Læsetid: 5 min.

Kina forsøger at splitte EU og underminere europæiske værdier

Kina anklages for markant at have øget sin indsats for at påvirke europæiske nationer politisk i et forsøg på at splitte EU og underminere de europæiske værdier. Der er stadig flere tegn på, at EU-nationer er klar til at tækkes Kina politisk til gengæld for investeringer
Da Milos Zeman blev præsident for Tjekkiet i 2013, skiftede han kurs over for Kina og begyndte at styrke forbindelserne til Xi Jinpings styre. Her ses de to statsledere i Beijing i 2014.

Da Milos Zeman blev præsident for Tjekkiet i 2013, skiftede han kurs over for Kina og begyndte at styrke forbindelserne til Xi Jinpings styre. Her ses de to statsledere i Beijing i 2014.

Wang Zhao

26. juli 2018

Tilbage i midten af 1990’erne lod Tjekkiets nuværende præsident, Milos Zeman, bestemt ikke til at være begejstret for Kina. Dem, der var villige til at profitere på at knytte bånd til den asiatiske magt, sagde han hånligt, var »klar til at blive opereret, så de kunne blive skævøjer«.

Nu er hans indstilling tydeligvis en anden, og i en af de mest bemærkelsesværdige politiske kovendinger er Milos Zeman blandt de politikere i Europa, som er villig til at omfavne Kina tættest. For mange kritikere er Tjekkiet blevet et eksempel på, at kinesiske penge i stadig større grad former EU-politikeres holdninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Olaf Tehrani
Peter Beck-Lauritzen og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Jeg ved ikke, om vi skal le eller græde; men det var da til at forudse, at EU's konsensus beslutnigsproces nu og da ville medføre manglende handlekraft.

Men vi har det EU, som vi kan blive enige om - så hvis vi vil noget andet, så må vi jo se at blive enige om dette andet.

Inden vi i øvrigt fordømmer Tjekkiet, Ungarn og Grækenland, så skal vi lige huske på, at vi her i Kongeriget - anført af selveste Københavns Politi & PET - rask væk begik Grundlovsbrud i håb om, at vi kunne sikre os kinesiske ordrer og kapital.

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Anne Eriksen, Erik Karlsen, Bjørn Pedersen, Thomas Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Espen Bøgh, Olaf Tehrani, Per Torbensen, René Arestrup og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

Fint nok at være på vagt overfor mulige forsøg på politisk indflydelse via investeringer, men hvor er disse forsøg?
Jeg ser intet nævnt i artiklen!
Det er vel ikke "antikinesisk hysteri" - det her? ; - )

John Andersen, Trond Meiring, Trond Meiring, Trond Meiring, Bo Carlsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bernhard Drag

Kina splitter EU? Well, Kina er blot en af mange. Der er andre interessenter, der har arbejdet på det i mange år, herunder USA, Saudi Arabien, Rusland og for at det skal være løgn UK. Et samlet stærkt EU er simpelthen for stærk en trussel mod interessenterne.

John Andersen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, C Munk, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi optog østlandene flere tiår for tidligt.

John Andersen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, C Munk, Peter Beck-Lauritzen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Der er et skisma mellem virksomheder og stater. Virksomheder i EU har sendt arbejdet til Kina for at spare penge. Nu anvendes de sparede penge til investeringer i EU. Når man sælger en virksomhed, så er det som at tisse i bukserne. Det varmer, men kun meget kort.

Karsten Lundsby, Trond Meiring, Trond Meiring, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hold da helt kæft en gang pis, - da globaliseringen stor liberalismens og amerikanernes navn var der sgu da intet galt med den, men nu da kineserne benytter den så er det pludselig helt forfærdeligt!

Den kinesiske rigdom og udvikling skyldtes de amerikanske dollar milliardærer, som så store økonomiske muligheder i Kina for store lette og korte mia. fortjenester, så udnyttede de dem omgående, - at det så samtidig bragte rigdom og udvikling samtidig til Kina, og som nu er ved at give den økonomiske depeche i hånden på Kina, som verdens største økonomi, så er det sgu da gået helt galt.

Rigtigt - Kina kunne ikke ligesom Baron von Münchhausen der med og på sin hest var havnet i den dybeste mudderpøl, som hesten ikke kunne komme op fra, - men så trak den kære baron sig selv og sin hest op ved at hive sig selv i håret og ind på tør grund.

Hyldesten skal derfor gå til den amerikanske liberalisme og den mange milliardærer, som bringer store økonomiske fortjenester hjem til Amerika - eller nok mest til sig selv i skattely, men det er åbenbart kun noget som en amerikanske liberalisme må dyrke her i verden!?

John Andersen, Karsten Aaen, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Tillad mig en ekstra bemærkning til udviklingen som ovenfor beskrevet, - universelt gælder nemlig i globaliserede økonomi - så påvirker det landenes politiske mål og hensigter fra milliardærerne til de politiske ledere overalt, - og ikke kun i Amerika efter deres liberale forståelsesrettigheder i verden..

Karsten Aaen, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Vær aldrig bange for paradigmeskifter - det man ser nu er et nødvendigt paradigmeskifte i verdenshandel og dermed den økonomiske politik - fra hardcore kapitalisme hvor profit har førsteprioritet til statskapitalisme eller mere præcist - socialistisk markedsøkonomi - der som 1. prioritet har at bringe mennesker ud af fattigdom,rimelige levevilkår og uddannelse så folk bliver i stand til håndtere det vigtigste og vanskeligste af alt - DEMOKRATI.

Trond Meiring, Trond Meiring, Trond Meiring, Trond Meiring og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

At kinesisk statskapitalisme skulle være en hjælpende hånd til europæisk demokrati - det er virkelig sort humor.

Karsten Lundsby, Gustav Nielsen, Torben Lindegaard, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Det er noget pladder at sammenligne Kinas opkøb med opkøb, som gjort af private firmaer. Sådan fungerer det ikke.

Mange - som i RIGTIGT mange - firmaer er på vej ud af Kina fordi den kinesiske stats ingen beskyttelse yder i sager om copyright og i det hele taget modarbejder udelandske firmaer. Det er ikke samme rammer, der er i Vesten.

Når investeringerne kommer fra Kina kan du bide spids på at den Kinesiske stat er inde over og godkende det samt bakker den Kinesiske stråmand op.

Hvis du er i tvivl om, hvordan Kina fungerer i udlandet er internettet et godt sted at finde ting - og prøv dog lige at informere jer selv - før i forsvarer en stat, som høster organer fra millioner mhb. på at bruge dem som reservedele til partitoppen.

https://edition.cnn.com/2016/06/23/asia/china-organ-harvesting/index.html

https://www.ft.com/content/409942a4-7f80-11e8-bc55-50daf11b720d

Og så skal man ikke glemme deres overlagte svinske metoder mod menneskerettighedsforkæmpere - som inkluderer tortur...

https://www.youtube.com/watch?v=OwdHyE8Xo3w

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-41564841

https://www.ecfr.eu/article/commentary_paying_the_china_price_the_costs_...

Men okay, hvis man er TOTALT ligeglad med menneskerettigheder, almindelig anstændighed, korruption, tortur, "hidden strings" - Så bevares - så støt da op om Kina. Men du skal fandme ikke kalde dig selv for et menneske - for du er et monster.

Karsten Aaen

I en artikel i JP Erhverv i dag (måske online?) kan man læse, at de kinesiske aktier falder og falder, dels på grund af Trumps handelssanktioner via toldtariffer på kinesiske varer solgt til USA. dels på grund af Kinas indenlandske gæld nu er på hele 250 procent af BNP - den indenlandske gæld er kommet i stand derved at en hel masse kommuner og regioner i Kina har lånt en hel masse penge til at bygge stort set alt for, også boliger, som ingen ser ud til at have råd til at bo i! Så hvor lange Kina har penge nok til at gøre det som er beskrevet her i den her artikel er vel et åbent spørgsmål...

Michael Martensen

Kina betragter sig selv for et herrefolk; i øvrigt på linie med mange andre lande. Tyskland. Mellemøsten. Tyrkiet. Name it. Det, der gør en forskel, er...: Kina har pengene.
Dem, der har pengene.. de bestemmer.
Det er egentligt så enkelt.

Kurt Loftkjær

Mens vi venter på retfærdighed!

Det ville være rimeligt, hvis journalisten i samme artikel fik inddraget den danske udenrigspolitik i Tibet/Kina problematikken. En politik som sløres af danske handelsintersser. Vi venter stadig på retfærdighed i Tibet-flagsagen, hvor de nederste i hirakiet har stået til ansvar for noget som synes meget mere alvorligt.

Trond Meiring, Karsten Aaen, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Christian De Thurah, 26. juli, 2018 - 17:05

Javist er det sort humor, men hvad så med EU's bestræbelser på at få det korrupte Ukraine med ind i EU's demokratiske institutioner, og ikke nok med de er korrupte lederen efter kuppet mod den valgte præsident er en del af selv mafiaen i Ukraine.

Det var sgu også sort humor de hætteklædte hooligan angreb parlamentet og udråbte sig selv som demokratiske, og bedre blev det ikke med Julia "bloddronningen" Timosjenko, der offentlig ville udrydde alle russisktalende i Østukraine med atombomber, - virkelig et symbol på den såkaldte orange revolution på Majdan pladsen i Kiev.

- Jo EU forstår sgu virkelig hvordan man vurderer "korrupte ledere og hooligans der helt udemokratisk begår statskup" som sande demokrater der passer ind i EU forsamling og EU's værdisæt for demokrati.

- Det er sgu virkelig sort humor!

Torben Lindegaard

@Espen Bøgh

Hvornår tror du, at Ukraine er parat til optagelse i EU ??
.... og hvornår er alle https://faktalink.dk/titelliste/tyrk samtidigt parate til at optage Ukraine ??

Tyrkiet ansøgte om fuldt medlemsskab i 1987 .... og hvor lange udsigter har dette medlemsskab mon?

Check selv: https://faktalink.dk/titelliste/tyrk

Det er Pie in the Sky - vi skal være heldige, hvis de 6 resterende Balkan-lande nogensinde bliver optaget i EU.

Torben Lindegaard

@Espen Bøgh

Hvornår tror du, at Ukraine er parat til optagelse i EU ??
.... og hvornår er alle eksisterende medlemslande samtidigt parate til at optage Ukraine ??

Tyrkiet ansøgte om fuldt medlemsskab i 1987 .... og hvor lange udsigter har dette medlemsskab mon?

Check selv: https://faktalink.dk/titelliste/tyrk

Det er Pie in the Sky -
vi skal være heldige, hvis de 6 resterende Balkan-lande nogensinde bliver optaget i EU.

Torben Lindegaard, 28. juli, 2018 - 02:18

Når det bliver populært at fløjte den falske melodi igen om sikkerhed(den politiske og militære inddæmning af Rusland, som Amerika ønsker via NATO), og som EU vil udfylde ligesom med de gl. Østeuropæiske lande tilbage i 2002-3 og som var figenbladet for 2 år senere at kalde dem alle for sunde europæiske demokratier, der også var egnede til optagelse i NATO.

Dengang gik EU jo NATO's (Amerikas) ærinde for den amerikanske kommunistpsykose tilbage fra McCarthy tiden i 1950erne, - hvilket var et medløberbedrag af EU's politikere.

I mellemtiden "donerer" EU mange penge til Ukraine - "lokkemad", som også er med til at finansiere indkapslingen af Tjernobyl atomkraftværket - som EU betaler for med skatteborgernes penge, men hvor mange penge der reelt går til korruptionen ved ingen!?

Tyrkiet kommer næppe med i mange år fremover, i hvert fald næppe så længe som Erdogan er enehersker(diktator/tyran) i Tyrkiet - og det til trods for de er medlem af NATO, - det sidste som datidens inddæmning af Rusland politisk og militært

Dertil kommer den religiøse drejning som Erdogan har sat kursen for i Tyrkiets udvikling hen imod en religiøs islamisk stat, og væk fra Kemal Atatürks retning imod en sekulær stat.

Vi ser netop retsvæsnet - tredelingen i en demokratiske stat afskaffet af Erdogan, til fordel for eneherskerens politiske dommere, og sidenhen vil vi sandsynligvis også se retningen anvendt i mere religiøst betonede domme fremover.

Erdogan har jo som vi har set det opildnet til "halshugning" af statsfjender fra statskuppet med ord rettet mod folkemasserne; "Hvis I kræver dødsdomme overfor statsfjenderne" - vil jeg underskrive dem.