Søndag samledes cirka tusind spaniere i solen foran mindesmærket Valle de los Caidos (De Faldnes Dal), der er hugget ind i klipperne 60 kilometer nord for Madrid.
De strakte højre arm frem foran sig i den klassiske fascistiske salut, de sang det spanske fascistpartis gamle hymne, »Cara al Sol«, og de viftede med det spanske flag, som det så ud, dengang general Francisco Franco styrede landet – med en sort ørn i midten af de gule og røde striber.
Det er nemlig her Spaniens tidligere diktator ligger begravet. Her lægger den fascistiske organisation Fundación Francisco Franco hver dag friske blomster for at ære hans minde.
Men nu skal det være slut med at hylde Franco, og det skal være slut med at ignorere Spaniens blodige fortid, mener den nye spanske regering ledet af socialisten Pedro Sánchez, der kom til magten 2. juni i år.
»Et modent europæisk demokrati som vores kan ikke have symboler, som splitter befolkningen,« har Pedro Sánchez sagt.
Og det gør Francos grav.
Generalen kom til magten efter en brutal borgerkrig, der varede fra 1936 til 1939, og han styrede landet enerådigt frem til sin død i 1975. Ud over de cirka 500.000 mennesker, som mistede livet under borgerkrigen, anslås det, at 140.000 mennesker er forsvundet under og efter krigen.
Francos navn er allerede blevet fjernet fra mange gader og pladser de senere år, og nu vil regeringen også flytte hans jordiske rester – Valle de los Caidos skal omdannes til et mindesmærke for fascismens ofre. Det er det, de tusind demonstranter er vrede over.
Men den nye spanske regering vil faktisk gå endnu længere. Mere end 40 år efter Spaniens overgang til demokrati skal der endelig nedsættes en ’sandhedskommission’, der kan undersøge Franco-regimets forbrydelser mod menneskeheden – noget, der hidtil er blevet forbigået i relativ tavshed i Spanien.
Regeringen påtager sig nu ansvaret for at identificere de hundredtusindvis af mennesker, som ligger begravet i de godt 1.200 massegrave, som ifølge justitsministeriet stadig findes rundtomkring i Spanien. Et uhyggeligt levn fra Franco-tiden, som især findes i Andalusien i syd og i regionerne Aragón og Asturias i nord.
»Det er uacceptabelt, at Spanien næst efter Cambodja er det land i verden med det højeste antal forsvundne personer,« sagde justitsministeren, Dolores Delgado, forleden i parlamentet.
Regeringen vil simpelthen lave en officiel opgørelse over ofrene for både borgerkrigen og Franco-regimets udrensninger. Og ifølge The Guardian vil organisationer som Fundación Francisco Franco, der hylder den tidligere diktator, blive gjort ulovlige.
Det er i øvrigt ikke kun Franco, der ligger begravet i Valle de los Caidos nord for Madrid. Det samme gør 27.000 ukendte fascistiske soldater og 10.000 ukendte republikanske soldater, der faldt under borgerkrigen.
Godt med en ordentlig regering i Spanien efter al for lang tids ørkenvandring.
Por fin !!!!!!
"Ordentlig regering" ?! Det kommer da an paa saa meget, bl.a. hvordan den vil haandtere separatisternes krav i Caltalunya. Noget for noget.
Det vil den, Maria Dam, ved at omdanne hele Spanien til en føderal stat.
Maria Dam - noget for noget!? Det lyder ganske catalansk, der jo ikke er meget andet en ren kapitalisme og egoisme af værste skuffe.
Franco-regimet, som den britiske og franske regering i 1939 anerkendte - efter at de samme to førende vesteuropæiske lande havde underskrevet München-aftalen med Mussolini og Hitler.
Fred i vores tid, sagde Chamberlain i slut-trediverne ... mens krigene foregik andre steder, med andres tab og lidelser - lige til det også ramte det pæne selskab selv. Også idag ser vi totalitarismen, det økonomiske diktatur og de demokratiske skueprocesser, pakket ind i floromvunden retorik og udpegning af dubiøse, ydre fjender af vor noble, humanistiske arv.