Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 28: Nye rapporter bekræfter, at kampen for at redde vores civilisation er et kapløb med tiden

Samtidig skruer Pave Frans op for klimaindsatsen: Vi skal handle nu, hvis vi skal undgå, at verden ender i kaos
Udland
14. juli 2018

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Paven kæmper for sagen

Pave Frans, den katolske kirkes øverste leder, var i sidste uge i Vatikanstaten vært for klimakonferencen ’Saving our Common Home and the Future of Life on Earth’.

»Der er en reel fare for, at vi ikke efterlader andet end ørken, murbrokker og kaos til de kommende generationer,« sagde pave Frans, der opfordrede alle regeringsledere til at respektere klimaaftalen fra Paris for at »undgå klimakrisens værste konsekvenser«.

Det er langt fra første gang, at paven sætter fokus på klimaet og de menneskeskabte klimaforandringer. Tilbage i august 2015 – få måneder forud for klimatopmødet COP21 i Paris – udsendte pave Frans et såkaldt hyrdebrev, hvor han opfordrede katolikker og alle andre til at bidrage til kampen imod klimaforandringer.

Og i sidste måned opfordrede paven olieindustrien til at tænke grønt og omstille til rene energikilder i stedet for »at blive ved at lede efter nye reserver af fossile brændsler, når Parisaftalen klart opfordrer til at lade de fossile brændsler blive i undergrunden«.

Kina slår ned på miljøsvin

I Kina er hundredvis af embedsmænd blevet fængslet for ikke at gribe ind over for en række miljø- og klimaskandaler, der blev afsløret sidste år. Det oplyser det kinesiske miljøministerium ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Fængslingerne er seneste skridt i den kinesiske leder Xi Jinpings erklærede »krig imod forurening«, som han indledte i 2013 og senest strammede i 2016, hvor der netop blev lagt vægt på mere kontrol og højere straffe.

De kinesiske myndigheder har dog svigtet fælt i forhold til den netop afslørede skandale om udledning af den forbudte CFC-11-gas, der ødelægger klodens ozonlag.

CFC-gasser har efter Montreal-protokollens vedtagelse været forbudt siden 1989, og det var derfor en overraskelse, da forskere sidste år konstaterede, at koncentrationen af CFC-gasser i atmosfæren var stigende.

Forskerne sporede i første omgang kilden til udledning til »et sted i den sydøstasiatiske region«, men i denne uge publicerede klimaorganisationen Environmental Investigation Agency, EIA, en ny undersøgelse, der viser, at kilden til nye udslip af gassen CFC-11 kommer fra mindst 18 kinesiske fabrikker i 11 forskellige kinesiske provinser.

Medlemmerne af den såkaldte Open-ended Working Group of the Montreal Protocol mødes netop nu i Wien, hvor de kinesiske udslip givet vil være på dagsordenen.

Irland frasælger aktier i kul, olie og gas

Som det første land i verden har Irland torsdag besluttet at frasælge alle offentligt ejede aktiver i fossile brændsler.

Gerry Liston, der har været med til at forfatte lovforslaget, siger om beslutningen:

»Hvis alle verdens regeringer fortsætter med at finansiere den fossile brændselsindustri, vil de ikke samtidig kunne leve op til Parisaftalen. Derfor bør andre lande verden over følge Irlands eksempel og trække deres finansiering til de fossile brændsler.«

I kamp med tiden I

Ifølge et nyt studie publiceret i Nature Geoscience undervurderer klimamodellerne hastigheden på den aktuelle opvarmning, fordi modellerne ikke medregner en række såkaldte positive feedbackmekanismer. Det betyder, at der globalt skal skæres omkring 20 procent mere i de aktuelle udledninger, end beregningerne bag Parisaftalen kommer frem til, konkluderer studiet.

Feedbackmekanismer er selvforstærkende processer i naturen. Og det, som mange klimamodeller ikke tager højde for, er udslip af den kraftige drivhusgas metan fra vådområder og tøende permafrost.

I kamp med tiden II

Et andet nyt studie, ligeledes publiceret i Nature Geoscience, peger også på, at mange klimamodeller sandsynligvis undervurderer konsekvenserne af et varmere klima.

Forskerne bag studiet har undersøgt, hvordan tidligere perioder med varmere klima har påvirket kloden, og de konkluderer, at en temperaturstigning på mellem en og to grader over ’preindustrielt’ niveau – som er målet med Parisaftalen, og hvor vi stort set allerede er i dag – vil give havstigninger på omkring seks meter, hvilket er langt over det, klimamodellerne i dag forudser for udgangen af dette århundrede. Det skriver The Guardian.

»To grader kan virke som ingenting, når man ser tallet på papir, men konsekvenserne er ret voldsomme, og økosystemerne vil forandres dramatisk,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, Katrin Meissner fra New South Wales Universitetets Climate Change Research Centre, til The Guardian.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Thomsen