Analyse
Læsetid: 5 min.

Kinas kommunistparti jager sine kritikere i udlandet

Kinas klapjagt på dissidenter er nu global. Selv efter at kinesere er flygtet ud af landet, forsøger kommunistpartiet at undertrykke deres kritiske stemmer gennem pres og tvang. Også Europa og europæiske statsborgere rammes
Demonstranter i Hongkong holder skilte op med billeder af forsvundne personer, blandt andre Gui Minhai (i midten). Den kinesiskfødte, svenske statsborger Gui Minhai blev kidnappet fra sin ferielejlighed i Thailand i 2015. Efter at man ikke havde hørt fra ham i tre måneder, dukkede han pludselig op på kinesisk stats-tv og viste sig at være i det kinesiske politis varetægt.

Demonstranter i Hongkong holder skilte op med billeder af forsvundne personer, blandt andre Gui Minhai (i midten). Den kinesiskfødte, svenske statsborger Gui Minhai blev kidnappet fra sin ferielejlighed i Thailand i 2015. Efter at man ikke havde hørt fra ham i tre måneder, dukkede han pludselig op på kinesisk stats-tv og viste sig at være i det kinesiske politis varetægt.

Anthony Wallace

Udland
1. august 2018

FRIULI – I det italienske flygtningecenter er det ikke kun af udseende, at Wa Ouyang skiller sig ud fra sine omgivelser. Hendes tur hertil har også været usædvanlig.

Hun er omgivet af asylansøgere fra Mellemøsten og Afrika, der er flygtet til det nordøstlige hjørne af Italien gennem krig, ørkener og over Middelhavet i synkefærdige både. Selv tog den unge kineser et fly direkte fra Kina til Milano. Men ankomsten til Italien har givet hende den samme følelse, som den, der fylder mange af de andre flygtninge her.

»Da jeg kom hertil, følte jeg, at jeg endelig var kommet i sikkerhed,« siger Wa, der har opnået asyl. I Kina blev hun forfulgt af myndighederne, da hun var aktiv i en katolsk undergrundskirke i det sydøstlige Kina og havde kritiseret kommunistpartiets behandling af kristne.

»Mange af de andre i kirken var blevet arresteret, og da jeg en dag kom hjem til min familie, ventede politiet også på mig. Jeg forsvandt, inden de så mig, og jeg vendte aldrig tilbage.«

»Jeg håber, de ikke kan nå mig her i Italien,« siger hun om de kinesiske myndigheder.

Men det kan hun og mange andre kinesiske flygtninge rundt om i verden i stadig mindre grad vide sig sikre på. Kinas kommunistparti har længe jaget sine kritikere på hjemmebane. Men partiet er nu også gået på klapjagt for at lukke munden på kinesiske dissidenter og aktivister, der befinder sig i Europa eller andre steder uden for Kinas grænser. Kinesere er blevet bortført eller er forsøgt presset til stilhed gennem trusler mod dem selv eller deres familier hjemme i Kina.

Derfor tør Wa Ouyang heller ikke kontakte sine familiemedlemmer hjemme i Kina, af frygt for at det vil anspore politiet til at lægge pres på dem for at nå frem til hende.

»De aner ikke, hvor jeg er,« siger hun om sine forældre og søskende.

Pres på familie

Et af de højst profilerede kinesiske forsøg på at sprede censur til Europa fandt sted for to år siden, hvor journalist og kommentator Chang Pings tre søskende blev kidnappet af kinesisk politi hjemme i Kina.

Chang Ping, der var flygtet fra Kina til Tyskland, efter at han blev udsat for stadig større pres pga. sin regeringskritik, var af de kinesiske myndigheder tilsyneladende mistænkt for at være involveret i et anonymt brev, der opfordrede præsident Xi Jinping til at træde tilbage, og han var i Tyskland fortsat med at skrive kritiske artikler i vestlige medier.

»Flere familiemedlemmer i Kina er udsat for efterforskning, chikane og trusler,« sagde Chang Ping dengang.

Målet skulle være, at han »med det samme ophører med at publicere artikler, der kritiserer Kinas kommunistparti«.

Tidligere lod den kinesiske regering til at være ganske tilfreds med, at dissidenter forlod Kina, da man gik ud fra, at de kunne gøre mindre skade i udlandet. Men siden Xi Jinping kom til magten i 2012 og har slået hårdt ned på det kinesiske civilsamfund, forsøger det kinesiske styre også langt mere ihærdigt at præge og kontrollere kommunistpartiets image i udlandet. Kritikere, der egentlig troede, de var i sikkerhed i udlandet, føler sig nu truet af partiets lange fangarme.

Det har specielt været tilfældet i Kinas nærområder såsom Sydøstasien, hvor Beijing har opbygget stadig større politisk indflydelse, bl.a. gennem massive investeringer. Flere lande i regionen har under betydeligt pres fra Kina tvangsdeporteret dusinvis af kinesiske asylsøgere til Kina – igennem kritisable udleveringsaftaler og stik imod international lov.

Svensker kidnappet

Andre kinesiske dissidenter lader simpelthen til at være blevet kidnappet af kinesiske agenter for senere at dukke op i politiets varetægt hjemme i Kina.

I det mest spektakulære tilfælde blev Gui Minhai, en kinesiskfødt svensk statsborger, kidnappet fra sin ferielejlighed i Thailand i 2015. Gui ejede et forlag i Hongkong, der specialiserede sig i Kina-kritiske bøger, som angiveligt havde gjort det kinesiske styre rasende. Efter at han var forsvundet sporløst fra Thailand, og man ikke havde hørt fra ham i tre måneder, dukkede han pludselig op på kinesisk stats-tv og viste sig at være i det kinesiske politis varetægt.

På trods af Sveriges diplomatiske indsats holdes Gui Minhai fortsat fanget af det kinesiske sikkerhedsapparat.

Flere af Gui Minhais kollegaer fra forlaget i Hongkong har også været kidnappet af de kinesiske myndigheder, bl.a. en britisk statsborger.

En anden af kollegaerne, Lam Wing-kee fra Hongkong, fortalte senere på en pressekonference, at han var blevet kidnappet og i månedsvis holdt hemmeligt indespærret uden kommunikation med omverdenen, indtil han blev tvunget på kinesisk tv for at levere en falsk tilståelse.

»Det var blot et show,« fortalte Lam på pressemødet. »De gav mig et manuskript, som jeg skulle følge.«

Ifølge menneskerettighedsorganisationer udviser Kina i sin jagt på kritikere en chokerende foragt for international lov og ret. Kidnapningerne har tidligere ført til fordømmelse i FN’s Menneskerettighedsråd, bl.a. fra Danmark og andre europæiske lande, der har kritiseret, at »både kinesiske og udenlandske statsborgere pludselig og uden forklaring er forsvundet og tilsyneladende tvunget tilbage til Kina«.

Pres indskrænker frihed

Efter at Kina har gjort sin indflydelse gældende i Asien, er der stadig flere tegn på, at det kinesiske sikkerhedsapparat også opererer mere og mere på vestlig grund.

»De kinesiske myndigheder tog billeder af min søn, mens han var på vej i skole,« har Wen Yunchao, en velkendt kinesisk blogger og regeringskritiker, som med sin familie er flyttet fra Kina til New York, sagt til tv-stationen Al-Jazeera.

»De ønskede at sende mig en besked om, at de kunne skade mit barn når som helst og derved tvinge mig til at gøre det, som de ønskede.«

Samtidig har politiet i Kina tilbageholdt Wen Yunchaos forældre og lillebror i en længere periode for at lægge pres på ham.

En kinesisk-amerikansk journalist, Chen Xiaoping, der i USA er redaktør for det kinesisksprogede Mirror Media Group, som har bragt adskillige interview, som de kinesiske myndigheder har været stærkt utilfredse med, sagde tidligere i år, at hans kone, Li Huaiping, var blevet kidnappet og holdt tilbage af det kinesiske sikkerhedsapparat i flere måneder.

I en video, som blev offentliggjort i januar og tilsyneladende optaget, mens Li Huaiping var i de kinesiske myndigheders varetægt, kritiserede hun det, hun kaldte sin mands »oversøiske aktiviteter«, og hun opfordrede ham til ikke at rapportere nyhederne så »uansvarligt«.

I Italien indskrænker kommunistpartiets indflydelse også Wa Ouyangs frihedsrettigheder. For selv om hun er tusindvis af kilometer hjemmefra, skræmmer Kinas pres hende alligevel.

»Jeg ved, at der er ytringsfrihed her i Europa, men jeg er bange for at sige for mange kritiske ting. De kan stadig skade mig og min familie.«

Serie

Kina i Europa

Det stadig mere frembrusende og selvsikre Kina påvirker nu Europa mere end omvendt. I en artikelserie beskriver vi, hvordan Kina med sin store økonomiske muskel og voksende politiske vilje forsøger at købe sig til europæisk knowhow, udøver politisk indflydelse i EU, påvirker den europæiske opinion og underminerer de værdier, som Europa står for.

Seneste artikler

  • Kina forsøger at splitte EU og underminere europæiske værdier

    26. juli 2018
    Kina anklages for markant at have øget sin indsats for at påvirke europæiske nationer politisk i et forsøg på at splitte EU og underminere de europæiske værdier. Der er stadig flere tegn på, at EU-nationer er klar til at tækkes Kina politisk til gengæld for investeringer
  • Massive kinesiske opkøb i Europa får europæerne til at ryste

    24. juli 2018
    Kina er på en gevaldig indkøbstur i Europa. På sin vej river kineserne alt fra havne og robotfabrikker til dækproducenter og vindmølleparker ned i kurven. Den oprindelige europæiske begejstring for investeringerne er nu flere steder afløst af nervøsitet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Ja så. Man burde ikke være overrasket, men så alligevel, på individ niveau! Først indgår Grækenland aftaler med IMF for at få financiering, sælger Piræus havn til kineserne, og EU's kritik af Kina får ikke støtte fra Grækenland! Det er da holdningsløst af EU, useriøst og pinligt. Gad vide om Kina vil købe min gamle klaphat for min stemme?

Bjørn Pedersen

Stakkels KBH's politi... Det lyder som om de kommer på overarbejde i fremtiden.