Læsetid: 8 min.

Macri skulle være Argentinas frelser. Nu skranter økonomien igen

Det var med løfter om styr på finanserne, at den forretningskyndige Mauricio Macri for to et halvt år siden blev valgt ind som Argentinas præsident og redningsmand. Men nu har Macri været tvunget til at lade landet optage et nyt rekordlån hos den Internationale Valutafond, IMF, der af mange argentinere betragtes som hovedskurken bag deres lidelser, da landet kollapsede i 2001
Præsident Mauricio Macri har forhandlet sig frem til et lån på 50 milliarder dollar – det største i både IMF’s og Argentinas historie, svarende til næsten 10 procent af landets BNP

Præsident Mauricio Macri har forhandlet sig frem til et lån på 50 milliarder dollar – det største i både IMF’s og Argentinas historie, svarende til næsten 10 procent af landets BNP

Ritzau

9. juli 2018

Kan du huske, da Argentina gik statsbankerot? Det er snart 17 år siden. En tredjedel af argentinerne levede under fattigdomsgrænsen, hver femte var arbejdsløs, og folk begyndte at lave stormløb på bankerne for at få deres opsparinger ud i tide. Til sidst, i december 2001, nægtede den Internationale Valutafond IMF at udbetale en planlagt lånerate på 12 milliarder kroner for at tvinge regeringen til at gennemføre de økonomiske reformer, den havde lovet. 

For at undgå at løbe tør for penge forbød den daværende præsident Fernando De la Rúa argentinere at hæve mere end 250 dollars om ugen. I desperation begyndte folk at plyndre butikker, og 36 mennesker mistede livet i sammenstød med politiet. Ministrene faldt i hobetal, og i løbet af blot to uger havde Argentina fem forskellige præsidenter.

Nu er Argentina nok en gang tilbage med hatten i hånden hos IMF. Præsident Mauricio Macri har forhandlet sig frem til et lån på 50 milliarder dollar – det største i både IMF’s og Argentinas historie, svarende til næsten 10 procent af landets BNP.

Hvordan er det gået så galt – igen?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • David Zennaro
Torben K L Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Aaen

Kirchnerparret, som præsidenter, indførte bl.a. eksportforbud af dagligvarer, produceret i Brasilien, for netop at kunne brødføde befolkningen i Argentina. Macri har ophævet de her restriktioner, hvilket har betydet, at Argentina igen sælger sine madvarer til (alle) andre end argentinerne også...

Og hvorfor ville Macri sænke indkomst-skatten i Argentina! Fordi manden er dybt liberalistisk, måske endda ligefrem neoliberal! Og fordi han derved håbede - måske - at folk ville arbejde mere mm. når skatten på arbejde blev sænket; men hvis han har gjort det, altså sænket skatten, har folk jo så nok ikke arbejdet mere, vel. Så mangler der penge i statskassen, og så bliver han nødt til at gå til IMF og låne en hel masse penge; betalingen for dette er flere nedskæringer og mere pres på de fattigste i Argentina...