Læsetid: 9 min.

Mellemøstens vandmangel skaber apokalyptiske scenarier og sender mennesker på flugt

Klimaforandringer og forværrede miljøforhold forstærker vandkrisen i Mellemøsten og risikerer at gøre dele af regionen ubeboelig ved århundredeskiftet. »Glem fremtiden,« siger en international ekspert: »Apokalyptiske scenarier i regionen udspiller sig allerede for vores øjne, og vi er ikke engang begyndt at tale om det«
Engang var Orontes-floden årsag til velstand. I dag er den stort set tørlagt. Kun små vandpytter er synlige, og det meste af dagen sender Orontes en fæl stank i vejret. Så når indbyggerne i eksempelvis den tyrkiske by Antioch går langs floden, holder de sig for næsen.

Engang var Orontes-floden årsag til velstand. I dag er den stort set tørlagt. Kun små vandpytter er synlige, og det meste af dagen sender Orontes en fæl stank i vejret. Så når indbyggerne i eksempelvis den tyrkiske by Antioch går langs floden, holder de sig for næsen.

Waleed Safi

27. juli 2018

ANTAKYA, TYRKIET – Da de første kristne disciple flygtede fra forfølgelsen i Jerusalem i år 30, søgte de ly i byen Antioch. En tolerant, kosmopolitisk og velstående by, der i sin tid kun blev overgået af Rom og Alexandria. I Antioch, i det nuværende Tyrkiet, kunne de første kristne leve i fred.

En af årsagerne til byens velstand var Orontes-floden, som udsprang i Bekaa-dalen i nutidens Libanon, løb igennem Syrien, inden den nåede frem til Antioch og til sidst mundede ud i Middelhavet.

I dag eksisterer Orontes stadigvæk, men den er stort set tørlagt det meste af året. Kun nogle vandpytter fra byens kloaksystem er synlige på jordbunden. Det meste af dagen sender Orontes en fæl stank i vejret, så når tyrkerne går langs flodens promenade, holder de sig for næsen for ikke at få kvalme.

»Sådan har det mere eller mindre været de seneste ti år. Men i år har det været rigtig, rigtig slemt,« siger den gråhårede Abu Cemil, der sælger stof og er født og opvokset i Antakya.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben Bruhn Andersen
 • C Munk
 • Thomas Olsen
 • Henrik Leffers
 • David Zennaro
 • Olaf Tehrani
 • Torben K L Jensen
 • Benno Hansen
 • Hanne Ribens
 • Ruth Gjesing
 • Christian Mondrup
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
 • Peter Knap
 • Trond Meiring
Torben Bruhn Andersen, C Munk, Thomas Olsen, Henrik Leffers, David Zennaro, Olaf Tehrani, Torben K L Jensen, Benno Hansen, Hanne Ribens, Ruth Gjesing, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Peter Knap og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Jakobs

UHA UHA! Jeg er bange for at disse talsmænd her har ALT for meget ret. Og hvem tror på kommitment fra USA eller EU eller Rusland på en dagsorden som allerførst forudsætter lokale regimers samarbejds vilje og evne til at rette op, det være sig ved at begrænse befolknings tilvæksten og frisætte kvinderne fra kønsrollen, som fødemaskiner. Alle de religiøse autoriteter ser jo det som en vej til mere magt og vælde, ja politikere endog også - af opportune årsager.

Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Randi Christiansen og Niels Mortensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Der mangler kommunikation mellem lande i verden, Nogle kan fortsætte "føde maskinen elle indvandring", som Canada og Australien, de har store arealer med lille befolkning. Men de kendte overbefolket lande, Kina, Indien og Egypten samt Nigeria, det er forsent. Men som akut behov, menneske hjerner kan hjælpe ved klodens undergrund undersøgelse for vand. Erfaringer viser at forskning give resultater. Men Mellemøsten er rolig i øjeblikket, jeg kan ikke mærke vand krise, tværtimod jeg ser USA og Iran truer hinanden med ødelæggende krige i området og ingen bekymring at notere der.

Torben Skov, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Waleed Safi, som sædvanligt en yderst tankevækkende og foruroligende beretning om Mellemøstens frygtelige problemer.
Tak for at gøre os klogere på udfordringerne.

Torben Bruhn Andersen, Mikkel Lambert, Torben Skov, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

"Whisky er noget man drikker, vand er noget man slås om." (John Steinbeck)

Torben Bruhn Andersen, Thomas Olsen, Torben Skov, Trond Meiring, Per Torbensen, Flemming Berger, Benno Hansen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Ruth Gjesing anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Palæstinenserne på Vestbredden har mange steder fået deres vand konfiskeret og må tage store omveje for at få det daglige vand til husholdingen. Imens er der rigeligt med vand til at apartheidstatens bosættere kan få fyldt deres svømmebassiner.

Bo Carlsen, Hanne Ribens, Torben Skov, Thomas Olsen, Randi Christiansen, Per Torbensen, David Zennaro, Erik Karlsen, Trond Meiring, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Og dog disse lande mangler ikke vilje eller midler for at skaffe det nødvendig vand. Tusinde tekninger og ingeniører var mobiliseret i bygningen af Assouan ved nilen i Egypten. Assouan dæmning forsyner Egypten med vand, tænk Egypten er et af de tørke lande i verden og dog mangler ikke vand. 11000m3 vand passerer Assouan dæmningen i seconde. Ydermere hele planeten jorden ses ovenfra blå på grund af vand, 75% ag jorden overfladen er dækket af vand, det meste er havvand men alligevel vand. Egypten har ikke ventet på Vesten til at få tanker om Assouan. Det gjorde Egypterne selv.

Randi Christiansen, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Eva Schwanenflugel
Hvad mener du? Det var mod hvad israeler gør og deres propaganda at de har dyrket ørken osv. jeg gav Egypten som eksempel. og det er glemt ikke!

Apokalyptisk! Blah. Kom nu væk fra alle de religiøse udtryk.Brugen af dem sætter enhver diskussion om hvadsomhelst ind i en foruddiskonteret ramme. Det er ikke en skid religion i vandmangel.

Bo Carlsen, Torben Bruhn Andersen, Trond Meiring, Bent Gregersen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Touhami Bennour
27. juli, 2018 - 19:28

Touhami - undskyld.
Men jeg forstår ikke dine fine pointer.

Eva. Vandmangel er ikke en ny udfordring. Tværtimod.Men beskrivelsen af problemet skal ikke pakkes ind i religiøse ævleudtryk.

odd bjertnes

Eller også skal Steen Voigt udskifte sin religiøse ævleforståelsesramme med en mere alment kombatibel ;-D Ordet apokalypse betyder uafvendelig afslutning. Der er en af bibelens bøger som slangagtigt ofte ses omtalt som apokalypsen - fordi den er placeret til sidst, men det kan naturligvis fylde hele ens hoved med sekstaller 'overalt'..... hvis altså man er motiveret ;-D

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Erik Karlsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

Omvendt osmose er en vej til renset vand!

Problemet er ikke teknologien (omend også her vil der være mulighed for forbedringer), men et el-forbrug proportionalt med vandproduktionen. Der findes anlæg der allerede er i drift og firmaer der kan fremstille disse.

Alene vedvarende energikilder er politisk neutrale og repræsenterer det potentiale der gør denne løsning aktuel i modsætning af omdannelse af stoffer fra jordskorpen som slutter en skønne dag med en hale af politisk pølsesnak og bjerge af affald der skal gemmes i århundreder på en ”sikker” måde og igen garneret med politisk pølsesnak.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Randi Christiansen og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Alle kriges moder er kampen om ressourcer. Men hvordan det menneskelige kollektiv og dets ledere kan være så ignorante ifht de iboende lovmæssigheder i deres biotop/habitat er ubegribeligt.

Først når lokummet brænder !!! ses et vist samarbejde, men det er jo noget sent, måske for sent.

Bent Gregersen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Apokalypse er ikke nødvendigvis religiøst.Men mere i retning af erkendelse der opstår, når sløret trækkes væk, og man ser tydeligt, hvad der der før var helt eller delvist skjult.

odd bjertnes, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sløret er ved at falde, og menneskene opdager at de ikke bor i paradis, men i et overskidt hul.

Touhami Bennour

Hvis man vil se på det objektivt og Mellemøsten land for land, så har man nabo til Israel hvis vand blev stjålet og de er: Palestinænser, Jordan, Libanon og Syrien, hvor store vandløb er stjålet af Israel. Disse vandløb har været brugt af disse lande i århundert. Og resten faktisk ikke mere, Tyrkiet forsyner lande :Irak og Syrien med vand til deres floder (tigris og Eufrat). Egypten har Aswan demningen og Nilen, og så mangler der ikke vand, Golflandene køber vand på flasker. Så al den snak om vand er det bare til grin ved middagsbordet. OG i øvrigt hvornår har Vesten været bekymret for Mellemøsten? I Nassser tid og Aswan da den skulle bygges ville Vesten ikke samarbejde. Det er ellers meget kendt at samarbejde om store projekter, se "metro projektet i København, det er et Italiensk firma der bygger, men den er Dansk metro. Samarbejde om store projekter er altid nøvendigt ( metro i København), men fortiden viser de kommer ikke store projekter mellem vesten og Mellemøsten (bortset fra våben).

Torben K L Jensen

Danmarks undergrund er blevet tømt for olie og gas - Danmark + Grønland sidder på et af verdens største ferskvandsresevoirer - ferskvand er det 21. århundredes olie - vi (Mærsk) bliver megarige når det bliver rentabelt at sende supertankere sydpå - hvis altså de danske regeringer handler som de plejer. Det må ikke ske - det skal være dansk humanitær bistand til de trængte befolkninger sydpå.

Torben Skov, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Forresten : Grønland kunne frigøre sig fra Danmark hvis de bygger ferskvandsterminaler ved de store smeltevandsfloder fra indlandsisen - pumper vandet over i super-tankere på 500.000 tons der sejler under grønlandsk flag for et grønlandsk ejet rederi. Det ender sgu med at Grønland skal give Danmark hjælp med budgettet. Men vil de ?

Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen

Det ender med at danskerne bliver miljø-flygtninge til Grønland !! :-/

Torben K L Jensen

Eva - det kunne meget vel blive enden på det hvis man ikke gør noget effektivt ved klimaet.
Så Danmark kunne faktisk få klima-flygtninge indenfor rigsfællesskabet når vi står i (salt)vand til halsen.

Touhami Bennour

Henrik Ovesen
Du må tro på hvad du vil. det vil gøre hverken mere eller mindre. Verden er den samme som altid har været.

Touhami Bennour

Ps. jeg er ikke meteorolog og har ikke forstand i det. Jeg talte kun om at være objektiv, ikke mere, hvis du ved det.

Allan Petersen

Torben, jeg har set flere boringer med frit overløb der kunne fylde supertankere flere gange årligt her i DK. Ingen grund til at sejle til Grønland for at eksportere ferskvand under dansk flag. Det bedste er, at ressourcen er vedvarende og helt frivilligt lader sig tranportere fra hav til land dagligt.

odd bjertnes

Og herhjemme : nu er der gået over 48 timer siden nordlige jetstrøms 'point of no return' - som har været annonceret i 10 år. Kun meget forsigtige pip i weekendavisen og informeren her signalerer at der skulle være sket noget meget væsentligt : -- ok så :
Forventet mediantemperatur for Danmark juni 2040 er hævet til 48,5 grader.
Den tilhørende vandstandsstigning er opgraderet til 6 meter.
Og så har Lomborg naturligvis bekræftet i Ræson, at der blev - det er datid nu kammeraden - ikke nogen international klimaløsning, og det havde heller ingen vist forventet.
Nu er der sådan set kun tilbage at få lukket de civile lufthavne ned inden næste weekend. Der er faktisk både tog og skibs-forbindelser til Syrien, Mallorca, Seattle og brunch i Barcelona hvis det er så vigtigt.