Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kina ramt af ny vaccineskandale

Kinesernes nervøsitet over sikkerheden i sundhedssystemet får igen næring med ny skandale
Udland
28. juli 2018

Endnu en sundhedsskandale har ført til vrede og nervøsitet i Kina og yderligere undermineret tilliden til myndighederne og kinesiskproduceret medicin.

Det er nu kommet frem, at en kinesisk vaccineproducent har solgt 250.000 ineffektive vacciner til børn, og det er blot den seneste afsløring af store problemer i vaccineindustrien i Kina. Inden for de sidste år har der været en stribe skandaler, hvoraf nogle har ført til dødsfald blandt småbørn.

Der har været udbredt kritik af myndighedernes evne til at beskytte befolkningen, og tiltroen til staten lider fortsat under, at kommunistpartiet tidligere har forsøgt at holde sundhedskriser hemmelige for befolkningen.

Præsident Xi Jinping beskriver skandalen som »forfærdende«, og han lover en tilbundsgående undersøgelse. Den forsikring er dog et ekko af styrets reaktion på andre skandaler – bl.a. med giftige fødevarer og medicin – som ikke har forhindret lignende problemer i at opstå igen.

Denne gang var det imidlertid kontrol fra sundhedsmyndighedernes side, som afslørede vaccineskandalen, og 15 personer er nu anholdt for bedrageri. Der har ikke været meldinger om, at børn er blevet syge efter at have modtaget de falske vacciner.

Det er vaccineproducenten Chanchun Changsheng, som angiveligt har forfalsket vacciner mod hundegalskab, kighoste og difteri.

Kommunistpartiet har gjort et forsøg på at lægge låg på krisen for at undgå, at kritikken spreder sig. Ifølge University of Hong Kong var ordet »vaccine« et af de mest censurerede ord på internettet i starten af ugen.

Men nervøsiteten er alligevel nået ud på Kinas sociale medier.

»Alle er skræmte. Vaccinesagen vidner om store problemer med Kinas sikkerhedsregulering af mad og medicin,« skriver en borger ifølge Reuters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her