Nyhed
Læsetid: 3 min.

John Bolton bakker op om Trumps trussel: »Iran vil betale en høj pris«

USA’s nationale sikkerhedsrådgiver bekræfter mulige krigeriske intentioner over for Iran, mens Trumps tone kritiseres i Europa
Udland
25. juli 2018

Donald Trump har en plan: Iran kan komme til at betale en pris, som få lande har betalt lige så høj.

Det fastslår USA’s magtfulde nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, og lægger dermed vægt bag den amerikanske præsidents advarsel til Teheran, som Trump tilkendegav fra sin Twitter-konto en sen nattetime søndag.

Boltons bekræftelse skal øjensynligt demonstrere, at Trumps uventede krigeriske ord ikke var nogen tilfældig impuls eller  tom trussel, men et velovervejet skridt fra den amerikanske administration for at skrue op for det psykologiske og politiske pres på Iran.

Iran afviser dog den amerikanske præsidents trusler som psykologisk krigsførelse, der mest er beregnet på at appellere til republikanske kernevælgere inden midtvejsvalgene i november.

Men Bolton, en berygtet høg i USA’s politik over for Iran, siger til journalister i Washington:

»Jeg har ført flere samtaler med præsidenten i de seneste dage, og præsident Trump har fortalt mig, at hvis Iran gør noget som helst til den negative side, vil de komme til at betale en pris, som få lande nogensinde har betalt mage til.«

Løvens hale

Den fjendtlige retorik mellem Washington og Teheran eskalerede, efter at Irans præsident, Hassan Rouhani, i sidste uge advarede USA imod at »lege med løvens hale«.

Sent søndag skrev Trump en Twitter-besked med lutter versaler, hvor han advarer Rouhani om »ALDRIG FØR SETE KONSEKVENSER«.

Hans udfald sendte den iranske nationale valuta, rialen, ud i frit fald, da markederne åbnede mandag, hvilket yderligere forværrede den inflation, der jævnligt udløser protester i Teherans store basar.

Rialen, der hastigt er faldet i kurs over for dollaren, efter at Trump i maj trak USA ud af den atomaftale, hans forgænger, Barack Obama, indgik med Iran, ramte mandag et nyt lavpunkt: På det sorte marked kunne én dollar købe 92.000 rialer, samtidig med at mange vekselkontorer indstillede deres arbejde.

Genmæle i versaler

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, reagerede på Twitter med et genmæle, som efterligner Trumps besked i versaler, og advarede den amerikanske præsident:

»VÆR FORSIGTIG!«

Trumps aggressive tone blev også kritiseret i Europa, som i forvejen har taget afstand fra den amerikanske beslutning om at trække USA ud af den aftale om inspiceret afvikling af Irans atomvåbenprogram, som møjsommeligt blev indgået i 2015 mellem de permanente medlemmer af FN’s sikkerhedsråd og Iran til gengæld for ophævelse af de internationale sanktioner imod Iran.

De europæiske ledere siger, at der ikke er tegn på, at Iran overtræder aftalen, og at de nu kæmper for at finde holdbare måder at beskytte de virksomheder, der har genoptaget handel med Iran, imod den truende effekt af amerikanske sekundære sanktioner. De første banksanktioner skal træde i kraft om tre uger.

Nogle europæiske diplomater vurderer, at Trump med sine verbale angreb kun skader chancerne for demokratiske reformer i Iran og svækker håbet om at overtale Iran til at ændre sin adfærd i lande som Syrien, Yemen og Irak.

Qatars emir, Tamim bin Hamad Al Thani, der mandag mødtes med den britiske premierminister May i Downing Street, advarer i en kommentar om, at skærpede amerikanske sanktioner kan provokere Iran til at lukke Hormuz-strædet – og dermed afskære Vesten fra adgang til olieforsyning fra Mellemøsten via skibe.

Fare for skibsblokade

I sin tale søndag, der udløste Trumps krigeriske sene natte-tweet, antydede Rouhani da også en sådan trussel: »Mr Trump! Vi er de ærlige mænd, der gennem hele historien har garanteret sikkerheden for nationernes vandveje. Leg ikke med løvens hale – det vil føre til fortrydelse.«

Irans statslige nyhedsbureau, IRNA, præciserede dog, at Rouhanis budskab blot var en gentagelse af, hvad udenrigsminister Zarif har sagt tidligere: »Tru aldrig en iraner.«

Den øverstkommanderende for ​Basij, Irans frivillige paramilitære militsenheder (der er en del af den magtfulde revolutionsgarde, red.), Gholamhossein Gharibpour, afviser også kategorisk den amerikanske præsidents retorik: »Hvad Trump siger til Iran, er blot psykologisk krigsførelse. Han ville ikke turde begå den fejl, det er at gribe til handling mod Iran,« siger han.

Ifølge det halvoffentlige ISNA-nyhedsbureau siger han: »Vi vil ikke opgive vores revolutionære værdier og overbevisninger, og vi vil modstå imperialister og tyranner, og de få, der er faldet for denne vanvittige præsidents psykologiske krigsførelse, skal vide, at han ønsker at ødelægge os alle. Men vores folk og vores væbnede styrker ved at byde fjenden trods og vil ikke vige.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bolton har i mange år lidt af en næsten sexuel længsel efter krigen, helst atom og helst langt fra USA mainland, gerne NK eller Iran, men det betyder mindre.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Jensen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Tue Romanow og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar