Nyhed
Læsetid: 3 min.

Libyen siger nej til at huse EU-migrantcentre

Regeringen i Tripoli vil ikke huse de ulovlige migranter, som EU ikke vil tage imod, siger Libyens premierminister – det er et tilbageslag for den italienske regering, der havde håbet på en ’libysk løsning’
Udland
24. juli 2018

Libyens internationalt anerkendte regering afviser EU-planer om at etablere flygtninge- og asylbehandlingscentre i landet og understreger samtidig, at ikke nok så store finansielle incitamenter kan få det til at fravige beslutningen.

Det formelle og kategoriske libyske nej fra den libyske premierminister, Fayez al-Sarraj, er et tilbageslag for Italien, der ellers har søgt at pleje tætte bånd til ham og hans regering i Tripoli.

I juni foreslog Italien modtage- og identifikationscentre i Afrika som en udvej, der vil kunne bilægge striden mellem EU’s regeringer om den rette håndtering af migrantstrømmen over Middelhavet.

Italien har sagt, at det ikke længere vil åbne sine havne for modtagelse af migranter og endog vil kunne afvise dem, der reddes af EU’s SOPHIA-eftersøgnings- og redningsmission – en holdning, der har vakt vrede i andre EU-lande. Til den tyske avis Bild siger Sarraj:

»Vi er absolut imod et Europa, der officielt vil have os til at huse de ulovlige indvandrere, som EU ikke selv ønsker at tage imod.«

I samme interview afviser han beskyldninger om, at Libyens kystvagt skal have skudt imod hjælpearbejdere på skibe, der forsøgte at redde folk fra Middelhavet.

»Vi redder hundredvis af mennesker ud for Libyens kyst hver dag – vores skibe er konstant i aktion,« siger han.

Migranter i Libyen

  • Antallet af migranter i Libyens overfyldte interneringscentre er ifølge FN fordoblet over de seneste tre måneder til næsten 10.000. Hertil kommer yderligere tusinder tilbageholdt i lejre drevet af menneskesmuglere.
  • Det totale antal af migranter i Libyen er dog endnu højere. Ifølge Den Internationale Migrantorganisation, IOM, er det på 662.000 eller 40.000 mere end i 2017. Ti procent af dem er mindreårige, deraf halvdelen uledsagede.
  • Ifølge IOM er der over Middelhavet pr. 15. juli i år ankommet 18.106 migranter til Spanien og 17.827 til Italien. Det totale antal migranter, der i år er ankommet til Europa over havet, er 50.872, hvilket er under halvdelen af de 109.756, der ankom sidste år frem til midt i juli.
  • IOM vurderer, at 1.443 migranter er druknet i Middelhavet frem til 15. juli i år.

I praksis driver Libyen allerede midlertidige tilbageholdelseslejre, men ikke som EU-behandlingscentre for asylansøgere.

De europæiske udenrigsministre vedtog i sidste uge på et møde at gøre mere for at uddanne den libyske kystvagt ved at oprette EU-træningshold i Libyen.

Europa-Parlamentets præsident, Antonio Tajani, sagde efter en rejse til Niger – en tidligere hovedindfaldsvej på migrantruten ind i Libyen –  at EU er nødt til at investere langt flere midler i Sahel-regionen (område, der strækker sig på tværs af Afrika fra Atlanterhavet i vest til Det Røde Hav mod øst, red.) for at mindske incitamenterne til at forlade området. Han henviste til, at antallet af mennesker, der kom til Libyen fra Niger, var faldet brat:

»Frem til 2016 rejste 90 procent af de ureglementerede indvandrere gennem Niger til Libyen og Europa. På bare to år reducerede Niger migrationsstrømmene med 95 procent fra over 300.000 til omkring 10.000 i 2018.«

Han bebudede, at han vil arrangere en europæisk konference i Bruxelles i oktober for at støtte de demokratiske valg i Libyen, som efter planen skal finde sted til december. Libyen er fortsat delt mellem flere rivaliserende og stridende fraktioner, hvoraf de to største er den internationalt anerkendte nationale enhedsregering under Fayez al-Sarraj i Tripoli og krigsherre og feltmarskal Khalifa Belqasim Haftars parallelregering i Tobruk.

Samtidig skal Italien være vært for endnu en konference i Rom i september som opfølgning på en konference afholdt i maj under den franske præsident, Emmanuel Macron, der udmundede i tilsagn fra begge regeringer om at holde et nationalt valg i år.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her