Massive kinesiske opkøb i Europa får europæerne til at ryste

Kina er på en gevaldig indkøbstur i Europa. På sin vej river kineserne alt fra havne og robotfabrikker til dækproducenter og vindmølleparker ned i kurven. Den oprindelige europæiske begejstring for investeringerne er nu flere steder afløst af nervøsitet
Kina opkøber infrastruktur over hele Europa.

Kina opkøber infrastruktur over hele Europa.

Sofie Holm Larsen

Udland
24. juli 2018

Da europæiske magter i 1800-tallet ville tvinge det lukkede kinesiske kejserige til at åbne sine havne for handel, skete det ved hjælp af magt og kanonbåde. I disse år går det i den modsatte retning. Nu er det kineserne, der indtager Europas havne. De er dog blot bevæbnet med kontanter og bydes da også velkommen uden større modstand.

På kort tid har kinesiske statsejede virksomheder med dybe lommer ihærdigt opkøbt hele og halve havne fra Grækenland til Italien og fra Spanien op til Holland og Belgien. Og det i så stort omfang, at de nu kontrollerer omkring en tiendedel af den samlede havnekapacitet i hele Europa.

Kronjuvelen er havnen i Piræus i Grækenland, som COSCO Shipping sikrede sig en kontrollerende ejerandel af for godt to milliarder kroner i 2016. Havnen bliver nu beskrevet som ’dragehovedet’ for den nye kinesiske silkevej ind i Europa, der gennem et netværk af skibsruter og jernbanelinjer kan pumpe kinesiskproducerede varer ud til de europæiske forbrugere.

Kinas opkøb af europæiske havne er det mest konkrete symbol på den kinesiske regerings planer om at styrke adgangen til Europa. Men de kinesiske virksomheder er ikke kun interesseret i havnene. Kinas indkøb af europæiske firmaer er eksploderet de sidste år.

Ifølge en optælling fra finanstjenesten Bloomberg er hundredvis af virksomheder i EU blevet hamstret, og inden for de seneste ti år har Kina spenderet mindst 2.000 milliarder kroner på investeringer og opkøb i Europa af alt fra robotfabrikanter og vindmølleparker til bilmærker og dækproducenter. Fra elnet og telefonnet til lufthavne og havne. Der er oven i købet et dusin professionelle europæiske fodboldklubber, der nu har kinesiske ejere eller medejere.

I 2010 blev der blot investeret for godt 15 milliarder kroner i Europa fra kinesisk side. Det tal kom op på 260 milliarder kroner i 2016, fortæller tænketanken Merics. Og endnu højere op på 484 milliarder kroner i 2017 ifølge data indsamlet af konsulentvirksomheden Baker McKenzie.

I et historisk skifte investerer Kina nu mere i Europa end omvendt.

En enorm udfordring

De kinesiske investeringer har både givet anledning til store forventninger og voksende bekymringer. Investeringerne kan skabe job og vækst, men i flere lande ser man stadig mere på de kinesiske opkøb som en »enorm udfordring«, som den tyske kansler Angela Merkel udtrykte det i begyndelsen af året. For opkøbene kan svække europæisk konkurrencedygtighed, og i flere lande lader investeringerne også til at åbne op for kinesisk politisk indflydelse.

De kinesiske virksomheder er ifølge research fra Merics i stor grad blevet sendt i byen af det kinesiske kommunistparti. Beijings industristrategi – under navnet »Made in China 2025«, som ifølge præsident Xi Jinpings vision skal omdanne Kina til et højteknologisk kraftcenter – har som mål, at kinesiske firmaer med en velspækket tegnebog skal opkøbe vestlige teknologivirksomheder for derved at erhverve sig teknologi, der kan få dem til at hoppe adskillige trin op ad værdikæden og desuden gøre dem i stand til at nyde godt af et nyt forsyningsnetværk og et formentlig mere velkendt produktnavn.

Den strategi har fået alarmklokkerne til at ringe i lande som Frankrig og Tyskland, der ellers tidligere bød kinesiske investeringer varmt velkommen som en styrkelse af deres økonomier.

Specielt i Tyskland er konflikten blevet sat på spidsen. Det er også her, at kinesiske virksomheder shopper mest – alene i 2016 blev 68 tyske virksomheder opkøbt af kinesiske konkurrenter.

Synet på de kinesiske investeringer begyndte for alvor at vende i 2016, da Kuka AG, Tysklands største producent af industrirobotter og en af landets højteknologiske juveler, blev købt af kinesiske Midea Group. Det fik den daværende økonomiminister, Sigmar Gabriel, til at advare om, at »Kina er taget på shoppingtur med en lang indkøbsliste og med det klare mål at anskaffe sig strategisk vigtige kerneteknologier«.

Berlin begyndte for alvor at frygte, at opkøbene er med til at give Kina adgang til teknologier, knowhow og ekspertise, som ellers gav tyske virksomheder et forspring – og at man var ved at sælge Tysklands hårdt tilkæmpede position som en af verdens førende industrinationer til Kina.

Industrispionage unødvendig

Der gik endnu engang chokbølger igennem Tyskland, da en kinesisk bilproducent, Geely, tidligere i år pludselig viste sig at være blevet den største aktieindehaver med næsten ti procent i et af landets industriikoner, Daimler, der ejer Mercedes-Benz.

Chefen for Geely, Li Shufu, fortalte til Kinas statskontrollerede medier, at investeringerne i Daimler havde til formål at »tjene vores nationale strategi« – en udtalelse, som blot bestyrkede mistanken om, at selv de private virksomheder i Kina følger den strategi, som kommunistpartiet udstikker.

Det er nu kommet så vidt, at chefen for Bundesamt für Verfassungsschutz, den indenlandske efterretningstjeneste i Tyskland, Hans-Georg Maassen, i april kom med den bemærkelsesværdige udmelding, at man i efterretningstjenesten havde undret sig over, hvorfor man pludselig så et skarp dyk i kinesisk industrispionage, men så indså, at det var fordi, at kineserne nu gennem opkøb helt legalt fik fingrene i den ønskede tyske teknologi.

»Industrispionage er ikke længere nødvendig, hvis man bare kan udnytte slappe økonomiske regler til at opkøbe firmaer og derefter tømme dem for knowhow,« sagde han ifølge Reuters.

Hans-Georg Maassen rådede samtidig imod, at man i EU tillader europæiske firmaer, som håndterer strategisk vigtig national infrastruktur, teknologi og ressourcer, at komme under udenlandsk kontrol, specielt når det gælder kinesiske virksomheder, da de deler deres informationer med den kinesiske regering og i stor grad er underlagt kommunistpartiets kontrol.

Kineserne sender penge

Kansler Merkel har understreget, at det er afgørende, at Europa optrapper sin vagtsomhed og »taler med én stemme« over for Kina.

Og på besøg i Kina i januar kritiserede den franske præsident Emmanuel Macron EU-lande, som har »solgt vigtig infrastruktur til den lavestbydende«.

Macron nævnte ingen specifikke lande, men han talte formentlig om bl.a. Grækenland, der i stor grad har budt kinesiske investeringer velkommen. Grækerne har med deres skrantende økonomi ikke haft råd til at være kræsne, og ironisk nok har den stramme økonomiske politik, som EU-partnerne har krævet af Athen, gjort det endnu mere attraktivt for Grækenland at tage imod Kinas kontanter.

»Mens europæerne opfører sig over for Grækenland som middelalderlige blodsugere, så bliver kineserne ved med at sende penge,« sagde Costas Douzinas, der sidder i det græske parlament for regeringspartiet Syriza, sidste år til The New York Times.

I dele af EU er der bekymring over, om Kinas penge også køber kinesisk indflydelse. Og den bekymring har vist sig ikke at være helt grundløs. Efter COSCO Shipping købte sig ind i Piræus-havnen, har Grækenland nedlagt veto mod en fælles EU-kritik i FN’s Menneskerettighedsråd af Kinas undertrykkelse af systemkritikere og har udvandet en EU-fordømmelse af Kinas aggressive fremfærd i Det Sydkinesiske Hav.

Ingen screening

Imens fortsætter de kinesiske investeringer i Europa. Faktisk investerer Kina ni gange mere i EU end i Nordamerika ifølge Baker McKenzie, der oplyser, at Kina i de første seks måneder af 2018 opkøbte for 128 milliarder kroner i Europa sammenlignet med 16 milliarder kroner i Nordamerika.

De tal er til en vis grad et resultat af, at Europa langt hen ad vejen er et stort tag selv-bord uden begrænsninger for kinesiske virksomheder, mens situationen er en helt anden i USA, hvor myndigheder og politikere i langt større grad evaluerer og blokerer for kinesiske investeringer med henvisning til nationale sikkerhedshensyn og trusler mod det hjemlige marked.

Myndighederne i USA har for nylig afvist et kinesisk opkøb af en amerikansk internetbaseret pengeoverførselstjeneste – angiveligt pga. nervøsitet over, at det kinesiske firma ville bruge købet til at spionere på amerikanske borgere.

Og den amerikanske kongres har blacklistet den kinesiske it- og telegigant Huawei af frygt for, at selskabet er »direkte underlagt Kinas kommunistpartis styring«, og at den kinesiske stat kan anvende Huaweis netværk til cyberspionage. Også i Canada og Australien har man blokeret for Huawei, men ikke i Europa, hvor det kinesiske selskab bl.a. driver det største og vigtigste mobilnetværk i Danmark.

Tyskland, Frankrig og Italien opfordrede sidste år til, at man på EU-plan får oprettet fælles regler for screening og godkendelse af udenlandske virksomheders opkøb i Europa.

Præsident Macron kritiserer, at nogle EU-lande har »ladet deres døre stå vidt åbne« for kinesisk overtagelse af strategisk vigtig infrastruktur og aktiver. Det er på tide, siger han, at EU stopper sin »naive« tilgang til Kina.

Kina i Europa

Det stadig mere frembrusende og selvsikre Kina påvirker nu Europa mere end omvendt. I en artikelserie beskriver vi, hvordan Kina med sin store økonomiske muskel og voksende politiske vilje forsøger at købe sig til europæisk knowhow, udøver politisk indflydelse i EU, påvirker den europæiske opinion og underminerer de værdier, som Europa står for.

Seneste artikler

  • Kinas kommunistparti jager sine kritikere i udlandet

    1. august 2018
    Kinas klapjagt på dissidenter er nu global. Selv efter at kinesere er flygtet ud af landet, forsøger kommunistpartiet at undertrykke deres kritiske stemmer gennem pres og tvang. Også Europa og europæiske statsborgere rammes
  • Kina forsøger at splitte EU og underminere europæiske værdier

    26. juli 2018
    Kina anklages for markant at have øget sin indsats for at påvirke europæiske nationer politisk i et forsøg på at splitte EU og underminere de europæiske værdier. Der er stadig flere tegn på, at EU-nationer er klar til at tækkes Kina politisk til gengæld for investeringer
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Liberalistisk kapitalisme til fals for ussel mamon! Og nu også med politisk indflydelse, via køb af græsk havn.
Kapitalismen bør vist tøjles, så den er til gavn for samfundsborgerne, de borgere der har skabt og udviklet virksomhederne i generationer!
Hvad er penge? Et transaktionsmiddel uden værdi! - i bytte for viden! Ja, kapitalismen er en tom skal, hul og uden værdi.

Steen Oluf Karlsen, Michael Waterstradt, Flemming Berger, Anne Eriksen, Ivan Breinholt Leth, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Randi Christiansen, Lillian Larsen, Janus Agerbo, David Zennaro, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Alvin Jensen og Toke Kåre Wagener anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Den højt priste liberalistiske kapitalisme har nu vist sin bagside: Når Staterne ikke må eje og kontrollere de for samfundet vigtige virksomheder fordi den hellige ko det private erhvervsliv har fået lobbyet sig ind i magtens centrum og fået sin sine dagsordner til at gælde, så vinder den største økonomiske spiller og det var : Kina Ta-Dah!!
Så står de europæiske tilhængere af amok-markedsmekanismem med håret i postkassen. det er næsten morsomt.

Bent Gregersen, Kim Houmøller, Finn Egelund, Henrik Günther, Hans Ditlev Nissen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Christina Petterson, Espen Bøgh, Jørgen Tryggestad, Anders Graae, Palle Yndal-Olsen, Carsten Wienholtz, John Poulsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov, Randi Christiansen, Lillian Larsen, Carsten Munk, Per Torbensen, Eva Bertram, Lars Bo Jensen, Janus Agerbo, Lars Jensen, Mogens Holme, Jan Fritsbøger, Jacob Schmidt, Ib Christensen, Torben K L Jensen, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Toke Kåre Wagener anbefalede denne kommentar
Hans Halskov

Kina er verdens største marked i dag, eller bliver det en dag. Det sker naturligt, når købekraften stiger blandt 1,4 mia. mennesker. Kina repræsenterer en lækkerbisken for visse danske Små-Mellemstore-Virksomheder (SMV) med relevante produkter og teknologier. MEN markedet er komplekst, så de opnår næppe langvarig succes og adgang med mindre de allierer sig med kinesiske strategiske investorer (medejerskab) som bistår med kapital, markedkendskab og netværk.

olivier goulin

Naturligvis vil kinesisk politisk indflydelse følge den økonomiske indflydelse.
Det gør den jo allerede, som vi senest så med Tibet-sagen.
Vi ved jo også, hvor stor politisk magt de største virksomheder som f.eks. Mærsk har i Danmark.
Mærsk på kinesiske hænder? Måske ikke umiddelbart forestående - men tanken er jo bestemt ikke utænkelig længere.

/O

Steen Oluf Karlsen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Toke Kåre Wagener, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Præsident Macron kritiserer, at nogle EU-lande har »ladet deres døre stå vidt åbne« for kinesisk overtagelse af strategisk vigtig infrastruktur og aktiver. Det er på tide, siger han, at EU stopper sin »naive« tilgang til Kina."

Det er vidst i det hele taget på tide at stoppe med at sælge ud af fællesejet.
En lige højre i synet på markedsliberalisterne - SMOCK !!

Bent Gregersen, Finn Egelund, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Jørgen Tryggestad, Brian W. Andersen, Ib Christensen, Carsten Wienholtz, Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov, Randi Christiansen, Janus Agerbo, Mogens Holme, Jan Fritsbøger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hellere kinesisk markeds-socialisme end neo-liberalisme. Jeg er begejstret for det kinesiske nye silkevejsprojekt "Road and Belt" Det 21. århundrede bliver socialistisk fordi det system er det eneste der kan redde kloden fra klimakatastrofen - i følge Bill Gates fra Microsoft.

John Andersen, Christina Petterson og Torben Skov anbefalede denne kommentar

USA trykke penge på livet løs. og så tag de deres luftpenge og køber ting i Kina med dem.
Så tag Kina, USA's luftpenge og gå ud og køber ting i verden for dem.

genialt Ikk?
Kina laver opkøbe med USA's Gæld.

Henrik Günther, Per Torbensen, Kjeld Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Om en kapitalfond er kinesisk eller amerikansk eller bare global bestående af anonyme spekulanter er vel i grunden totalt ligegyldig. Kineserne som mennesker er hverken dårligere eller bedre end resten af jordens befolkning. Socialisme og bæredygtighed er langt væk lige nu, desværre, men vi kan kun gøre en ting hver især: forsøge at undlade at hoppe på begærets vogn og handle ud fra den norm i sindet vi har lige nu.

Steen Oluf Karlsen, Peter Beck-Lauritzen og Bernhard Drag anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Det er på èn gang fascinerende og foruroligende, at tænke på at verdens største kommunistiske et-parti regime med 1,4 milliarder borgere, hvis ideologi oprindeligt startede med formand Maos planøkonomi i 1949, der forbandede kapitalismen og den frie markedsøkonomi, og hvor befolkningen lever med politisk enhed under tvang, i dag er ved at udkonkurrere hæderkronede europæiske og amerikanske industrier, der ikke har en kinamands chance for at konkurrere jævnbyrdigt med Kinas massive statskapitalisme.

Vi så det første gang op til EM i fodbold i Ukraine og Polen i 2012, da de to lande havde besluttet at bygge en motorvej mellem Warszawa og Kiev, hvor samtlige europæiske privatejede byggeentreprenører afgav tilbud på mellem 95-100 milliarder kroner for at bygge motorvejen. Men så kom statskapitalismen fra Kina på tværs med et tilbud om, at bygge det hele for 60 milliarder kroner, forudsat de måtte bringe deres egen arbejdsstyrke, byggeledelse og byggefinansiering med sig, og dermed var alle europæiske firmaer udkonkurreret.

Når historieforskerne skal nedfælde Europas historie om bare 25 år kan de konkludere, at politikerne først tillod EU-landene med alle sine visioner om fri bevægelse af kapital, arbejdskraft, varer og serviceydelser, at overføre de europæiske produktioner af billige forbrugsvarer til kinesiske selskaber, hvor arbejderne får ned til 10,00 kroner i timeløn, så det kommunistiske et-parti regime i dag sidder med en kassebeholdning på over 30.000 milliarder kroner, men også at de nu bruger den samme indtjening til at opkøbe hele Europas industri – eller hele lande.

”Giv mig kontrollen over en nations penge og jeg er ligeglad med hvem der laver dets love”, sagde bankieren Amschel Rothschild (1744-1812), og den filosofi tør man nok sige, at kineserne har taget grundigt til sig, for naturligvis vil de bruge deres økonomiske magt til at bremse enhver politisk kritik af de rædselsfulde forhold i deres eget land, hvor Martin Gøttske selv for år tilbage gjorde opmærksom på, at der i Kina udelukkende findes to slags mennesker: dem som er privilegeret af Kinas Kommunistiske Parti – og så alle de andre.

Sådan kan man altså erobre den ganske verden uden brug af krig, fordi samtlige europæiske og nationale politikere er fuldstændig i lommerne på superkapitalisterne fra USA, Europa, Mellemøsten og Asien, der ikke længere modsætter sig det forfærdelige perspektiv, at vi i realiteten sidder og sælger vores nationalstater med alle sine storindustrier ud til totalitære regimer som Kina, så vi selv èn dag ender med at blive fattige slavearbejdere i vores forfædres land.

Forestil jer alle sammen følgende scenario:

Dèt som gør et land som Danmark kommercielt attraktivt for Kina er blandt andet vores fine landbrugsjord, der kan producere masser af føde til Kinas mere end 1,4 milliarder borgere. Kinas regering kan i realiteten i morgen opkøbe al gæld hos dansk landbrug ved at smække 360 milliarder kroner på bordet, og dermed efterfølgende overtage ejerskabet af al landbrugsjord og bondegårde, og ingen politikere hverken til venstre eller højre i folketingssalen vil gøre noget som helst for at stoppe dèn udvikling, for vi er jo en åben og fri økonomi, som Lars Løkke Rasmussen ofte påtaler som regeringschef.

Herefter vil den kinesiske regering komme med et naturligt krav om, at få arbejds- og opholdstilladelse til 100.000 kinesiske familier, der skal drive landets opkøbte bondegårde og opbygge nogle nye, og den etniske danske majoritetsbefolkning kan i heldigste fald måske få et simpelt lønmodtagerarbejde som roehøster eller staldkarle til 50,00 kroner i timen. Indtjeningen fra de solgte landbrugsprodukter ryger naturligvis ned i lommerne på kineserne – hvilket betyder nul skat til den danske stat.

Joh, de vesteuropæiske demokratier er i sandhed ved at begå politisk, historisk, kulturelt, socialt og økonomisk selvmord efter et par hundrede år med demokratiet som politisk styreform, takket være korrupte og opportunistiske folkevalgte politikere og embedsmænd, der aldrig nogensinde har ejet den mindste vision om, at kæmpe for den ærlige, hæderlige og anstændige kapitalistiske markedsøkonomi, reguleret på retfærdig vis af dygtige politikere med ansvarsfølelse over for deres befolkningers fremtidige skæbne.

Derfor kan et totalitært et-parti regime som Kina tordne frem på det europæiske forretningsmarked som de gør, og opkøbe nærmest alle industrier, alt imens de olierige muslimske regimer med deres milliarder af petrodollars, kan opkøbe for milliarder af kroner i statsobligationer og realkredit i de europæiske lande med deraf følgende krav om migration i ly af FN’s flygtningelovgivninger, så hele Europa – inklusive Danmark – inden for ganske få år bliver oversvømmet af fattige muslimske mennesker fra Afrika og Mellemøsten.

Jeg græder for vores børns og børnebørns fremtid.

Kim Houmøller, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Tryggestad, John Poulsen, Peter Beck-Lauritzen, Per Torbensen, Morten Simonsen, Henrik Forsberg, Michael Friis og Jens Jensen anbefalede denne kommentar

Er det ikke en selvstændig pointe at EU dels har krævet privatisering af bl.a. den græske havn, men også generelle privatiseringer som led i det indre markeds vilkår. Dels har ført en austeritypolitik eller sparepolitik, som svar på finanskrisen, som har gjort at vores økonomier har haltet efter b.l.a. den amerikanske. Derfor ser vi de mange billige opkøb af kineserne her i Europa og ikke i USA.

Så Macron skulle hellere se problemet som bl.a. skabt af EU-politikken og ikke kun nogle uheldige lande.

Torben Bruhn Andersen, Christina Petterson, Trond Meiring, Ib Christensen, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov, Jan Nielsen, Eva Bertram, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Indtil indgangen af dette årtusind gik dansk erhvervspolitik ud på at sikre, at udenlandsk overtagelse så vidt muligt blev forhindret. Derfor skabte man i flere omgange stærke fonde, der kunne sikre den fornødne kapital til danske virksomheder, det var et hovedsigte med pensionsopsparingerne.
Desværre er denne kloge politik blevet saboteret over årene.

Bent Gregersen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

"Vi vil hænge kapitalisterne med de reb de sælger os"...
Vladimir Lenin.

Torben K L Jensen, Christina Petterson, Dennis Tomsen, Jan Nielsen, Randi Christiansen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

De kinesiske opkøb er blevet for omfattende. Her i UK har British Telecom desværre konstateret at der er hardcode fra Huwai i deres net, som de ikke kan få adgang til. Det er 10 år siden de købte teknologien, og har ikke opdaget problemet før nu.

Europe kan kun stå imod via EU, så lad os få forklaret de landsbyromantiske EU-modstandere sagen, købe nogle færre kinesiske varer og øge den politiske kontrol af infrastruktur.

Jørgen Larsen, Anne Eriksen, Jens Kofoed, Jørgen Tryggestad, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Peter Beck-Lauritzen, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ja, det er spændende om kineserne synes, at opiumskrigene er et overstået kapitel, eller det er lettere at sige skidt med det (og hvem skal vi sige undskyld til hvem, og alt det der), når man selv er overfaldsmanden.....

John Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Omvendt kolonisering.
Problemet er i virkeligheden at Trump får ret med sine toldsatser. Kina har dygtigt forhindet udenlandske ejerskab mens Kina let har adgang til vores markedet - og ligefrem bliver inviteret.
Kina er blot dygtigere kapitalister end vi er. Husk Kina har ca 600 US dollar billardærer. Kina er kun kommunistisk af navn. Alle større private virksomheder i Kina er inddirekte styret af staten.

Bent Gregersen, Klaus Ipsen, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Frede Jørgensen, Per Torbensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kineserne har altid arbejdet med den lange strategi for øje.
Og vi i vesten har aldrig opdaget, hvor overlegne de er..
Dårlig karma og dårlig hukommelse.

John Andersen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Trond Meiring, Jens Kofoed, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Jan Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Med den opførsel og selvhævdelse som om vi er de bedste og i øvrigt ingen problemer med at rage til os uanset vi kalder os demokrater, kan det kinesiske eventyr ikke hidse mig op, hvorfor pokker skal vesten sidde på flæsket til evig tid, det har vi såmænd ikke fortjent, Kig tilbage i historien, så har vi intet at lade verden høre. Hvem startede to verdenskrige, hvem besatte store dele af verden, hvem brugte slaver og udryddede lokalbefolkningen i bl.a. Amerika? Klodens magt skifter og generelt er jeg ikke så sikker på at det kinesiske folk hver især er dårligere mennesker end os, uanset deres system og henrettelser er mig dybt imod.

John Andersen, Bernhard Drag og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Henrik Brøndum, hvad har køb af kinesiske varer med EU at gøre?
PS
https://ing.dk/artikel/huawei-nej-vi-installerer-ikke-bagdoere-i-det-dan...

Peter Beck-Lauritzen

Ref. Ole Brockdorf; - kinesere ejer idag flere danske minkfarme med danske ansatte. Viden og erfaring overføres successivt til Kina, så de ikke behøver at købe danske skind.
Jeg vil ikke undres, om dansk landbrug er næste opkøb. De har et godt omdømme i Kina og fylder ikke "plastik" i babymælk!

Jens J. Pedersen

Danske virksomheder opkøbes af de sparede produktionspenge.
Europa eksporterede arbejde og importerer nu fattigdom.
Når man sælger en virksomhed, så varmer det som at tisse i bukserne, det bliver utrolig koldt bagefter!

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Ib Christensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Når kapitalen samles, så sælges demokratiet. Banker kender ikke til demokrati.
De store finansmarkeder kender ikke til demokrati, jo, de styrer det!

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

Om det er kinesere, amerikanere, europæere eller andre, der investerer i privatejede virksomheder, gør vel ikke den store forskel.
Det er da mere interessant at høre om, hvordan det lykkes kineserne at drive deres statslige virksomheder rentabelt.
Den almindelige erfaring er jo ellers, at statsvirksomheder er bureaukratiske og ineffektive, hvorfor socialisme i vores del af verden vantrives.
Er der noget, vi kan lære her?

Torben K L Jensen

De superrige kinesere er kun rige fordi staten lader den være det - og det kun indenfor riget i midten,skejer de ud vil de aldrig få lov til at tage værdier ud af Kina - deres formue bliver konfiskeret og de bliver buret inde på livstid for korruption,statsfjendtlig virksomhed og ublu grådighed.

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og de kloge kinesere vil aldrig være SÅ dumme.

Jens J. Pedersen

Et godt eksempel på, hvordan det går, når ejerne ikke er på stedet er Lolland. To gamle mænd sad og blev enige om, at skibsværftet ikke var interessant længere, så det blev lukket. Det var så Lolland der stod med problemet. Det to gamle mænd var for længst taget hjem. Formentlig følte de intet ansvar?

Liberalismen med tilhørende politiske rettigheder tilhører alene vesten, er tidens eller fortidens paradigme, - det har kineserne udnyttet på fremragende vis i liberalismens ånd, men da Kina styres politisk med kommunisme, som er en diktatorisk politik, så finder vesten det er en forkert opfattelse af liberalismen som Kina udøver.

Når man tænker tilbage på hvorledes Amerika udnyttede liberalismen i hele Syd- og Mellemamerika i fortiden i forrige århundrede, - for det godes skyld naturligvis, og p de ægte liberalistiske principper, så Amerika altid havde styr på udviklingen politisk via deres institutioner, så er det tydeligt at se forskellen - på "det gode og det onde"!

Træder vi endnu et århundrede tilbage og ser på hvorledes vesten med militær magt gennemtrumfede handel med landene i Asien - igen for det godes skyld, og i den rette liberale ånd, så forstår man godt forskellen mellem den liberale måde, og den falske kinesiske måde at dyrke liberalismen på, på verdensplan.

De herskende milliardærer og deres lobbyister skal ifølge det vestlige paradigme bestå alene af vestens milliardærer, - og så kan Kina da ikke komme nu og føre helt det samme i vesten.

Et vesten der selv har lukreret på billig kinesiske arbejdskraft og opkøb af kinesiske fabrikker for at modernisere dem, og sælge dem med milliard fortjenester - det er "den sande politiske liberalisme", og ikke det som Kina udøver.

Jacob Mathiasen

Enhver, som støtter op om Kina har slet ikke fattet en brik af, hvad landet står for og, hvad det gør. De danske medier fejler totalt i at udstille, hvor grotesk det land ledes og, hvor modbydeligt samt ondsidet det er.

Det land bør bekæmpes endnu mere end nogen anden fare i verdenshistorien. Og det er ikke en overdrivelse at sige at det er helt nødvendigt at stoppe dem.

Jacob Mathiasen

Og jo - det gør en forskel om det er Kina, der investerer - fordi der ALTID følger kinesisk statskontrol med via bagvejen - og den bruges til at influere de aktuelle landes politik.

Det er allerede sket mange andre steder. Også EU er ved at blive underløbet af denne psykopatstat.

https://thediplomat.com/2017/11/growing-tensions-between-china-and-the-e...

Kim Houmøller og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er faktisk én god grund til vestens dominans, og det er universitetet og forskningen.

Allan S. K. Frederiksen

Jeg undrer mig over at folk stadig betegner Kina som kommunistisk. Med deres økonomiske tiltag og den bevarede statslige kontrol med de store private virksomheder, gør at landet reelt er skiftet til fascismen.

Kim Houmøller, Karsten Aaen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Carsten Svendsen

EU handler om at stå sammen og opnå en størrelse så vi kan matche Kina, Indien og USA. Kinesisk vareimport kan ikke betales med europæisk valuta, derfor er vi nødt til at give fast ejendom (infrastruktur) i bytte.

Klavs Hansen

Tja, set her fra Beijing er billedet klart: Hvis der ikke snart kommer andre boller på suppen i Europa er det smarteste karriereträk der at tage et udvidet kursus i kinesisk på aftenskolen.
Den gode nyhed er at man ikke behöver läre oversättelserne af udtryk som fjumreår, 'jag mår inte bra', 'jeg föler mig kränkt', genuscertificering osv. Dem får man ikke brug for. Hvad värre er, er at sommerhus, seks ugers ferie, medarbejderindflydelse, arbejdsmiljö osv. risikerer at ryge samme vej.

Jens J. Pedersen

@ Henrik Brøndum
En tyrkertro på, at alt skal gå hurtigere og hurtigere. Vi skal producere mere og mere. Det er billigst at få arbejdet udført i Kina, hvilket rigtig mange firmaer har benyttet sig af.
Vi skal blot blive dygtigere og dygtigere, så vi kan klare os.

Skal vi også have et liv?

Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Jens J. Pedersen

Har jeg sagt det?

Jacob Mathiasen, 25. juli, 2018 - 01:21

- Årh, det er vel ikke kun fra kinesiske side der følger noget politisk med, når andre store lande køber sig ind i andre lande,

Vi har set valgfriheden trukket væk under vore fødder i forbindelse med indkøbet af kampflyet F-35, som vi forrige år købte for 2 - 300 mio. gamle udrangerede reservedele til, - hvem køber for resten reservedel til en bil de endnu ikke har købt, - liberalisterne naturligvis, og de køber dem af liberalisterne!

Friheden til valg af nyt kampfly har vist aldrig været til stede. - studehandelen var allerede indgået, via en såkaldt forlod tilmelding til udviklingen af flyet, som skulle betales - ved kasse 1.

Trump har for øvrigt - hvis det altså husket været til NATO møde og krævet flere penge til militære indkøb - i tanken nok i Amerika, og tidligere havde vi besøg at forsvarsminister Matthis, der også gjorde opmærksom på behovet for flere penge til militæret, og det til trods for at forholdet mellem Rusland og EU / NATO står i forholdet 10:1 i NATO fordel, og det gælder såvel anvendt økonomisk forbrug, mandskab og materiel - uden der her er taget hensyn til vesten kvalitetsfordele materielt.

Javist er temaet - Kina, men også her er der væsentlige forskelle materielt, logistisk ledelsesmæssigt og beslutningsmæssigt, hvor tunge processor sætter klare grænser for beslutningerne.

Jo.., de vil eje tingene i vesten, - ligesom man fra vestlig side har dyrket den helt samme metode i årtier efter årtier, noget har de da lært af vestens måde at gøre tingene på.

Randi Christiansen

Hvad kan man forvente andet, når rovdyrskapitalismen slippes løs.

I 1989 kendte naiviteten f.eks. ingen grænser, da finanssektoren dereguleredes yderligere, og der blev solgt ud af fællesejet - herhjemme under ledelse af nyrup/lykketoft, hvis efterfølgende indrømmelse af fejltagelsen er for lidt og for sent. Jeg græmmedes - dengang og nu.

Nu rammer denne afsporede form for ejendomsret til fællesejet - til det, som ikke kan ejes, handles og sælges, fordi det tilhører alle - som en boomerang. Vilddyret blev sluppet løs, æder sig igennem alt og er nået til de lallende finansliberalister, som nu frygter egen skygge.

Jeg mener, at disse opkøb er illegitime, men det kan man nok ikke overbevise de nye 'ejere' om, så vi må redde stumperne. Og når situationens alvor forhåbentlig snart fiser ind under tænkehatten på diverse store spillere, li xin ping, co og efterfølgere, kan vi få gang i noget seriøs permakulturel omstilling.

Karsten Aaen

Ja, selvfølgelig er Frankrig, Italien og Tyskland da sure over, at f.eks. Grækenland kan finde på at sælge deres havne, og anden infrastruktur til kineserne! Det var jo nemlig ikke det som var meningen vel, da IMF og Verdensbanken anbefalede Grækenland at sælge ud af havneanlæg, flypladser mm. Meningen var jo, at vestlige kapitalfonde med base i Frankrig og Tyskland mv. skulle have opkøbt dem!