beundrer Putin, fordi den russiske leder »forsvarer sit lands værdier og grænser«.

Francesco Fotia

Udland
19. juli 2018

FRIULI – Hverken Donald Trump eller Vladimir Putin, de to præsidentkolleger fra USA og Rusland, høster for tiden meget sympati, forståelse eller støtte rundt om i Europas regeringskontorer.

I Italien er det dog markant anderledes. I den nye italienske regering stimler Kreml-sympatisører og Trump-beundrere sammen og er klar med overstrømmende ros til de to statsledere, der mødtes i Helsinki mandag.

Specielt Matteo Salvini, lederen af det højrenationale regeringsparti Lega, som hurtigt er blevet regeringens mest profilerede politiker på grund af sin hårde kritik af både EU og flygtninge, er klar til at lovprise de to.

»Italien har brug for et dusin mænd som ham,« sagde Salvini tidligere på måneden om Putin, »som handler til fordel for sine borgere.«

Salvini beundrer Putin, siger han selv, da han »forsvarer sit lands værdier og grænser«.

Mens Trump verbalt angriber USA’s traditionelle allierede, men samtidig behandler Putin med fløjlshandsker, frygter man flere steder, at Trump er ved at sprænge den vestlige militæralliance NATO indefra, og at Putin har som mål at drive en kile ned mellem USA og Europa og samtidig arbejder for at splitte EU.

Matteo Salvini har dog denne uge beskrevet mødet i Helsinki mellem Trump og Putin som en »vidunderlig begyndelse«, og han lader ikke til at begræde en underminering af de traditionelle alliancer – i steder har han tidligere hyldet det, han kalder en gryende, ny »international alliance«, hvis kernemedlemmer han begejstret har annonceret med ordene:

»Længe leve Trump, længe leve Putin, længe leve Le Pen og længe leve Lega.«

Putin jubler

Som den italienske avis La Repubblica skrev i en leder, da regeringskoalitionen med Lega og protestpartiet Femstjernebevægelsen var ved at blive en realitet i slutningen af maj:

»EU er nervøst, mens Putin jubler.«

Og hvis det var tilfældet før regeringsdannelsen, så er sindstilstanden på begge sider blot blevet forstærket efterfølgende, hvor premierminister Giuseppe Conte officielt har meldt ud, at Italien vil have ophævet EU-sanktionerne mod Rusland, der blev indført efter den russiske annektering af Krimhalvøen og det russiske engagement i den militære konflikt i Østukraine, samt at den nye regering – ligesom Trump – vil invitere Putins Rusland tilbage i det gode selskab i G7.

Det er et direkte brud med den linje, som EU og NATO har lagt.

Og de åbne udtryk for beundring af Putin – og desuden en udtrykt støtte til Ruslands militære fremfærd i Syrien – kombineret med, at man i Italien nu har Europas mest EU-skeptiske og NATO-lunkne regering, har været med til at nære spekulationer om, i hvor stor grad Roms udenrigspolitik vil orientere sig mere østpå mod Moskva, og hvor trofast landet i det hele taget er over for de traditionelle vestlige partnere.

Sanktioner koster

Beppe Grillo, komikeren og grundlæggeren af Femstjernebevægelsen, der ligesom Trump nu er kommet til magten på ryggen af utilfredshed med det etablerede politiske system og som protest mod »eliten«, var tidligere en stærk kritiker af Kremls brud på menneskerettighederne, men partiet har de sidste par år skiftet kurs.

»Han er bestemt en person, som har klare ideer,« sagde Grillo fornylig om Putin i et interview med Newsweek.

»Jeg frygter overhovedet ikke Putin. Rusland ønsker handel og ikke krig. Modstanden mod Putin og sanktionerne har kostet os milliarder.«

Der er bitterhed i Rom over, at sanktionerne mod Rusland også har gjort ondt på Italien, der er den næststørste EU-eksportør til Rusland. Det er én grund til, at man vil ophæve sanktionerne.

Det er samtidig en udbredt holdning i Italien, at der er brug for en mere imødekommende europæisk linje over for Rusland for at undgå konflikt.

Femstjernebevægelsen beskriver Rusland som en strategisk partner, der uretfærdigt straffes, mens partiet er langt mere kritisk over for NATO, der anklages for at være »aggressivt«.

Fremtrædende medlemmer af partiet siger, at det er åbenlyst, at konflikten i Ukraine er en konsekvens af EU’s og USA’s indblanding i russiske affærer.

Enig med Trump

I sin første tale til parlamentet som premierminister lagde Giuseppe Conte op til et opgør med sanktionerne.

»Vi vil være fortalere for en åbning mod Rusland, som har konsolideret sin internationale rolle de sidste år i forskellige geopolitiske kriser,« sagde han.

Og forud for et G7-møde i juni skrev Conte på Twitter:

»Jeg er enig med Donald Trump: Rusland bør vende tilbage til G8.«

Rusland blev smidt ud af den eksklusive klub af industrinationer efter Krim-annekteringen, men Trump har givet udtryk for, at landet igen bør få en plads ved bordet.

Med sine udmeldinger lader Conte til at være i gang med at slå revner i en fælleseuropæisk front mod Rusland.

I en kommentar til den italienske regerings opfordring til et opgør med sanktionerne mod Rusland sagde NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, at »Rusland skal ændre adfærd«, før man kan løfte sanktionerne, der netop har som mål »at sende et klart signal om, at det, som Rusland har gjort i Ukraine, bør have konsekvenser«.

Det samme budskab lyder fra EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, som siger, at »vi er nødt til at gøre modstand mod den aggressive tilgang og de aggressive handlinger fra Ruslands side«.

De ruslandsvenlige udmeldinger fra den nye regering i Rom har dog endnu ikke ført til konkret handling. På trods af sin erklærede modstand, så stemte italienerne i sidste måned på linje med de andre EU-nationer for en fortsættelse af sanktionerne mod Rusland i yderligere et halvt år.

Alligevel lader Putin til at se udviklingen i Italien positivt. Hans parti har underskrevet samarbejdsaftaler med bl.a. højrenationale partier i Østrig, Tyskland, Frankrig, Ungarn og også med Matteo Salvinis Lega i Italien.

I en lang række lande – fra USA til Europa – har der været stærke advarsler om, at Rusland har forsøgt at påvirke en lang række demokratiske valg for at sikre sig et udfald fordelagtigt for Moskva.

Men det var slet ikke nødvendigt i Italiens tilfælde, sagde Putin selv forud for parlamentsvalget i Italien tilbage i marts:

»Det ville ikke give nogen mening, da vi ved, at lige meget hvilke kræfter som kommer til magten i Italien, så har de en national politisk konsensus om udviklingen af relationerne med Rusland.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Lad os håbe, at Tyskland forstår skriften på væggen og eftergiver Italien og Grækenland det meste af deres gæld. Det er jo det, der er galt: landene føler sig med rette svigtet, og den liberalistiske kurs er alle med en smule fornuft i behold stærkt imod.

Ole Arne Sejersen

Italiens regering stræber forbilledligt efter at gennemføre den politik vælgerne stemte koalitionen ind på.
Regeringens holdning til Trumps USA og Putins Rusland opfylder følgelig vælgernes forventninger.
For en gangs skyld oplever vi et demokrati både i tanke og gerning.

Hans Aagaard, Michael Friis, Anders Graae og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Men er det Putin og Trump, som skal frelse os fra liberalismen?

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Nej, de nøjes med at lave rav i den!...

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Også kaldet disruption.

Hverken LEGA eller 5-stjerne bevægelsen lagde under valgkampen skjul på, at de ville have lempet sanktionerne mod Rusland, bl.a. fordi de har kostet ca. 200.000 arbejdsløse i Italien. Hertil kommer usikkerheden om leverancerne af gas og olie, der dækker ca. 20 pct. af Italiens forbrug.
LEGA - og i en vis udstrækning også M5S - har en del fællestræk med de andre europæiske højrebevægelser: modstand mod EU, mod "de fremmede", de ser Putin som forsvarer for den kristne tro, og et kraftigt rødbrunt islæt aka socialfascisme. Så LEGA er såmænd ikke så forskellig fra DF m.fl.

Hverken LEGA eller 5-stjerne bevægelsen lagde under valgkampen skjul på, at de ville have lempet sanktionerne mod Rusland, bl.a. fordi de har kostet ca. 200.000 arbejdsløse i Italien. Hertil kommer usikkerheden om leverancerne af gas og olie, der dækker ca. 20 pct. af Italiens forbrug.
LEGA - og i en vis udstrækning også M5S - har en del fællestræk med de andre europæiske højrebevægelser: modstand mod EU, mod "de fremmede", de ser Putin som forsvarer for den kristne tro, og et kraftigt rødbrunt islæt aka socialfascisme. Så LEGA er såmænd ikke så forskellig fra DF m.fl.